Kwaliteitsrisico’s en silo-matig werken (Blog 2 van 6) | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Navigeer naar:  #BLOG 1  #BLOG 3  #BLOG 4  #BLOG 5  #BLOG 6

Blog 2: Kwaliteitsrisco’s en silo-matig werken

Zo’n 10 jaar geleden had ‘risico gebaseerd testen’ binnen de testwereld een grote rol in het bepalen van de diepgang en de gebruikte technieken voor het opzetten van de tests. Deze waren vaak behoorlijk solistisch en silomatig opgeknipt in technische tests door de ontwikkelaars, functionele tests door de testers en acceptatietests door en voor de eindgebruikers.
Risico’s werden meestal gegroepeerd per silo. Dat wil zeggen technisch risico, functioneel risico en inpasbaarheids-risico. Een rechttoe rechtaan, sequentiële testaanpak, die werkt voor systemen in markten die vrij stabiel zijn.

Voor de huidige, snel veranderende producten in even veranderlijke markten, werkt de genoemde aanpak vertragend. Dit wil echter niet zeggen dat we alles maar over boord moeten gooien, zoals we vaak constateren in onze assessments. De afbreukrisico’s van moderne applicaties zijn vaak groot en ‘time-to-market’ is cruciaal, dus het adagium van risk based testen – no risk no test – is alleen maar belangrijker geworden!

Risico’
Met de Agile aanpak kwam de overtuiging dat kwaliteit van het team is. Daarmee ligt het gevaar op de loer dat het overzicht op het testen en de af te dekken risico’s verloren gaat. Zeker als de verschillende rollen in het team nog te veel vanuit hun traditionele silo’s blijven werken. Dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit. Dit uit zich vervolgens in grote productieproblemen die steeds de sprint overnemen, want deze zijn altijd belangrijker dan de nieuwe zaken die in de sprint stonden gepland. De klant is tenslotte het meest belangrijk. Hierdoor ontstaat een waan van de dag met als gevolg dat productvernieuwing in het gedrang komt en teams krakend tot stilstand komen.

Advies

  • Denk in een agile setting als team goed na over een op risico gebaseerde kwaliteits- en testaanpak die start vanuit het business proces.
  • Vertaal deze aanpak voor elke sprint en user story naar concrete afspraken: wie doet wat, wanneer en met welke diepgang.
  • Zet vervolgens de stories met de taken in de juiste volgorde. Dat wat het zwaarste weegt, dient het eerst en grondigst te worden aangepakt.

Op deze manier werk je als team iteratief maar ook risico gebaseerd. Daarmee verklein je de kans op grote productieproblemen. De resterende bevindingen in productie zijn minder urgent en kunnen nu op waarde worden geschat en geprioriteerd voor een volgende iteratie.

Overigens is het zaak om niet alleen binnen de iteratie naar risico’s te kijken. Een IT-landschap bestaat vaak uit meerdere componenten die veelal door meerdere teams in meerdere iteraties gebouwd worden. Hierin ligt het risico op ontstaan van nieuwe silo’s. Teams concentreren zich binnen Agile vaak te veel op het eigen team en de lopende iteratie. Daardoor verdwijnt het grotere beeld vaak naar achteren. Uiteindelijk gaat het om wat belangrijk is voor de klant, bekeken vanuit de werking van het systeem, maar zeker ook vanuit het ‘business-proces’-perspectief.

In de komende blogs in deze reeks gaan we in op andere, veel voorkomende problemen rond testen in agile teams.

Lees hier blog 3: End-to-end, ketens en non-functionals

Op donderdag 21 september behandelden we tijdens het Polteq webinar het toenemende belang van kwaliteit als onderscheidende factor bij softwareontwikkeling. Tijdens deze online lunch-presentatie gingen we in op het concept testprocesverbetering, methodieken om mogelijke verbeteringen te vinden en te adresseren en hoe je testprocesverbetering integraal kunt inbedden voor continue verbetering.

Bekijk hier de replay van het Polteq webinar.

 

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!