Ben jij klaar voor Black Friday?  | Polteq, passie voor testen
Delen Printen E-mail

Black Friday en Cyber Monday, voor online shops in (met name) elektronica en speelgoed het drukste weekend van het jaar. Hier worden de verkooprecords gebroken. Een slecht jaar kan in één weekend (dit jaar van 27 t/m 30 november)  worden omgedraaid naar een goed jaar. Oorspronkelijk komt de naam Black Friday uit Amerika. Bijna alle Amerikanen zijn de dag na Thanksgiving vrij en gebruiken deze dag om te gaan shoppen. Winkels en webshops anticiperen hierop met soms hoge kortingen op veel artikelen, met als gevolg: een stormloop op de winkels. Black Friday staat synoniem voor korting en mensen wachten bewust met bepaalde aankopen om tijdens dit weekend hun slag te slaan.

Hoe bereid je je als eigenaar van een webshop voor op deze drukte? En wat kan er allemaal misgaan? De dodelijkste internetpagina tijdens deze drukke periode is de pagina die getoond wordt als de site niet bereikbaar is doordat de servers de drukte niet aankunnen.

Ben jij klaar voor Black Friday?

 

 

 

 

 

Elk jaar overkomt het e-commerce bedrijven. Maar niet alleen e-commerce bedrijven, ook in de winkels kan het misgaan. Wat als het kassasysteem juist in dit weekend kapot gaat? Hoe overleeft jouw (online) winkel Black Friday? Of nog beter: hoe zorg je ervoor dat je optimaal profiteert van de Black Friday drukte?

Risico’s Black Friday 

Naast het risico op omzetderving kan een onbereikbare website ook nog imagoschade opleveren. De klant zal naar de concurrent gaan en de vraag is of de klant dat weekend of het komende jaar nog terugkomt. De klant zal zijn ervaring wellicht delen met anderen. Daarnaast zou het ook zomaar in het nieuws kunnen komen. Black Friday ligt ook bij de media tegenwoordig onder een vergrootglas en voor je het weet, is iedereen ervan op de hoogte dat er problemen waren.

De weken vóór Black Friday neemt de drukte op de webshop al toe. Op de dag zelf kan het verkeer naar een webshop stijgen tot ongekende hoogtes. Dit is wat je noemt piekbelasting op je systemen. Deze piekbelasting kun je voorspellen, zodat je weet wat je te wachten staat. Als je weet wat je te wachten staat, dan kun je je daarop voorbereiden.

De voorbereiding 

Hoe zorg je ervoor dat de komende Black Friday een succes wordt? De voorbereiding begint meteen na de evaluatie aan het begin van het jaar. Zodra de cijfers van het aantal websitebezoekers binnen zijn, kan er een prognose gemaakt worden voor de komende Black Friday. Maar wat heb je aan die cijfers zonder een goed performancetestplan?

Een performancetestplan bestaat niet uit één loadtest of één piektest. Het is een plan van aanpak dat gedurende het hele jaar uitgevoerd moet worden. Het begint met een credo:

”Zorg ervoor dat je altijd Black Friday klaar bent.”

Perfomancetesten 

Om goed voorbereid te zijn, dien je aan de hand van de cijfers van afgelopen jaar loadprofielen op te stellen. Deze kun je gebruiken om een testplan op te zetten. Het belangrijkste is dat je nadenkt over wat het beste werkt in je eigen omgeving. Om een paar suggesties te doen:

 • Loadtesten in combinatie met piektesten
 • 24-uurs test volgens dagprofiel

De loadtest bestaat uit een test met de gemiddelde load over een lange tijd, minimaal acht uur. De piektest wordt bepaald door de verwachte piek aan gebruik en heeft een minimale duur van vier uur. Probeer deze testen na elkaar te draaien, zodat het systeem nog warm is van de loadtest.

Voor de 24-uurs test of 12-uurs test is het de bedoeling om een dagprofiel op te stellen. Deze kan vervolgens door de test gesimuleerd worden. Op deze manier krijg je een natuurlijker verloop van de load op het systeem.

Als je niet over een aparte performance testomgeving beschikt, dan kan je het beste deze tests elk weekend draaien, op zaterdag en zondag. Zo krijg je elke week een goed beeld of je klaar bent voor Black Friday. Let er ook op dat de piek van de testen op hetzelfde tijdstip plaatsvindt als het moment waarop je de piek op Black Friday verwacht.

De resultaten van de tests kunnen dan elke maandag worden besproken. Op het moment dat er problemen worden gevonden, moet er een afweging gemaakt worden. Vaak is het lastig om direct een oorzaak te vinden van performance problemen en het is ook niet altijd zo dat de problemen direct opgelost moeten worden. Zorg er in ieder geval voor dat er regelmatig, bijvoorbeeld elke twee of drie maanden twee weken, tijd wordt ingeruimd voor het hele team om te werken aan structurele oplossingen voor de gevonden problemen.

Zijn we er dan echt klaar voor? 

