Je kunt vandaag de dag als pas (of bijna) afgestudeerde HBO’er of WO’er bij veel bedrijven en organisaties terecht als trainee. Wij vroegen aan Evert van Hamersveld, die het Polteq Traineeship Software Tester volgde (en inmiddels alweer een aantal jaar bij Polteq werkt), hoe hij dit traineeship destijds heeft ervaren.
Ik was op zoek naar een (nieuwe) baan waarin ik zowel creatief als analytisch uitgedaagd zou worden. Na verschillende gesprekken met kennissen ben ik bij software testen en Polteq in het bijzonder uitgekomen en solliciteerde ik als trainee software tester.
Als een leerzame, maar ook gezellige periode. Binnen 7 weken leer je alle beginselen van het testvak. Er zullen altijd onderwerpen zijn die je meer of minder aanspreken, maar doordat de docenten zelf zeer ervaren testers zijn, kunnen ze alle voorbeelden uit eigen ervaring aanhalen. Dit is natuurlijk super prettig voor testers zonder (praktijk)ervaring.
De open en informele sfeer die Polteq wil uitstralen is goed merkbaar tijdens het traineeship. Er is veel aandacht voor individuele deelnemers, terwijl er tegelijkertijd een hoog niveau gevraagd wordt van de trainees.
Gedetacheerd worden is natuurlijk iets dat bij je moet passen: in een nieuwe omgeving terecht komen is altijd spannend. In mijn ogen is het belangrijkste dat je in je eigen kunnen vertrouwt. Gelukkig was ik hier goed op voorbereid en bleek de eerste week direct dat ik al heel veel kennis had opgedaan tijdens het traineeship.
Ik werd ingezet bij NU.nl, waar ik voornamelijk nieuw ontwikkelde features testte voor zowel de website als de Android- en iOS-app. Daarnaast hield ik een vinger aan de pols van de geautomatiseerde tests die bijhouden of de ‘standaard’ functionaliteit van onze software nog werkt. Tot slot hielp ik bij het opstellen van criteria waaraan nieuwe onderdelen van de software moeten voldoen.
Het simpele antwoord: heel veel vragen stellen! De opdrachtgever houdt rekening met het feit dat je nog geen praktijkervaring hebt en in mijn geval kreeg ik de ruimte om deels zelf mijn werkzaamheden te kiezen. Daarnaast heb ik destijds nog verschillende interne opleidingen gevolgd. En wat nog steeds geldt: mocht ik toch een specifieke vraag hebben, kan ik die altijd bij Polteq zelf stellen.
In het begin kwam mijn unit manager elke vier weken langs op mijn werkplek, daarna werd dat eens elke acht weken geworden. En uiteraard komt hij nog steeds geregeld langs. We hebben het dan over werkinhoudelijke zaken, maar ook over mijn persoonlijke ontwikkeling. Het fijne aan Polteq is dat je niet gedwongen wordt om een bepaalde richting op te gaan. Zowel qua carrière als qua nieuwe opdrachtgever heb je er zelf ook wat over te zeggen.
Absoluut. Ik merkte al gauw dat ik veel wist van bestaande testmethoden. Daarnaast was ik goed voorbereid op de bijzondere rol die je als tester hebt: je moet zowel vanuit het perspectief van de ontwikkelaar, als dat van de gebruiker kunnen denken.
Dit is deels de reden waarom ik voor dit vak gekozen heb. Steeds nieuwe features betekent dat je steeds nieuwe dingen moet verzinnen om het ‘kapot’ te maken. Ik probeer telkens een manier te verzinnen waarop de software gebruikt kan worden, waar de developer en de product owner niet aan gedacht hebben. Daarnaast betekent detachering natuurlijk steeds een andere klus op een andere plek.
Nee, al denk ik dat het helpt als je affiniteit hebt met ICT. Belangrijker is dat je van nature nieuwsgierig bent naar ‘hoe dingen werken’. Ik heb zelf van nature de neiging om op de details te letten en te ontdekken hoe iets functioneert. Als je vervolgens ook nog een beetje je best doet, is het traineeship eerder leuk dan moeilijk!
Zeker! Wil je: goed opgeleid worden, een leuk nieuw vak leren, je eigen ontwikkeling bepalen, bij verschillende klanten een kijkje in de keuken nemen, én een fijne werkgever? Dan is het traineeship van Polteq geknipt voor jou!
Binnenkort start weer een nieuw traineeship. Kijk op deze webpagina voor meer informatie of om direct te solliciteren.
Evert van Hamersveld bij NU.nl