Trainee software tester, iets voor jou? | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Je kunt vandaag de dag als pas (of bijna) afgestudeerde HBO’er of WO’er bij veel bedrijven en organisaties terecht als trainee. Wij vroegen aan Evert van Hamersveld, die het Polteq Traineeship Software Tester volgde (en inmiddels alweer een aantal jaar bij Polteq werkt), hoe hij dit traineeship destijds heeft ervaren.

 

Evert, hoe ben je ertoe gekomen om je aan te melden voor het Polteq Traineeship Software Tester?

Ik was op zoek naar een (nieuwe) baan waarin ik zowel creatief als analytisch uitgedaagd zou worden. Na verschillende gesprekken met kennissen ben ik bij software testen en Polteq in het bijzonder uitgekomen en solliciteerde ik als trainee software tester.

Hoe heb je het traineeship ervaren?

Als een leerzame, maar ook gezellige periode. Binnen zes weken leer je alle beginselen van het testvak. Er zullen altijd onderwerpen zijn die je meer of minder aanspreken, maar doordat de docenten zelf zeer ervaren testers zijn, kunnen ze alle voorbeelden uit eigen ervaring aanhalen. Dit is natuurlijk super prettig voor testers zonder (praktijk)ervaring.

De open en informele sfeer die Polteq wil uitstralen is goed merkbaar tijdens het traineeship. Er is veel aandacht voor individuele deelnemers, terwijl er tegelijkertijd een hoog niveau gevraagd wordt van de trainees.

Hoe was het om na het traineeship ineens op eigen benen te staan?

Gedetacheerd worden is natuurlijk iets dat bij je moet passen: in een nieuwe omgeving terecht komen is altijd spannend. In mijn ogen is het belangrijkste dat je in je eigen kunnen vertrouwt. Gelukkig was ik hier goed op voorbereid en bleek de eerste week direct dat ik al heel veel kennis had opgedaan tijdens het traineeship.

Waaruit bestonden jouw werkzaamheden toen je na de interne opleiding aan de slag ging?

Ik werd ingezet bij NU.nl, waar ik voornamelijk nieuw ontwikkelde features testte voor zowel de website als de Android- en iOS-app. Daarnaast hield ik een vinger aan de pols van de geautomatiseerde tests die bijhouden of de ‘standaard’ functionaliteit van onze software nog werkt. Tot slot hielp ik bij het opstellen van criteria waaraan nieuwe onderdelen van de software moeten voldoen.

Hoe kwam je aan je (praktijk)kennis, hoe deed je ervaring op?

Het simpele antwoord: heel veel vragen stellen! De opdrachtgever houdt rekening met het feit dat je nog geen praktijkervaring hebt en in mijn geval kreeg ik de ruimte om deels zelf mijn werkzaamheden te kiezen. Daarnaast heb ik destijds nog verschillende interne opleidingen gevolgd. En wat nog steeds geldt: mocht ik toch een specifieke vraag hebben, kan ik die altijd bij Polteq zelf stellen.

Hoe werd/word je begeleid vanuit Polteq?

In het begin kwam mijn unitmanager elke vier weken langs op mijn werkplek, daarna werd dat eens in elke acht weken. En uiteraard komt hij nog steeds geregeld langs. We hebben het dan over werkinhoudelijke zaken, maar ook over mijn persoonlijke ontwikkeling. Het fijne aan Polteq is dat je niet gedwongen wordt om een bepaalde richting op te gaan. Zowel qua carrière als qua nieuwe opdrachtgever heb je er zelf ook wat over te zeggen.

Sluit het traineeship in jouw ogen voldoende aan op de eerste werkervaring?

Absoluut. Ik merkte al gauw dat ik veel wist van bestaande testmethoden. Daarnaast was ik goed voorbereid op de bijzondere rol die je als tester hebt: je moet zowel vanuit het perspectief van de ontwikkelaar, als dat van de gebruiker kunnen denken.

Hoe veelzijdig vind je het vak van software tester eigenlijk?

Dit is deels de reden waarom ik voor dit vak gekozen heb. Steeds nieuwe features betekent dat je steeds nieuwe dingen moet verzinnen om het ‘kapot’ te maken. Ik probeer telkens een manier te verzinnen waarop de software gebruikt kan worden, waar de developer en de product owner niet aan gedacht hebben. Daarnaast betekent detachering natuurlijk steeds een andere klus op een andere plek.

Is een vooropleiding op het gebied van ICT noodzakelijk om het Polteq Traineeship Software Testen succesvol af te ronden?

Nee, al denk ik dat het helpt als je affiniteit hebt met ICT. Belangrijker is dat je van nature nieuwsgierig bent naar ‘hoe dingen werken’. Ik heb zelf van nature de neiging om op de details te letten en te ontdekken hoe iets functioneert. Als je vervolgens ook nog een beetje je best doet, is het traineeship eerder leuk dan moeilijk!

Zou je iemand aanraden om dit traineeship te gaan volgen?

Zeker! Wil je goed opgeleid worden, een leuk nieuw vak leren, je eigen ontwikkeling bepalen, bij verschillende klanten een kijkje in de keuken nemen, én een fijne werkgever? Dan is het traineeship van Polteq geknipt voor jou!

 

Binnenkort start weer een nieuw traineeship. Kijk op deze webpagina voor meer informatie of om direct te solliciteren.

Het Polteq Traineeship Software Tester - Evert van Hamersveld vertelt waarom hij juist voor dit traineeship koos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Evert van Hamersveld
bij NU.nl

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!