Toegankelijkheid toegankelijk maken
De Polteq Conferentie kan als een uniek evenement beschouwd worden: het brengt alle Polteq-medewerkers uit Nederland en België samen voor een dag vol kennisdeling en inspiratie. Het programma wordt samengesteld door gepassioneerde collega’s die met presentaties en workshops boeiende onderwerpen in het testvak belichten.
Het is een kans om nieuwe ideeën op te doen, samen te werken aan uitdagende vraagstukken en elkaar te inspireren om het testen naar een hoger niveau te tillen.
Op de Polteq Conferentie in juni jl. liet collega Tim Gravemaker tijdens zijn workshop zien wat het belang is van accessibility, ofwel toegankelijkheid van je website:
Toegankelijkheid is niet alleen een kwestie van theorie, maar vooral van actie. Om echt impact te maken, is het essentieel om te begrijpen wat toegankelijkheid betekent voor verschillende gebruikersgroepen en hoe dit in de praktijk kan worden gerealiseerd. Een belangrijke vraag hierbij is: waar begin je met het testen van toegankelijkheid?
Toegankelijkheid in IT: van theorie naar praktijk
Bij projecten zoals die bij de Belastingdienst is toegankelijkheid een integraal onderdeel van het testwerk. Vaak staan professionals voor dezelfde uitdagingen: wat betekent toegankelijkheid concreet? Hoe kan bijvoorbeeld worden vastgesteld of een screenreader correct functioneert? Met toenemende kennis over het onderwerp blijkt dat toegankelijkheid niet zo ingewikkeld hoeft te zijn als vaak gedacht wordt. Deze inzichten vormden voor onze testprofessional Tim Gravemaker de aanleiding om op de Conferentie van juni jl. een workshop te organiseren die als doel hebben toegankelijkheid toegankelijk te maken voor iedereen.
De relevantie van toegankelijkheid
Toegankelijkheid draait uiteindelijk om mensen. Het concept van de “Golden Circle” van Simon Sinek benadrukt dat je altijd moet beginnen met het ‘waarom’. In dit geval is dat inclusiviteit. Het doel is dat iedereen, ongeacht hun beperking, zelfstandig kan deelnemen aan de samenleving. Wanneer een applicatie niet door iedereen gebruikt kan worden, ligt dat probleem niet bij de gebruiker, maar bij de applicatie zelf.
“Wanneer een applicatie niet door iedereen gebruikt kan worden, komt dat niet door de beperking van de gebruiker maar omdat de app beperkt is.”
Als testers spelen we een cruciale rol in het bevorderen van toegankelijkheid. We kunnen bewustwording creëren binnen teams en toegankelijkheidsproblemen in producten opsporen en oplossen. Dit leidt tot toegankelijke applicaties en bevordert de zelfstandige deelname van mensen met een beperking.
Toegankelijke media en technologie houden iedereen verbonden met de dingen waar ze om geven. In deze video delen zes mensen met een handicap hun visie op het belang van toegankelijkheid:
De morele en financiële redenen
Toegankelijkheid gaat verder dan het voldoen aan wetgeving, zoals de European Accessibility Act die in juni 2025 van kracht wordt. Het is ook een morele verplichting om software toegankelijk te maken, zodat iedereen kan deelnemen aan de maatschappij.
Bovendien zijn er zakelijke voordelen aan toegankelijkheid. Toegankelijke apps trekken een bredere, vaak zeer loyale doelgroep aan. Onderzoek wijst uit dat dit tot 15% meer klanten kan opleveren. Daarnaast kunnen bedrijven aanzienlijk besparen op helpdeskkosten, omdat gebruikers gemakkelijker hun weg vinden in toegankelijke software.
Praktijkgerichte workshops op de Polteq Conferentie
Tijdens de workshop over toegankelijkheid werd hands-on gewerkt aan het verbeteren van digitale toegankelijkheid. Een voorbeeld hiervan is de recente sessie waarin de Jumbo-app werd getest met screenreaders en toetsenborden. De resultaten toonden aan dat veel functies niet optimaal werkten, wat duidelijk maakte hoe belangrijk en noodzakelijk toegankelijkheid is.
Durf te doen!
Het is van belang dat bedrijven het vertrouwen krijgen om zelfstandig aan de slag te gaan met toegankelijkheid binnen hun projecten. Er zijn tal van mogelijkheden om met relatief eenvoudige aanpassingen direct een positieve impact te hebben. Toegankelijkheid is geen optionele feature, maar een essentieel onderdeel van elke softwaretoepassing.
Samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen op een gebruiksvriendelijke manier toegang heeft tot software, en daarmee bouwen aan een inclusieve digitale wereld.