Polteq en het traineeship: de perfecte match voor mij!
Delen Printen E-mail

Interview met Nadine van de Kerkhof. Nadine volgde in januari 2021 het Traineeship Software Tester van Polteq. Inmiddels is zij ingezet als junior testengineer. Nadine heeft geen vooropleiding in de IT. Hoe heeft zij het traineeship ervaren en hoe bevalt het haar inmiddels als testengineer?

Nadine, jij hebt geen vooropleiding in de IT. Waarom sprak het vak van software tester je aan en dacht je dat het iets voor jou zou zijn?

“Ik heb International Communication and Media gestudeerd en heb daarna 6 jaar in de marketing gewerkt. Dat was ontzettend leuk en leerzaam en sloot op veel vlakken aan bij waar ik energie van krijg in mijn werk. Er ontbrak echter altijd iets, maar ik kon mijn vinger er niet op leggen. Bij mijn laatste baan kwam ik in aanraking met het testvak. Daar heb ik nauw samengewerkt met het development team, waar ik onder meer de inlogflow van de “Mijn-omgeving” heb aangepakt. Ik heb met development besproken waar zo’n inlogflow naar mijn idee aan moest voldoen en samen bekeken we hoe dit haalbaar zou zijn. Die samenwerking vond ik al heel tof, maar het vervolgens testen en toetsen aan die gestelde requirements vond ik eigenlijk nog veel leuker! Kritisch zijn, sparren, potentiële fouten opsporen en uiteindelijk een goed resultaat afleveren, daar kreeg ik echt energie van! Aangespoord door mijn man (developer) ging ik vervolgens onderzoeken of het testvak iets voor mij zou zijn. In wiskunde was ik altijd slecht, en wat ik van hem meekreeg over het programmeren zelf leek me veel te hoog gegrepen. Maar het testen ervan bleek het puzzelstukje te zijn dat nog ontbrak in mijn werk!”

Hoe ben je uiteindelijk bij het traineeship van Polteq terechtgekomen?

Nadine van der Kerkhof, zij nam deel aan het Traineeship Software Tester januari 2021.

Nadine van der Kerkhof, zij nam deel aan het Traineeship Software Tester in januari 2021.

“Ik ben informatie in gaan winnen bij mijn collega’s uit het development team, heb met mijn man gesproken, op LinkedIn een bericht geplaatst en toen begon het balletje te rollen. Het werd duidelijk voor me dat ik een traineeship zocht: eerst de theoretische basis leggen en vervolgens daarmee aan de slag voor opdrachtgevers. Waar ik veel waarde aan hecht als het gaat om een werkgever, is een persoonlijk bedrijf en een betrokken HR manager. Na meerdere bedrijven te hebben gesproken,bleken Polteq en het traineeship de “perfecte match” voor mij te zijn!“

Wat denk je dat je vanuit jouw marketingachtergrond meeneemt in jouw nieuwe rol als software tester?

“Ik denk dat ik vanuit mijn marketingachtergrond sowieso al een stukje kennis en ervaring met IT (systemen) meeneem. Niet zo ‘die hard’, maar ik vond het altijd al leuk om in HTML te sleutelen in plaats van in de WYSIWYG-editor (What You See Is What You Get). Ook projectmatig kunnen werken en kritisch zijn op dat wat je oplevert, zijn eigenschappen die zowel een marketeer als een tester goed kunnen gebruiken.”

Klopten jouw verwachtingen van het traineeship met de werkelijkheid?

“Ik had van te voren niet echt een duidelijk beeld van hoe het traineeship zou zijn. De verwachting dat ik ongelooflijk veel zou gaan leren is absoluut waargemaakt. Maar de Masterclass bood nog zoveel meer, buiten de theorie/praktijk. Je wordt met jezelf en je onzekerheden geconfronteerd (en gecoacht) en je leert jezelf nog veel beter kennen. Ook heb ik wat meer ontdekt over wat ik specifiek leuk vind aan het testen en welke kwaliteiten die ik heb daaraan kunnen bijdragen. Kort gezegd heeft het traineeship mijn verwachtingen ruimschoots overtroffen op alle fronten!”

Hoe zou je het traineeship omschrijven, hoe heb je het ervaren? En wat vond je het leukste aan het traineeship?

“Het traineeship heb ik ervaren als een enorme rollercoaster. Eentje waar je gelukkig samen met een groep mede-trainees in stapt, waarbij ik me echt binnen enkele dagen volledig op m’n gemak voelde, en die elkaar (nog steeds) steunt aanmoedigt en wil helpen. Het was soms pittig en confronterend, maar ook ontzettend leerzaam. Ik heb gelachen, ontzettend veel geleerd en meer zelfkennis gekregen. Mijn unitmanager, Riny, was een enorme steun en kon, als het nodig was, ook goed relativeren (wat erg fijn was!). Het leukste aan het traineeship vond ik het moment dat we tijdens de praktijkdag al het geleerde in een gesimuleerde omgeving toe gingen passen. Dat was voor mij het moment waarop ik me realiseerde hoeveel kennis ik al had opgedaan. Dat gaf me ook echt het vertrouwen dat ik goed aan mijn eerste opdracht zou beginnen. Natuurlijk was de eerste dag echt wel spannend, en de eerste goedkeuring ook, maar ik had zeker het gevoel dat ik ook echt mijn steen(tje) aan het bijdragen was. En dat vond ik helemaal te gek! En het allerleukste? Mijn eerste opdracht voelde niet als werken, omdat ik iets deed dat ik zo ontzettend leuk vind!”

Denk je dat iedereen, vanuit alle studierichtingen, aan het traineeship kan deelnemen?

“Je studierichting maakt niets uit, het gaat erom dat je het leuk vindt om analytisch bezig te zijn, kritische vragen te stellen en dat je het leuk vindt om een soort kwaliteitsbewaker te zijn. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar als je op dit leest omdat je denkt: “Goh, zou dit iets voor mij zijn?” dan ben je al een heel eind op weg!

Wil jij ook testengineer worden? Start dan net als Nadine in ons Traineeship Software Tester. Ons volgende traineeship start binnenkort!

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!