Polteq traineeship: "ideale kick-off voor mijn carrièreswitch"
Delen Printen E-mail

In 2008 is Polteq begonnen met het Traineeship Software Tester. Waar het traineeship in eerste instantie vooral gericht was op pas afgestudeerde hbo en wo kandidaten, bestaat de groep trainees tegenwoordig steeds vaker uit deelnemers die al een carrière achter de rug hebben, meestal in een andere sector, en die nu de overstap willen maken naar de IT. Yvo Kieviet, 35 jaar, is zo’n deelnemer aan ons traineeship. Hij heeft net de Masterclass, de interne opleiding van het traineeship, afgerond en is nu klaar om in de praktijk aan de slag te gaan. Wij vroegen hem naar zijn achtergrond en zijn beweegredenen om bij Polteq het traineeship te gaan volgen.

Yvo Kieviet: “Ik heb eerst Geschiedenis gestudeerd in Rotterdam en vervolgens heb ik Internationale Betrekkingen en Diplomatie gestudeerd aan de Universiteit Antwerpen. Daarna heb ik een traineeship Leergang Informatiespecialist gedaan en ben ik vijf jaar binnen het informatiemanagement werkzaam geweest. Daar heb ik me vooral met de documentaire informatievoorziening bemoeid. Hierbij moet je denken aan het beheren en archiveren van documenten binnen een organisatie. Vroeger deed je dat in de krochten van een stoffige archiefkelder, tegenwoordig gebeurt dat vooral online”.

Waarom koos je voor een carrièreswitch naar de IT?

“Hoewel ik het zeker een kans heb gegeven, is de wereld van documentaire informatievoorziening niet bepaald enerverend te noemen. Ik zocht een werkveld met meer dynamiek en toekomstperspectief. Nou, wat dat betreft zit je met de IT wel goed. Bovendien heb ik vanuit de businesskant altijd met plezier intensief met bepaalde applicaties en functioneel beheerders (samen)gewerkt. Mijn volledige overstap naar de IT-kant was dus slechts een kwestie van tijd”, legt Yvo uit.

Hoe ben je uiteindelijk bij het traineeship van Polteq terechtgekomen?

“Op het forum op Tweakers ben ik met iemand in contact gekomen die software tester is. Hij gaf me handige tips over de stappen die ik het beste kon nemen om ook als software tester aan de slag te kunnen. Zo raadde hij mij onder meer Polteq aan, waar hij in het verleden gesolliciteerd heeft en waaraan hij een positieve indruk heeft overgehouden. Na het lezen van de blog van een eerdere Masterclass-deelnemer (Olivier, ook een geschiedenisachtergrond) wist ik voldoende: hier ga ik aan de slag!”

Yvo Kieviet krijgt zijn contract van Polteq.

Yvo Kieviet krijgt zijn contract bij Polteq.

Waarom sprak het vak van software tester je aan en dacht je dat het iets voor jou zou zijn?

“Ik wist al langer dat ik ‘iets met ICT’ wilde doen, maar de mogelijkheden binnen deze branche zijn oneindig. Om dat ‘iets’ concreter te krijgen, heb ik grondig uitgezocht wat mij het meeste aanspreekt. Geleidelijk aan kwam ik steeds meer in de hoek van software testen uit. Ik ben iemand die van nature communicatief, nieuwsgierig en kritisch is: dat zijn waardevolle skills waarover elke software tester moet beschikken. Hoe meer ik erover las en sprak, hoe meer ik ervan overtuigd was dat dit mijn pad voor de toekomst was, en nog steeds is natuurlijk”, zegt hij enthousiast.

Wat denk je dat je vanuit je studie en je achtergrond als niet-IT’er meeneemt in jouw nieuwe rol als software tester?

Yvo denk even na. “Hoewel geschiedenis/politicologie en IT mijlenver uit elkaar liggen, zijn er zeker aspecten die ik vanuit mijn studies meeneem. Het belangrijkste is kritisch denken. Niet zomaar alles wat ik hoor en lees voor waarheid aannemen, maar onafhankelijk van anderen informatie analyseren. Dat is, denk ik, wel een belangrijke eigenschap voor een software tester.”

