Het is een ontzettend leerzame ervaring waarbij je echt wordt uitgedaagd om het vak onder de knie te krijgen. | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Dion Staal heeft in april het Traineeship van Polteq bijgewoond: een aantal weken flink buffelen om alle kennis die je nodig hebt als Softwaretester tot zich te nemen. Natuurlijk kan je in die korte periode nog geen volleerd tester zijn, maar weet je wél voldoende om te starten met een stage, of – zoals in het geval van Dion – een opdracht bij een klant van Polteq.

“Na mijn opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) aan de Hanzehogeschool Groningen voelde ik dat ik nog niet klaar was met studeren. Wellicht kwam dit voornamelijk doordat ik twee jaar lang niet op de campus was geweest vanwege mijn stage in het buitenland en de coronasituatie toen ik terugkeerde. Daarom besloot ik om de pabo eens uit te proberen, omdat ik als kind al de wens had om, naast militair en politieman, ook leerkracht te worden. Al snel kwam ik erachter dat ik liever aan het werk wilde en begon ik te zoeken naar functies die bij mijn profiel pasten.

Enige tijd later kwam ik in contact met mijn oud-studiegenoot Joren uit unit Noord, die aanbood om een goed woordje voor me te doen bij Polteq, waar hij al bijna een jaar werkte. Net voordat ik op vakantie ging naar Japan, werd ik benaderd door Polteq, en direct na mijn vakantie planden Unitmanager Bjorn van den Brink en ik een gesprek. Alles viel al snel op zijn plek.

Het traineeship was ontzettend leuk! Onze groep was zeer divers en bestond uit mensen met verschillende achtergronden, wat zorgde voor een open sfeer en een prettige dynamiek. We konden van elkaar leren, omdat we allemaal een ander verhaal hadden, maar op de een of andere manier voelde het ook heel vertrouwd, waardoor we al snel een hechte groep werden.

Ik verbleef in één van de huisjes die Polteq tijdens het Traineeship beschikbaar stelt voor mensen die ver moeten reizen. ‘s Avonds aten we altijd gezamenlijk en hingen we vaak rond bij elkaar. Desondanks was het ook fijn om ons even terug te trekken na de intensieve dagen van het traineeship. Het verwerken van alle informatie die op ons afkwam was vermoeiend. Als ik moe ben, ontwikkel ik een droge, sarcastische humor, en daar stond ik al snel om bekend op kantoor.

Na het afronden van het traineeship hadden twee mensen uit onze groep al een intakegesprek voor een opdracht, en ook mijn intakegesprek was al gepland. Het gesprek verliep erg goed, en hoewel het aanvankelijk om een stage ging, werden we verrast toen ze begonnen te praten over een eerste opdracht. Na een screening van ruim vier weken kon ik beginnen…

In de eerste paar dagen waren we voornamelijk bezig met het verkrijgen van de juiste autorisaties om aan de slag te kunnen. In afwachting van de screening, heb ik mezelf beziggehouden met cursussen over Cucumber. Hoewel mijn tests allemaal geautomatiseerd zijn, vond ik het moeilijk om de vertaalslag te maken omdat de cursussen en het traineeship zich alleen richtten op het automatiseren van websites, terwijl ik juist backend applicaties zou gaan testen.

Ik ben de enige tester in het team en degene die mij inwerkt richtte zich voornamelijk op de autorisaties en het opzetten van programma’s zodat ik aan het werk kon, maar er werd niet echt verteld hoe hij te werk ging of hoe ik dingen kon aanpakken. Hierdoor had ik het gevoel dat ik in het diepe werd gegooid. Ook is er vrij weinig documentatie beschikbaar. Alle informatie staat in de stories die we op dat moment oppakken, maar omdat de applicaties al maanden of soms al jaren bestaan, is het voor mij lastig om erachter te komen hoe ze precies werken en wat ze moeten doen.

Om hiermee om te gaan, besloot ik een werkplek naast Polteq collega Ard Vialle te reserveren en al snel raakten we in gesprek over hoe het gaat en waar ik tegenaan loop. Ook heb ik contact gezocht met mijn Unitmanager en deze week heb ik nog een paar gesprekken gehad met andere testers en Polteq-ers bij TKP.

De gesprekken zijn erg prettig en ik stel nu ook veel vragen aan mijn business analist. Ik hoop stiekem dat hij er moe van wordt en besluit om alles beter te documenteren, haha.

Ik werd gewaarschuwd om niet te veel hooi op mijn vork te nemen, gezien het feit dat ik pas een maand aan het werk ben.

In mijn team is het de laatste tijd behoorlijk rustig, en Edzard (een oud Polteq-er) kwam naar me toe met de vraag of ik het leuk zou vinden om wat werk op te pakken van een ander team dat aan een website werkt. Ik hoop dat ik me hiermee kan bezighouden als ik zelf even niets te doen heb, maar ik werd wel gewaarschuwd om niet te veel hooi op mijn vork te nemen, gezien het feit dat ik pas een maand aan het werk ben.

Degene die mij inwerkt stelt niet veel vragen, waardoor ik het gevoel kreeg dat mijn vragen niet goed zijn of op dat moment niet relevant. Ik begrijp nu dat ik gewoon nog niet genoeg weet en dat ik die informatie ergens vandaan moet halen. Binnen het bedrijf waar ik werk is veel kennis beschikbaar, zowel intern als extern. Het gaat er vooral om te weten wie je moet benaderen voor de kennis die jij zoekt, en ik voel me steeds comfortabeler bij het stellen van vragen aan iedereen. In het begin dacht ik dat ik mensen lastigviel met mijn vragen, maar nu zie ik het meer als een manier om waardevolle informatie te verzamelen. Iemand anders weet iets wat ik niet weet, en ik moet het ook weten. Mensen vinden het ook leuk om hun kennis te delen, en vaak leidt het tot een goed gesprek.

Het testen in de praktijk is anders dan ik had verwacht. Waar ik eerst vooral aandacht besteedde aan functionaliteiten zoals knoppen, invoervelden en FO’s, ben ik nu voornamelijk bezig met het testen van een systeemproces. Ik heb niet het gevoel dat ik het systeemproces zelf test, maar meer of de applicatie de juiste informatie uit een API-call haalt. API-testen zullen we nog leren tijdens de Traineeship-terugkomdagen in december.

 

Als iemand mij zou vragen naar het Polteq Traineeship en mijn indrukken, zou ik het zeker aanraden. Het is een ontzettend leerzame ervaring waarin je echt wordt uitgedaagd om het vak onder de knie te krijgen. De sfeer op kantoor is erg prettig en onze groep voelde erg open en behulpzaam. Ondanks de leeftijdsverschillen voelde het niet alsof iemand 15 jaar ouder was. We zaten allemaal in hetzelfde schuitje en hadden respect voor elkaar. Het was een zeer waardevolle leeromgeving.”

Tijdens een SAFe training bij zijn opdrachtgever mocht Dion de rol van systeem architect op zich nemen.

 

Wil jij net als Dion de IT in?

Op 4 september start het volgende Traineeship, waar jij je nog voor kunt aanmelden. Kijk hier op onze website naar mogelijkheden en de voorwaarden om hieraan deel te kunnen nemen. Iets voor jou? Meld je dan aan!

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!