Vijf expert tips om je productkwaliteit te vergroten (Blog 1 van 6) | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Navigeer naar: #BLOG 2  #BLOG 3 #BLOG 4  #BLOG 5  #BLOG 6

 

Blog 1: Inleiding kwaliteitsverbetering

Vanuit de vele (agile) verbetertrajecten die we de afgelopen jaren hebben uitgevoerd, constateren we een aantal alsmaar terugkerende patronen. Veel bedrijven en teams worstelen met dezelfde uitdagingen als het gaat om het borgen van de product- en proceskwaliteit in agile productontwikkeling.

Softwareontwikkeling is een complex geheel. Er moeten veel keuzes gemaakt worden tussen de gebruikerswensen, de eisen en de technische implementatie daarvan in een systeem, dat uit veel verschillende componenten bestaat. En dit allemaal in een concurrerende afgewogen mix.

Daarbij kan op diverse momenten in communicatie, proces en techniek iets mis gaan of over het hoofd worden gezien. Agile is een ideale context om deze zaken te verbeteren want, mits goed geïmplementeerd, in Agile is continuous improvement onderdeel van het proces.

Polteq heeft veel ervaring in het borgen van en zorgen voor kwaliteit binnen een breed spectrum van softwareoplossingen in agile en niet-agile projecten. Wat daarbij opvalt, is dat er vaak sprake is van gebrek aan concrete kwaliteitsstrategie. Dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt op het gebied van kwaliteit, maar de implementatie is meestal niet integraal doordacht. Het zijn vooral losse kwaliteitsactiviteiten, waarmee het bereikte effect niet optimaal is en dit kan leiden tot slechte kwaliteit of slecht bruikbare kwaliteit in de context van de klant.

In de komende vijf weken gaan we aan de hand van een zestal blogs in op de patronen die wij veel zien, in onze praktijk, met betrekking tot kwaliteit in product en proces en kwaliteitsstrategie in haperende agile voortbrenging.

Het gaat om:

 • kwaliteitsrisico’s en silo-matig werken;
 • end-to-end, ketens en non-functionals;
 • testautomatisering, Automate everything!?
 • architectuur en hoe dat zijn effect heeft binnen het team en over teams heen;
 • testomgevingen, nog steeds relevant maar met een agile twist.

In de blogs die we de komende weken zullen plaatsen, leggen we steeds de vinger op de zere plek en geven we aan, waar wij de verbetermogelijkheden zien en deze bij onze klanten doorvoerden. Wil je zelf ook weten waar je staat? Maak een afspraak met onze kwaliteitsconsultants en wij lichten ook uw situatie door aan de hand van deze en nog vele andere kwaliteitspatronen.

Lees hier blog 2: Kwaliteitsrisico’s en silo-matig werken

Op donderdag 21 september behandelden we tijdens het Polteq webinar het toenemende belang van kwaliteit als onderscheidende factor bij softwareontwikkeling. Tijdens deze online lunch-presentatie gingen we in op het concept testprocesverbetering, methodieken om mogelijke verbeteringen te vinden en te adresseren en hoe je testprocesverbetering integraal kunt inbedden voor continue verbetering.

Bekijk hier de replay van het Polteq webinar.

 

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!