Ben jij klaar voor Black Friday?  | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Op zaterdag 13 november komt Sinterklaas weer in het land en voor je het weet is de Goedheiligman vertrokken en gaan we richting Kerst. Voor winkels in (met name) elektronica en speelgoed is dit de drukste tijd van het jaar. Hier worden de verkooprecords gebroken. Een slecht jaar kan in één keer omgedraaid worden naar een goed jaar.

Dit geldt ook (en misschien wel met name) voor één speciaal weekend, het weekend van Black Friday tot en met Cyber Monday (dit jaar 29 november t/m 2 december).

Oorspronkelijk komt de naam Black Friday uit Amerika. Bijna alle Amerikanen zijn de dag na Thanksgiving vrij en gebruiken deze dag om te gaan shoppen. Winkels en webshops anticiperen hierop met soms hoge kortingen op veel artikelen, met als gevolg: een stormloop op de winkels. Black Friday staat synoniem voor korting en mensen wachten bewust met bepaalde aankopen om tijdens dit weekend hun slag te slaan.

Hoe bereid je je als eigenaar van een webshop voor op de Sint-, Kerst- en Black Friday-drukte? En wat kan er allemaal misgaan? De dodelijkste internetpagina tijdens deze drukke periode is de pagina die getoond wordt als de site niet bereikbaar is doordat de servers de drukte niet aankunnen.

Ben jij klaar voor Black Friday?

 

 

 

 

 

Elk jaar overkomt het e-commerce bedrijven. Maar niet alleen e-commerce bedrijven, ook in de winkels kan het misgaan. Lange rijen bij kassa’s, waardoor mensen afhaken. Wat als het kassasysteem juist in dit weekend traag is? Hoe overleeft jouw (online) winkel Black Friday? Of nog beter: hoe zorg je ervoor dat je optimaal profiteert van de Black Friday drukte?

Risico’s Black Friday 

Naast het risico op omzetderving kan een onbereikbare website of kassasysteem ook nog imagoschade opleveren. De klant zal naar de concurrent gaan en de vraag is of hij of zij dat weekend of het komende jaar nog terugkomt. De klant zal zijn ervaring wellicht delen met anderen. Daarnaast zou het ook zomaar in het nieuws kunnen komen. Black Friday ligt ook bij de media onder een vergrootglas en voor je het weet zit je in het 8-uur Journaal of het Jeugdjournaal.

De weken vóór Black Friday neemt de drukte op de webshop en in de winkels al toe. Op de dag zelf kan het verkeer naar een webshop en de kassa systemen stijgen tot ongekende hoogtes. Dit is wat je noemt piekbelasting op je systemen. Deze piekbelasting kun je voorspellen, zodat je weet wat je te wachten staat. Als je weet wat je te wachten staat, dan kun je je daarop voorbereiden.

De voorbereiding 

Hoe zorg je ervoor dat de komende Black Friday een succes wordt? De voorbereiding begint meteen na de evaluatie aan het begin van het jaar. Zodra de cijfers van het aantal bezoekers binnen zijn, kan er een prognose gemaakt worden voor de komende Black Friday. Maar wat heb je aan die cijfers zonder een goed performancetestplan?

Een performancetestplan bestaat niet uit één loadtest of één piektest. Het is een plan van aanpak dat gedurende het hele jaar uitgevoerd kan worden. Het begint met een credo:

”Zorg ervoor dat je altijd Black Friday klaar bent.”

Perfomancetesten 

Om goed voorbereid te zijn, dien je aan de hand van de cijfers van afgelopen jaar loadprofielen op te stellen. Deze kun je gebruiken om een testplan op te zetten. Het belangrijkste is dat je nadenkt over wat het beste werkt in je eigen omgeving. Om een paar suggesties te doen:

  • Loadtesten in combinatie met piektesten
  • 24-uurs test volgens dagprofiel

De loadtest bestaat uit een test met de gemiddelde load over een lange tijd, minimaal acht uur. De piektest wordt bepaald door de verwachte piek aan gebruik en heeft een minimale duur van vier uur. Probeer deze testen na elkaar te draaien, zodat het systeem nog warm is van de loadtest.

Voor de 24-uurs test is het de bedoeling om een dagprofiel op te stellen. Deze kan vervolgens door de test gesimuleerd worden. Op deze manier krijg je een natuurlijker verloop van de load op het systeem.

Als je niet over een aparte performancetestomgeving beschikt, dan kan je het beste deze tests elk weekend draaien, op zaterdag en zondag. Zo krijg je elke week een goed beeld of je klaar bent voor Black Friday. Let er ook op dat de piek van de testen op hetzelfde tijdstip plaatsvindt als het moment waarop je de piek op Black Friday verwacht. Gebruik dus als dagprofiel het profiel van de laatste drukste dag.

De resultaten van de tests kunnen dan elke maandag worden besproken. Op het moment dat er problemen worden gevonden, moet er een afweging gemaakt worden. Vaak is het lastig om direct een oorzaak te vinden van performance problemen en het is ook niet altijd zo dat de problemen direct opgelost moeten worden. Zorg er in ieder geval voor dat er regelmatig, bijvoorbeeld elke twee of drie maanden, tijd wordt ingeruimd voor het hele team om te werken aan structurele oplossingen voor de gevonden problemen.

Zijn we er dan echt klaar voor? 

