Quality push over eigen teamgrenzen heen | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Assessmentkennis breder gebruiken

Kunnen we door een combinatie van kennis en ervaring en het gebruik van assessmentmodellen in een testconsultancy-opdracht een quality push naar de klantorganisatie geven? Gebaseerd op mijn eigen ervaringen wil ik graag een aantal voorbeelden geven hoe we in een consultancy-opdracht klantorganisaties verder kunnen helpen.

Assessments

Organisaties willen inzicht in de volwassenheid van het testen binnen de organisatie of zijn op zoek naar een logische set (test)verbeteringen. Een testassessment kan hiervoor uitkomst bieden. Een team van externe assessoren geeft een gefundeerd oordeel over de status van testen en doet ook aanbevelingen voor verbeteringen daarop. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de observaties die in het assessment worden gedaan, een valide passend assessmentmodel en de ervaring van het assessmentteam. Voorgestelde verbetering zijn in het algemeen organisatiebreed.

Over eigen teamgrenzen heen

Is het mogelijk om vanuit een opdracht voor testuitvoering en/of -management ook over de teamgrenzen heen een quality push te bereiken? Dat is zonder meer mogelijk. Als verbeteringen in het eigen team aantoonbaar werken, kan de consultant kijken of de verbeteringen ook bij andere, vergelijkbare teams toepasbaar zijn. Daarmee wordt de klant extra geholpen EN wordt direct ook de professionaliteit van testen verhoogd. Tevens worden de verbeteringen getoetst en versterkt door de inbreng van testers van andere projecten en teams. Nog een stap verder kan ook gekeken worden of in de organisatie verbeteringen aangebracht kunnen worden die een positieve impact hebben op het testen in het eigen team. Vergelijk dit met een root cause analyse op een issue in het eigen team. Een noodzakelijke verbetering in het team heeft een oorzaak buiten de directe invloedssfeer van het team. Als de root cause wordt aangepakt, betekent dat een verbetering voor het team, maar ook voor de rest van de organisatie.

Ervaringen

Bij het doen van dergelijke verbetervoorstellen kan slim gebruik gemaakt worden van ervaringen opgedaan met assessments. Zo staat in veel assessmentresultaten dat de testpiramide beter ingevuld moet worden. Dat kan vanuit tactisch niveau in de organisatie worden ingevuld, bijvoorbeeld in de vorm van test- of kwaliteitsbeleid. Maar als testautomatisering in een team aantoonbaar beter en efficiënter wordt ingevuld op basis van de testpiramide, kan van daaruit ook een olievlek ontstaan naar de organisatie.

Freddy de Weerd, testexpert bij Polteq

Dit geldt ook voor het schrijven van een testaanpak in een team. Dat kan de basis zijn voor een meer gefundeerd, geformaliseerd test- of kwaliteitsbeleid dat de kaders zet voor betere kwaliteitsmaatregelen in alle projecten en daarmee een verhoging van de klanttevredenheid, versnelling van de time-to-market, verlaging van de ontwikkel- en onderhoudskosten, et cetera.

Quality push

Veel testconsultants worden ingezet in opdrachten voor testuitvoering en/of -management. Bij deze opdrachten is verbetering van het testproces, de testproducten en het begrip van testen binnen een team vaak een tweede, al dan niet impliciete, opdracht. Het is zaak dat de consultant daar voldoende aandacht aan besteedt en daar ook prioriteit voor krijgt of vraagt.

Want een klant wordt nog meer geholpen door organisatiebrede verbeteringen te initiëren over de eigen teamgrenzen heen.

Freddy de Weerd, testexpert

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!