"Nog méér geleerd dan verwacht" | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Van advies over de bestrijding van ongedierte, naar de jacht op software bugs

Interview met Stijn Nagels, een van onze Belgische deelnemers aan het Traineeship Software Tester.

Stijn, kun je iets vertellen over je opleiding en achtergrond?

Ik heb  “Lichamelijke Opvoeding” gestudeerd aan de Hogeschool Leuven. Hierna heb ik zeven jaar voor de firma Rentokil gewerkt als onderhoudstechnieker. In deze functie deed ik preventieve controles op ongedierte bij horeca en bedrijven. We rapporteerden onze bevindingen aan de klant en zorgden voor een oplossing op maat.”

Waarom besloot je een carrièreswitch te maken?

“Toen mij in mijn vorige job werd gevraagd om een mobiele applicatie te testen (als eindgebruiker), kwam ik tot de conclusie dat dit me enorm aansprak. Ik merkte ook een aantal overeenkomsten tussen mijn job als technieker en een job als tester. Zo vallen beide jobs onder de noemer “quality assurance”, al is het dan in een heel andere context. Bij beide jobs ga je op zoek naar sporen die duiden op een afwijking van hetgeen ‘normaal’ is en rapporteer je je bevindingen aan de klant. Op zoek gaan naar “bugs” was dus iets waarmee ik al bekend was 😉.”

Hoe kwam je terecht bij het traineeship van Polteq?

Stijn Nagels

“Via een goede vriend die al bij Polteq werkt. Hij was ervan overtuigd dat dit traineeship iets voor mij zou zijn. Ik ben me er meer in gaan verdiepen en heb het een en ander opgezocht op internet. Het gevolg daarvan was dat ik besloot de stap te wagen.”

Klopten jouw verwachtingen van het traineeship met de werkelijkheid?

“Aangezien ik geen ervaring had binnen de IT, wist ik niet goed wat ik moest verwachten. Ik heb het allemaal maar gewoon op me af laten afkomen. Ik verwachtte heel veel bij te leren en achteraf bekeken, heb ik nog méér geleerd dan ik had verwacht.”

Hoe zou je het traineeship omschrijven, hoe heb je het ervaren?

“Als een ervaring om nooit te vergeten. Ik heb in zeven weken tijd heel veel bijgeleerd. In het begin lijkt het enorm veel, de informatie die op je afkomt, maar al deze info valt gedurende het traineeship op z’n plaats. De trainers van deze opleiding zijn stuk voor stuk professionals in hun vak en weten als geen ander waar ze over spreken. Ik kon dan ook altijd met al mijn vragen bij hen terecht. Je komt terecht in een zeer diverse groep, maar ondanks alle verschillende individuen, vormden we echt een hechte groep.”

Denk je dat iedereen, vanuit alle studierichtingen, aan het traineeship kan meedoen? En welke kwaliteiten komen van pas als je aan dit traineeship gaat deelnemen?

“Ik denk inderdaad dat de studierichting niet veel uitmaakt. Ik had zelf geen IT-vooropleiding, en ook ik heb dit traineeship succesvol afgerond, dus…😊. Kwaliteiten die je zeker zullen helpen als je deelneemt aan het traineeship zijn volgens mij: leergierigheid, kritisch zijn, analytisch kunnen denken en sociaal zijn.”

Wat vond je het leukste aan het traineeship?

“De afwisseling tussen theorie en praktijkgerichte onderdelen. En ook de manier waarop de praktijkgerichte onderdelen waren ingericht. De trainers schotelden ons een realistische case voor en vervolgens moesten we hier in groepjes mee aan de slag, zoals we dit ook echt in het werkveld zullen moeten doen.”

Ik merk dat ik dankzij het traineeship een meerwaarde ben voor het team

Hoe was je eerste opdracht? Vond je het spannend om nu echt als junior software tester aan het werk te gaan?

“In het begin komt er heel veel op je af. Je komt terecht in een onbekend team, bij een onbekend bedrijf en je gaat werken aan een onbekend product. Maar door het traineeship heb je een kader waarin je al dit “onbekende” wel ergens kunt plaatsen. Dat helpt enorm om je toch thuis te voelen in je eerste opdracht. Ik zit nu enkele weken in mijn eerste opdracht en merk dat ik, dankzij het traineeship, een meerwaarde ben voor het team. Los van alle informatie die je bewust meekrijgt tijdens het traineeship, heb je onbewust ook al een echte “testers mindset” ontwikkeld, en deze komt heel goed van pas in het werkveld.”

Wat vind je het leukste aspect van software testen?

“Het team waarin je terecht komt helpen om op een andere manier te kijken naar het product waaraan zij al een tijdje werken.”

Wil jij ook testengineer worden? Meld je dan snel aan. Wij leiden je op! Ook dit jaar organiseren wij nieuwe traineeships. Wij zoeken zowel Belgische als Nederlandse kandidaten.

Traineeship software tester september 2021

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!