Door elk weekend tests te draaien en regelmatig tijd in te ruimen voor structurele verbeteringen, ben je al een heel eind op weg. Maar ben je dan ook helemaal klaar voor Black Friday? Dat is nog maar de vraag. Het kan best zijn dat je prognoses van begin van het jaar niet meer kloppen. Dus het is raadzaam om minimaal elk kwartaal na te gaan of de prognoses nog steeds kloppen. Pas aan de hand van de nieuwe prognoses ook de tests weer aan.

Hetzelfde geldt ook voor de tests zelf. Is bijvoorbeeld het gedrag van de bezoekers veranderd? Door nieuwe ontwikkelingen kan het best zijn dat de gebruikers van de webshop nu meer gebruik maken van bijvoorbeeld de zoekfunctie in plaats van het menu. Hou dus ook de ontwikkelingen bij en bekijk of de verhouding van de load per functionaliteit op productie overeenkomt met wat er gedaan wordt in de test.

Testen in productie, waar anders?! 

De beste testomgeving voor een performance test is de productie-omgeving. Een essentieel onderdeel van het plan is daarom om ook productie mee te nemen in het performance testplan. Daar moeten alle monitoring en metrieken op orde zijn. Als je niet kan zien dat er iets aan de hand is, dan weet je het ook niet. Tijdens de performance tests kun je experimenteren met het inrichten van de juiste monitoring en metrieken en deze ook inrichten op het productieplatform.

Als dat op orde is, dan kun je ook testen op productie. Je weet ondertussen of het systeem Black Friday klaar is, maar is productie dat ook? Op het moment dat de laatste grote wijzigingen voor Black Friday zijn doorgevoerd op productie, is de focus te verleggen van de testomgeving naar productie. Ga kijken of het mogelijk is om productie terug te schalen door webservers één voor één te stoppen en hou je dashboards met grafieken in de gaten. Wanneer gaat de performance minder worden? Op basis hiervan kun je zien of productie voldoende geschaald is om de verwachte piek van Black Friday aan te kunnen.

De zwakste schakel 

Helaas is dat nog niet alles. Je kunt zelf allerlei voorzorgsmaatregelen nemen, maar in dit verhaal mist nog een component. Dat zijn de derde partijen. Hoe staat het daarmee? Zorg ervoor dat je in contact bent met al je kritieke derde partijen en vraag naar hun testplan en maatregelen. Hoe staan ze ervoor, weten ze ook dat jij dit jaar qua load veel meer van hun systeem verwacht dan vorig jaar?

De webshop zelf is maar een onderdeel van de keten. De producten moeten ook nog uitgeleverd worden. Dat betekent een enorme druk op het voorraadsysteem, maar ook op leveranciers en bezorgers. Zijn deze voorbereid op jouw verwachte verkooppiek en in staat om hierop te anticiperen? Zij bepalen immers ook het succes van de Black Friday-beleving van de klant.

“De keten is zo sterk als de zwakste schakel”

Dit heb je natuurlijk niet allemaal zelf in de hand, maar je kunt je er wel op voorbereiden door verwachtingen uit te spreken en afspraken te maken met je partners.

Maak een plan 

Door de resultaten van de performance test te analyseren, weet je precies waar mogelijke bottlenecks kunnen gaan optreden. Door daarnaast bewust te zijn van de zwakste schakels in de keten, krijg je een totaalbeeld van het mogelijke verloop van Black Friday.

Wees je dus bewust van de mogelijke problemen die zich kunnen gaan voordoen. Als je dat bent, dan kan er een plan worden gemaakt. Het plan bevat niet alleen scenario’s om mogelijke problemen direct aan te kunnen pakken, zodat klanten niets of weinig zullen merken van de uitdagingen waar je tegenaan loopt. Het kan nog veel breder worden getrokken. Ga met de Marketingafdeling om tafel zitten en bespreek de (on)mogelijkheden. Wanneer gaan mailings de deur uit, wanneer komen bepaalde aanbiedingen online, wat is het promotieplan voor Black Friday? Dit alles heeft namelijk invloed op het gedrag van je bezoekers en dus van de load op het systeem.

Op de dag zelf kun je afspreken dat er eerst toestemming wordt gevraagd voordat een mailing de deur uitgaat. Als de systemen al hun kritieke niveau aan het bereiken zijn, wil je niet nog meer load op het systeem afkomstig van een geplande verkoopmailing.

Rob Leijenaar vertelt in dit artikel hoe je er met performance testen voor kunt zorgen dat jouw webshop klaar is voor Black Friday.

Rob Leijenaar, performance testengineer bij Polteq

Black Friday komt eraan 

De dag zelf kan nu komen. Het hele jaar door was je er al klaar voor door continu load- en piektesten uit te voeren en aanpassingen te doen waar nodig. Deze performance tests zijn een sleutel tot het succes van Black Friday. Met een duidelijk plan in de hand kan jouw Black Friday niet meer mislukken.

Rob Leijenaar, performance testengineer

Black friday winkelkar

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!