Q&A webinar 'Het maximaliseren van User Experience (UX) door Performance Testing'

De  vragen die werden gesteld tijdens en na afloop van het webinar ‘Het maximaliseren van User Experience (UX) door Performance Testing’ (22 september 2022) en de antwoorden daarop:

Q : Zou je een domain specific language als Gherkin kunnen aanbevelen voor als performance test script? Zo ja, wat is je ervaring hiermee?
A :

 

Er zijn performancetest frameworks beschikbaar voor Cucumber. Dus er zijn mogelijkheden voor. We hebben hier geen directe ervaring mee. Eén van de deelneemsters merkte op dat Cucumber te koppelen is aan JMeter. Wat hiervan de mogelijkheden zijn en of dit aan te bevelen is, gaan we onderzoeken.
   
Q : Hoe ga je om met performance testen (wat relatief lang duurt) in een CI/CD omgeving waarbij het snel kunnen releasen een must is?
A : Er zijn verschillende mogelijkheden voor om performancetesten op te nemen in de CI/CD pipeline, maar dat hangt ook af hoe dit is ingericht. Bovendien is de vraag in dit geval: wat is het performance risico? Meestal gaat het om kleine wijzigingen met lage impact. Dus kan je daar ook je performancetesten op in richten. Door een korte loadtest op de testomgeving of zelfs de ontwikkelomgeving te gebruiken als een soort van shakedown test om te zien of de responstijden goed blijven. En daarnaast moet je dan denken aan load- en piektesten die elke week draaien op een productie-like omgeving, om de eventuele regressie te kunnen monitoren. De analyse van deze resultaten kunnen dan leiden tot nieuwe inzichten in wat te doen om de performance te verbeteren.
   
Q :
Hoe kijk je aan tegen tools zoals Gatling en Locust? Tools zijn gratis en je kunt hier bijvoorbeeld de performance van API’s testen
A : Dit zijn goede tools met een grote gebruikersgroep. Deze tools zijn uitermate geschikt voor performancetesten en zeker van API’s. Bij een keuze van een tool is het onder andere van belang om na te gaan wie gaat hem gebruiken en wat moet er getest worden. Bijvoorbeeld: als je graag scripts maakt in Java, Kotling of Scala, dan past Gatling en ben je meer van Python, kies je eerder voor Locust.
   
Q :
Hoe past performance testen in de agile software development life cycle (SDLC)?
A : Voor het opzetten van een test framework in combinatie met agile zijn altijd mogelijkheden voor in een performancetesttool. Mocht je nog een performancetesttool moeten selecteren, neem de geboden mogelijkheden dan ook mee in je definitieve keuze. Als dat staat, dan komt het onderhouden van de testscripts en de testdata om de hoek kijken. Dit is in mijn ervaring één van de lastigste onderdelen en dit wordt nog weleens vergeten.
   
Q : Hebben jullie ervaring met performance testen met behulp van een eigen ontwikkeld test framework of is de aanbeveling juist een commerciële tool te gebruiken?
A : We hebben met beide ervaring. De één of de ander geniet bij mij niet de voorkeur. De één sluit ook het ander niet uit. Bijvoorbeeld met MicroFocus Loadrunner kun je ook gebruik maken van JMeter of Gatling om testen te starten. Dus er zijn zelfs combinaties mogelijk.
   
Q: Kunnen jullie iets meer vertellen over samenwerking tussen business en IT aangaande performance. Voor performance zijn er toch gestelde requirements of eisen? Daar voldoe je op een ‘x’-moment aan.
A : Jazeker, de stelling die hier doet betreft met name een conservatievere performance-mindset uit de meer ‘waterval’-achtige softwareontwikkelingsmethode, of eentje die past bij een statische (lees: niet veranderende IT-omgeving). Als het een éénmalig IT-systeem is, waarbij de gevraagde performance nooit wijzigt, kun je dit inderdaad op deze manier oppakken. Tegenwoordig is IT vrijwel altijd geïntegreerd met de dynamische (commerciële) buitenwereld c.q. markt. Deze is nooit statisch en reageert op ontwikkelingen (bijv. groei aan aantal klanten, marketing campagnes, aanbiedingen, feestdagen, etc.). Dit zijn vaak business-georiënteerde events, waarbij op specifieke momenten meer van IT-systemen wordt verwacht en deze performance ook nog eens over de tijd heen moet meegroeien. Omwille van die redenen is het tegenwoordig cruciaal om ook performance real-time met de behoefte vanuit de business op (en af) te schalen.
   
Q : Hoe kan het dat er technisch gezien vrijwel geen performance issues meer zijn? Vrijwel alle devices kunnen meer aan dan dat er in de praktijk gevraagd wordt. Waarom wordt performance dan toch steeds belangrijker?
A : Goede vraag! Het is inderdaad het geval dat wanneer je naar individuele devices en/of technologieën kijkt, performance vrijwel geen issue meer is. Had je vroeger elk jaar een nieuwe PC nodig om het tempo bij te benen, kunnen we nu jaren vooruit met dezelfde PC. Hetzelfde zien we ook bij andere IT-componenten, zoals bijvoorbeeld telefoons. Wat echter veranderd is, is de wijze waarop al deze apparatuur met elkaar 24/7 verbonden is, met meerdere systemen tegelijkertijd en de IT-ketens complexer worden. Denk bijvoorbeeld terug aan het voorbeeld in het webinar dat in 2013 een keten nog gemiddeld uit 22 componenten bestond en in 2018 al uit gemiddeld 35 componenten. Ook het aantal verschillende (interne en externe) partijen en technologieën (bijv. service bus, API’s, Cloud) neemt sterk toe in deze ketens. Vandaar dat performance steeds uitdagender en belangrijker wordt.
Q : Wat zien jullie in de markt gebeuren vanuit jullie relaties vanuit klanten? Welke performance uitdagingen zien jullie?
A : We zien klanten tegenwoordig een shift maken van Back-End Performance naar End-to-End performance testen (dus ook inclusief de Front-End). In onze gesprekken zien we steeds meer besef en begrip voor de beweging dat performance niet enkel meer om ‘performance’ gaat en nu meer en meer direct gekoppeld wordt aan UX (user experience). Hiervoor zijn zowel de back-end, maar in steeds belangrijkere mate ook de front-end nodig. Door de verschuiving naar cloud en mobile, vindt steeds meer performance op de ‘client’ van eindgebruikers (denk aan mobile devices zoals een mobiele telefoon of een tablet).Gepaard daarmee, krijgen we ook meer vragen om performance testen uit te voeren op apps. Ook dit halen wij vaak uit een gesprek met de betreffende klant als we doorvragen over hun situatie en uitdagingen.

Heeft u vragen over dit webinar, of wilt u nog eens wat uitgebreider praten over dit onderwerp, neem dan contact op met een van onze accountmanagers of stuur ons een e-mail.

Wilt u op de hoogte blijven van komende webinars en andere Polteq evenementen, abonneert u zich dan op Polteq Vaknieuws, onze e-mail nieuwsbrief die maximaal 8 keer per jaar wordt verzonden.

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!