Training ‘Exploratory testen met de Goal Focus Approach-methodiek’ | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Training op locatie bij de klant

Polteq-collega Wim ten Tusscher gaf eind 2023 de training ‘Exploratory testen met de GFA-methodiek’ bij een softwareontwikkelaar voor supermarktketens in het noorden van ons land. De trainees waren niet alleen testers werkzaam in agile teams, maar ook eerste lijns servicedeskmedewerkers die klantproblemen analyseren. De laatstgenoemden nemen niet vaak deel aan een testtraining, maar het is zeker ook voor deze groep een belangrijke vaardigheid!

Dag 1

De eerste dag begint met het kritisch kijken naar enkele adagia die leven binnen ons vakgebied. Het is mooi om te zien hoe ingesleten denkpatronen over requirement- en risk based testen bij de trainees worden opgeschud, waardoor het duidelijk wordt dat exploratory testen een must is voor gedegen testen. Hierna volgt een testoefening. De plenaire evaluatie van deze korte oefening in exploratory testen maakt heel duidelijk dat professioneel exploratory testen lastiger is dan je denkt. Daarmee staan de trainees open voor de theorie van de Goal Focus Approach-methode en de daarbij horende hulpmiddelen. De methode en hulpmiddelen geven grip op het exploren en vergroten de kwaliteit en diepgang van het exploratory testen.

In de middag is het tijd om het geleerde in de praktijk te brengen in sprint 1 van de rode-draad case. De case is opgebouwd rond een Lego Mindstorms model en het fictieve bedrijf SortIt. In drie sprints verdeeld over de drie dagen wordt de geleerde materie meteen toegepast en het resultaat geëvalueerd, dat werkt heel effectief. In de test refinement van sprint 1 blijkt al snel dat het nog best lastig is om een gedegen plan op te stellen voor het exploratory testen.

Kritisch denken combineren met je creatieve breinhelft vergt echt oefening! De plenaire evaluatie van elke stap binnen de Goal Focus Approach-methode helpt de trainees in te zien dat er nog veel meer kan worden getest dan ze dachten. Gelukkig zijn er nog twee sprints om verder te oefenen.

Dan is het zover, het plan is klaar: het Lego testobject opgeleverd, dus er kan getest worden! Binnen een mum van tijd transformeren de trainees van passieve luisteraars in enthousiaste onderzoekers die helemaal opgaan in hun werk. Ze merken dat de werkelijkheid (hoe verrassend…) afwijkt van het beeld dat is ontstaan in de voorbereiding. Nu komt de moeilijke fase waarin je al testend grip moet houden op hetgeen je aan het doen bent. Als trainer ben je nu druk met controleren of de trainees nog steeds werken vanuit geprioriteerde testdoelen of dat ze zijn meegevoerd in de waan van het moment. In het laatste geval is even herhalen van de theorie van GFA voldoende om ze weer op de rails te zetten.

Als trainer zit ik in deze fase van de training in een dubbelrol; ik ben zowel product owner van het testobject als trainer. Petje op, petje af is de manier om een identiteitscrises te voorkomen. We sluiten de eerste dag af met een verbaal testrapport van elk team. Ondanks de geleerde theorie over goede rapportage lopen alle teams toch weer in de valkuil van het alleen noemen van alle zaken die niet werken. Evalueren dus en herkansen in sprint 2 en 3.

Dag 2

We starten met de theorie van de testtechniek ‘data combinatie test’ en een oefening. Testtechnieken zijn prachtige hulpmiddelen binnen exploratory testen om belangrijke testdoelen gedegen en onderbouwd te exploren. Meer en complexere functionaliteit vraagt om een nieuw plan. Dit betekent gedisciplineerd GFA toepassen en de testtechniek uitwerken om goed beslagen ten ijs te komen voor het eigenlijke exploren. Na de lunch is er volop tijd voor sprint 2 van de rode-draad case. Als trainer/product owner heb ik weer een leuke middag met aan de ene kant het beantwoorden van product gerelateerde vragen en aan de andere kant het ondersteunen van de trainees bij het behalen van de leerdoelen. Ik zie duidelijk dat de trainees geleerd hebben van sprint 1. Het gaat beter en er komen verdiepende vragen!

Dag 3

De laatste dag is wat indeling betreft identiek aan dag twee. In de ochtend behandel ik een tweede testtechniek die handig is binnen exploratory testen: de ‘procesflow/paden testtechniek’. Met een praktische oefening wordt ook vandaag het geleerde meteen geoefend, zodat het voldoende beklijft voor de laatste sprint van de rode-draad case. Na de lunch zijn de trainees klaar om zich op sprint 3 te storten. Sprint 3 voegt meer en complexere functionaliteit toe, die nog meer vraagt van het onderzoek- en analysevermogen van de trainees. De product owner heeft een slechte middag (😉) waardoor hij onduidelijke antwoorden geeft, die de trainees dwingt om nog scherper uit te vragen! Er wordt fanatiek gewerkt. Zelfs zo fanatiek dat er op vrijdagmiddag om 16:20 uur wordt gevraagd of er nog kan worden doorgewerkt om de vele vraagtekens rond de werking van het testobject op te lossen. Om kwart voor vijf brei ik er een eind aan. Na nog een laatste testverslag van elk van de drie teams, een verslag dat nu effectief en efficiënt is, is de training rond vijf uur afgelopen.

Terugblik

Na drie dagen kijk ik terug op weer een erg leuke training. De positieve feedback van de trainees is erg fijn om te horen, dan weet je waarvoor je het doet. Vooral het feit dat je ziet dat de trainees veel diepere inzichten hebben gekregen over testen en in staat zijn om met de aangereikte hulpmiddelen grip te houden op het exploratory testen geeft veel voldoening!

Wim ten Tusscher
Test Architect & Trainer

Ben je geïnteresseerd in deze training kijk dan hier voor meer details!

Bij Polteq bieden we trainingen aan die voortdurend worden aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen in het testvak.
Naast gecertificeerde trainingen bieden we ook zelfontwikkelde opleidingen aan, waardoor deelnemers een brede basis van kennis kunnen opbouwen.
Klanten die eerder trainingen bij Polteq hebben gevolgd, uiten hun uiterste tevredenheid en enthousiasme over de opgedane kennis en expertise.
Dit positieve feedbackmechanisme is een indicator van het succes van Polteq in het leveren van hoogwaardige opleidingen.

  • De standaardopleidingen kunnen ook op locatie gegeven worden; al vanaf 5 deelnemers een aantrekkelijke optie!
  • Daarnaast verzorgen wij ook klantgerichte maatwerktrainingen, waardoor de training nog beter aansluit op de behoefte van jouworganisatie en het kennisniveau van de medewerkers.
  • Alle opleidingen kunnen worden gegeven in de Engelse en de Nederlandse taal.
  • Alle Polteq trainers zijn gecertificeerd en geaccrediteerd voor de trainingen die zij geven. Daarnaast is Polteq door ISTQB, iSQI en IREBgeaccrediteerd als opleider en bevoegd om trainingen te verzorgen die worden afgesloten met een examen.
  • De trainers combineren het doceren met testopdrachten bij de klant en houden zo voortdurend contact met de praktijk.
  • De deelnemers ontvangen na afloop van elke opleiding een persoonlijk certificaat.

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!