Van archeologe tot software tester | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Van kleins af aan droomde Christel van der Wouw ervan om opgravingen te doen in Griekenland. Haar studie Mediterrane Archeologie was dan ook een logische keuze. Elke zomer reisde zij naar Griekenland, om in de buurt van Sparta op te graven. Aangezien zij afstudeerde op Grieks aardewerk, en haar afstuderen samenviel met de economische crisis in Griekenland, kon zij geen werk vinden als Archeologe. Via via belandde ze uiteindelijk in de toeristische sector.

Christel, hoe ben jij bij het traineeship software tester van Polteq terechtgekomen?

“Na tien jaar bij een touroperator gewerkt te hebben, was ik echt toe aan een nieuwe uitdaging. Ik had het er op zich prima naar m’n zin, werkte met leuke collega’s, maar ik had het gevoel van: ‘been there, done that’. Je merkt dat je na zo’n lange tijd een beetje vastgeroest zit in gewoontes. Ik werd toen benaderd door Malou, de recruiter van Polteq, met de vraag of het traineeship van Polteq iets voor mij was. Ik ben me gaan verdiepen in het vak van software tester en dat leek me inderdaad wel wat! Software testen heeft ook wel raakvlakken met archeologie: de manier van denken, deduceren, puzzelen, zoeken naar ‘dingen’ die er eigenlijk niet thuishoren, of waarvan je niet weet dat ze er zijn. Als je aardewerk opgraaft, graaf je het op in groepjes en je gaat ervan uit dat die groepjes dezelfde datering hebben. Maar negen van de tien keer zit er toch één scherf bij die jouw datering verpest. En dan moet je dus gaan achterhalen of je datering niet goed is, of dat er iets is misgegaan met de opgraving… Heeft het geregend, is er misschien een verschuiving van de aarde geweest? Op die manier zoek je net als bij software testen -via een bepaalde structuur- naar defects. In dat oogpunt sloot dit traineeship dus eigenlijk heel goed aan bij mijn studierichting. En het vak van software testen staat nooit stil, dus je blijft jezelf ontwikkelen, je bent nooit uitgeleerd, dat is juist de uitdaging die ik zocht!”

Voordat je bij Polteq kwam, heb je met iemand gesproken die al bij Polteq werkte. Welk beeld kreeg je van Polteq?

Christel van der Wouw maakte een carrièreswitch van archeologe naar software tester. Nadat zij in januari 2020 als trainee bij Polteq startte, is zij nu testengineer.

Christel van der Wouw is na het afronden van het traineeship ingezet als testengineer.

“De collega die ik sprak was erg enthousiast en wat mij met name aansprak is het feit dat het bij Polteq erg belangrijk wordt gevonden dat iedereen het naar zijn zin heeft en goed ‘in zijn vel zit’. De persoon staat centraal en het gaat niet alleen om geld verdienen. En dat miste ik een beetje bij mijn vorige werkgever. Dit gevoel werd ook bevestigd tijdens de eerste gesprekken die ik had: het voelde meteen heel warm.”

Had je van tevoren een beeld bij het traineeship software tester?

“Ik had het idee dat het pittig zou zijn en dat was ook inderdaad het geval. Na tien jaar werken was het wel wennen om weer een fulltime opleiding te volgen en zo veel informatie en kennis tot je te nemen. Dat was even omschakelen. Maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen! Qua inhoud vond ik het verrassend en leuk dat er ook veel nadruk werd gelegd op de communicatieve vaardigheden. Het is dus niet alleen maar technisch. Dat had ik niet gedacht. Je leert echt heel veel tijdens de interne opleiding (ook wel Masterclass genoemd) en de weken vlogen voorbij. Ondanks het feit dat de opleiding best inspannend was, merkte ik dat ik er ook veel energie van heb gekregen. Het deed me echt goed om weer allemaal nieuwe dingen te leren en nieuwe mensen te leren kennen.”

Hoe was de sfeer in de Masterclass? Is het alleen hard werken of was het ook nog een beetje gezellig?

“We hadden een heel leuke groep en ik miste ze na afloop enorm! Het is fijn dat we zo ‘close’ waren: op die manier is het helemaal niet erg om fouten te maken of “domme” vragen te stellen. Niemand reageerde raar en iedereen was bereid om je te helpen. Daardoor was er ook geen drempel om je kwetsbaar op te stellen tijdens bijvoorbeeld oefeningen en opdrachten met betrekking tot soft skills. Dat gaf je de ruimte en de veiligheid om te groeien en jezelf te ontwikkelen.”

Ging je na deze Masterclass vol vertrouwen de praktijk in?

“Ik was wel benieuwd hoe het zou zijn, in het echt. Ik had er ook echt zin in om alles wat we geleerd hadden, in praktijk te brengen Ik ben direct na de Masterclass aan mijn stage bij PwC begonnen. Daar bleek hoeveel kennis we hadden opgedaan en hoeveel ik eigenlijk al wist. Wat ik heel leuk vond om te zien, was het feit dat de verschillende scenario’s die tijdens de masterclass werden geschetst over hoe bijvoorbeeld een team functioneert, ook echt heel herkenbaar waren in de praktijk.”

Was de overstap naar de IT voor jou een grote stap?

“Dat is wel iets waarover ik van te voren heb nagedacht. Op de middelbare school was ik niet zo goed in de bèta vakken, dus ik was eigenlijk een beetje verbaasd dat dit voor mij ook tot de mogelijkheden behoorde, zonder dat ik echt een IT achtergrond heb.” Lachend: “Blijkbaar heb ik meer in m’n mars dan ik zelf wist. Mensen om me heen vonden het dapper dat ik deze stap durfde te zetten: ik heb een hypotheek, ik zegde een vaste baan op om een nieuwe carrière te beginnen in een heel nieuw vakgebied… Maar tot nu toe is het het allemaal waard geweest en heb ik totaal geen spijt van mijn keuze!”

Ambieer jij ook een carrière in de IT? Overweeg je een carrièreswitch naar het boeiende vak van software tester? Kijk dan snel wanneer ons volgende traineeship zal starten.

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!