Klopten jouw verwachtingen van het traineeship met de werkelijkheid?

“Mijn verwachtingen waren heel simpel: in relatief korte tijd zoveel mogelijk leren. Wat dat betreft kloppen die verwachtingen. Het was wel intensiever dan ik van tevoren had gedacht. De avonden en weekenden die je vrij bent, heb je ook echt nodig om alles rustig te laten bezinken.”

Hoe zou je het traineeship omschrijven, hoe heb je het ervaren?

“In een korte periode krijg je ontzettend veel dingen voor je kiezen. Het ene moment ben je testmodellen aan het uitwerken; het andere moment ben je je communicatieve vaardigheden aan het finetunen”, lacht Yvo. Maar ik denk dat je door middel van het traineeship uiteindelijk een goed beeld krijgt van wat voor smaken software testen allemaal heeft en ga je stiekem al een lievelingssmaak creëren.”

Denk je dat kandidaten vanuit alle studierichtingen het traineeship kunnen volbrengen?

Yvo knikt. “Om maar eens een lekkere cliché erbij te pakken: waar een wil is, is een weg. Ben je bereid in jezelf te investeren, beschik je over een goed stel hersens en ben je bovendien niet bang voor een beetje code? Dan ben je al een heel eind op weg!”

Yvo Kieviet tijdens de module 'Context Driven Testverbetering' van het traineeship

Yvo Kieviet tijdens de module ‘Context Driven Testverbetering’ van de Masterclass.

Kun je het traineeship aanbevelen aan anderen?

“Absoluut”, zegt hij enthousiast. ”Zeker als je amper tot geen IT-achtergrond hebt, krijg je op deze manier de nodige bagage mee om niet helemaal ‘nat achter de oren’ als software tester aan de slag te gaan. Het heeft mij een prima kickstart voor een carrièreswitch gegeven.”

Wat vond je het leukste aan het traineeship?

“Uiteindelijk is de groepsdynamiek dat wat het traineeship het leukste maakt. In nog geen twee maanden tijd leer je iedereen goed kennen. Je houdt elkaar voortdurend scherp, maar de groepsparticipatie maakt het op de een of andere manier ook luchtig. Hoewel iedereen straks zijn eigen pad bewandelt, zijn er altijd mensen op wie ik nog kan terugvallen (mocht het nodig zijn). Dat is als ‘testnomade’ binnen de detacheringswereld altijd fijn.”

Heb je het gevoel dat je met deze kennis de praktijk in kan?

“Als doel van de Masterclass werd op een gegeven moment het halen van je rijbewijs als metafoor gebruikt. De basis is er, maar je leert pas écht rijden door kilometers te maken. Dat geldt natuurlijk ook voor straks. Je leert pas echt testen door praktijkervaring op te gaan doen. Ik heb de afgelopen twee maanden behoorlijk wat leermomenten gehad die ik zeker in de praktijk ga meenemen. Het mooie daarvan is dat het niet altijd per se dingen zijn die ergens in een syllabus of PowerPoint vermeld staan”, voegt hij er glimlachend aan toe.

Yvo Kieviet tijdens de module 'Mobile App Testing' van de Masterclass.

Yvo Kieviet tijdens de module ‘Mobile App Testing’ van de Masterclass.

Hoe heb je de sfeer bij Polteq ervaren?

Daar hoeft Yvo niet lang over na te denken. “Vanaf dag één voelde ik me thuis. De sfeer bij Polteq is vrij informeel en dat is ook precies wat ik bij een werkgever zoek. Iedereen is benaderbaar en behulpzaam, dus je leert elkaar snel kennen. Binnen Polteq ben je geen nummer, maar een mens!”

Ook benieuwd geworden naar het Traineeship Software Tester?  Bekijk de vacature hier!

Yvo Kieviet over het traineeship.

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!