Door elk weekend te testen en regelmatig tijd in te ruimen voor structurele verbeteringen, ben je al een heel eind op weg. Maar ben je dan ook helemaal klaar voor Black Friday? Dat is nog maar de vraag. Het kan best zijn dat je prognoses van het begin van het jaar niet meer kloppen. Dus het is raadzaam om minimaal elk kwartaal na te gaan of de prognoses nog steeds kloppen. Pas aan de hand van de nieuwe prognoses ook de tests weer aan.

Hetzelfde geldt ook voor de tests zelf. Is bijvoorbeeld het gedrag van de bezoekers veranderd? Door nieuwe ontwikkelingen kan het best zijn dat de gebruikers van de webshop nu meer gebruik maken van bijvoorbeeld de zoekfunctie in plaats van het menu. Maar ook bij kassa systemen kunnen nieuwe ontwikkelingen zou, wellicht is er een nieuw spaarsysteem voor de klanten geïntroduceerd. Hou dus de ontwikkelingen bij en bekijk of de verhouding van de load per functionaliteit op productie overeenkomt met wat er gedaan wordt in de test.

Testen in productie, waar anders?! 

De beste testomgeving voor een performancetest is de productie-omgeving. Een essentieel onderdeel van het plan is daarom om productie mee te nemen in het performancetestplan. Daar moeten alle monitoring en metrieken op orde zijn. Als je niet kan zien dat er iets aan de hand is, dan weet je het ook niet. Tijdens de performancetests kun je experimenteren met het inrichten van de juiste monitoring en metrieken en deze ook inrichten op het productieplatform.

Als dat op orde is, dan kun je ook testen op productie. Je weet ondertussen of het systeem Black Friday klaar is, maar is productie dat ook? Op het moment dat de laatste grote wijzigingen voor Black Friday zijn doorgevoerd op productie, moet de focus verlegd worden van de testomgeving naar productie. Ga kijken of het mogelijk is om productie terug te schalen door servers één voor één te stoppen en hou je dashboards met grafieken in de gaten. Wanneer gaat de performance minder worden? Op basis hiervan kun je zien extrapoleren of productie voldoende geschaald is om de verwachte piek van Black Friday aan te kunnen.

De zwakste schakel 

Helaas is dat nog niet alles. Je kunt zelf allerlei voorzorgsmaatregelen nemen, maar in dit verhaal mist nog een component. Dat zijn de derde partijen. Hoe staat het daarmee? Zorg ervoor dat je in contact bent met al je kritieke derde partijen en vraag naar hun testplan en maatregelen. Hoe staan ze ervoor, weten ze ook dat jij dit jaar qua load veel meer van hun systeem verwacht dan vorig jaar?

De webshop en kassa systemen zelf zijn maar een onderdeel van de keten. De producten moeten ook aanwezig zijn en uitgeleverd worden. Dat betekent een enorme druk op het voorraadsysteem, maar ook op leveranciers en bezorgers. Zijn deze voorbereid op jouw verwachte verkooppiek en in staat om hierop te anticiperen? Zij bepalen immers ook het succes van de Black Friday-beleving van de klant.

“De keten is zo sterk als de zwakste schakel”

Dit heb je natuurlijk niet allemaal zelf in de hand, maar je kunt je er wel op voorbereiden door verwachtingen uit te spreken en afspraken te maken met je partners.

Maak een plan 

Door de resultaten van de performance test te analyseren, weet je precies waar mogelijke bottlenecks kunnen gaan optreden. Door daarnaast bewust te zijn van de zwakste schakels in de keten, krijg je een totaalbeeld van het mogelijke verloop van Black Friday.

Wees je dus bewust van de mogelijke problemen die zich kunnen gaan voordoen. Als je dat bent, dan kan er een plan worden gemaakt. Het plan bevat niet alleen scenario’s om mogelijke problemen direct aan te kunnen pakken, zodat klanten niets of weinig zullen merken van de uitdagingen waar je tegenaan loopt. Het kan nog veel breder worden getrokken. Ga met de Marketingafdeling om tafel zitten en bespreek de (on)mogelijkheden. Wanneer gaan mailings de deur uit, wanneer komen bepaalde aanbiedingen online, wat is het promotieplan voor Black Friday? Dit alles heeft namelijk invloed op het gedrag van je bezoekers en dus van de load op het systeem.

Op de dag zelf kun je afspreken dat er eerst toestemming wordt gevraagd voordat een mailing de deur uitgaat. Als de systemen al hun kritieke niveau aan het bereiken zijn, wil je niet nog meer load op het systeem afkomstig van een geplande verkoopmailing.

Rob Leijenaar vertelt in dit artikel hoe je er met performance testen voor kunt zorgen dat jouw webshop klaar is voor Black Friday.

Rob Leijenaar, performance testengineer bij Polteq

Black Friday komt eraan 

De dag zelf kan nu komen. Het hele jaar door was je er al klaar voor door continu load- en piektesten uit te voeren en aanpassingen te doen waar nodig. Deze performance tests zijn een sleutel tot het succes van Black Friday. Met een duidelijk plan in de hand kan jouw Black Friday niet meer mislukken.

Rob Leijenaar, performance testengineer

Black Friday, ben jij er als Performance Tester klaar voor?

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

Hoe wij dat doen?
Lees meer
Focus
Focus
Vakmanschap
Vakmanschap
Kennisdeling
Kennisdeling
Persoonlijk
Persoonlijk
Lokaal
Lokaal
Oprecht
Oprecht
Plezier
Plezier
Meer
Deze website is gerealiseerd door Webheads.

Neem contact op!