"Bij Polteq bestaat altijd de mogelijkheid tot doorgroeien; er zijn allerlei interne cursussen om te volgen." | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Al in 1999 is Michael Bussman begonnen als software ontwikkelaar en doordat hij op een gegeven moment voor een testteam software ging schrijven, maakte hij kennis met het testvak. Het werd hem snel duidelijk dat hem dat goed paste en zo is hij bij Polteq in het testvak gerold én er in gebleven.

Michael: “Ik merkte dat ik het testen interessanter en leuker vond en er plezier in had om andere testers te helpen met het schrijven van software. Dus ben ik blijven hangen in het testvak en heb ook allerlei manieren van testen gedaan: handmatig, test-coördinatie, test-management. Eigenlijk van alles. Maar uiteindelijk terug naar het automatiseringsstuk van testen. Doordat ik ervaring en kennis heb als software ontwikkelaar kan ik op technisch gebied goed meepraten en in een enkel geval zelf bugs oplossen die ik tijdens het testen tegenkom.”

Wat is de reden dat je bij Polteq bent gaan werken?

“Zowel Bram als Ben (Unit- c.q. Accountmanager bij Polteq) zijn ex-collega’s en hebben me gevraagd om bij hen te komen werken. Het mooie van dit bedrijf is dat er megaveel kennis in huis is. Ook al ben ik een oude rot in het vak – ik loop al bijna 25 jaar mee – er zijn toch nog mensen die mij wat kunnen leren. Dat komt omdat testen bij Polteq het speerpunt is. Ook sprak het mij aan dat er zoveel overleg tussen collega’s en met de klant plaatsvindt, maar de doorslaggevende reden om over te stappen was de vestiging in Maastricht. Dat is voor mij niet te ver reizen, zodat het mogelijk is om regelmatig naar kantoor te komen en mijn collega’s te zien. Daar ben ik dan ook regelmatig te vinden. De sfeer is goed, er heerst collegialiteit en er is ruimte voor ontspanning. De club in het zuiden is een mooie mix van senioren, medioren en ex-trainees. Daarnaast ben ik aangesloten bij het Gilde Automation, waarvoor we zo eens in de zoveel tijd bijeenkomen. Dan wordt er iets besproken dat we hebben meegemaakt of waar we tegenaan zijn gelopen bij een opdracht. Ik heb ook al eens een workshop gegeven.”

Wat is je huidige opdracht?

“Ik werk nu als QA-Engineer (Quality Assurance Engineer) bij Jumbo Tech Campus (JTC). Jumbo Tech Campus is het onderdeel van Jumbo Supermarkten waar collega’s zich continu bezighouden met de ontwikkeling van digitale klantoplossingen. Ik zit in twee teams en daarbinnen help ik met het schrijven van acceptatietests in een Behaviour Driven Development formaat en die beschrijvingen automatiseer ik dan weer. Ik h

elp hen met het automatisch testen voor hun acceptatie criteria. JTC heeft een fijne werkomgeving. Er zijn leuke collega’s en er is ruimte om zaken uit te proberen en te leren. Ik heb mij kunnen verdiepen in zaken waar ik minder ervaring in had en heb hierdoor weer veel geleerd.”

Hoe ziet jouw dag er uit?

“Heel verschillend, maar de dag begint altijd met een stand up. Ik werk in twee teams en de teams zijn allebei bezig met hun eigen ding. Ik ben begonnen in het Paymentteam wat bezig is met het betalingsverkeer bij Jumbo. Het team was net nieuw opgericht en heeft als doel een betalingsplatform te implementeren die binnen heel Jumbo gebruikt kan worden.

Michael Bussman

Het team bestaat uit backend-developers, een business analist, een product owner en ik. We werken in sprints van twee weken. Ik heb mij voornamelijk bezig gehouden met het beschrijven van de acceptatiecriteria en het automatiseren hiervan. In overleg met andere QA Engineers binnen JTC heb ik ervoor gekozen om het Serenity BDD Framework (Java) te gebruiken voor de testautomatisering. Voorheen had ik hier nog nooit mee gewerkt, maar het framework was relatief makkelijk onder de knie te krijgen. Ik moest alleen nog even wennen aan Java, want de laatste keer dat ik daarin geprogrammeerd heb was een jaar of tien geleden. Iets later heb ik ook nog het Screenplay Pattern toegevoegd aan het framework en dat is mij heel erg goed bevallen. Testautomatiseerders die hier nog nooit van gehoord hebben, raad ik zeker aan om hier eens iets over te lezen. Het resultaat is dat we ondertussen de gateway klaar hebben, waarbij acceptatiecriteria geautomatiseerd zijn en de gateway op productie geïnstalleerd is.

Na een aantal maanden ben ik ook QA Engineer geworden van een ander team binnen JTC: Order Management. Dit team is verantwoordelijk voor het onderhouden van een cruciale service voor de online bestellingen, de Order Service. Naast het onderhoud maakt het team deze service ook klaar voor een ‘event-driven’ architectuur, waar JTC steeds meer naar streeft.

Ook voor dit team heb ik samen met het team de acceptatie- criteria opgesteld en geautomatiseerd. Ik gebruik hier hetzelfde framework als voor het Paymentteam. De Order Service is al een aantal jaar in gebruik, dus er zijn nog genoeg acceptatiecriteria te definiëren en te automatiseren.”

Het testvak is nooit klaar?

“De automatisering beweegt mee met de software ontwikkeling zelf. Er komen nieuwe programmeertalen en automatiseringstools bij, dus als testautomatiseerder moet je continu bij blijven. En die ontwikkeling en verandering vind ik juist zo leuk aan het vak. Vooral de technische kant spreekt mij aan. Hoe dieper in de techniek je werkt, hoe belangrijker het is dat je de fouten daaruit haalt. Het onderliggende systeem moet kloppen. Daarbij maak ik vaak gebruik van API-tests.”

“Misschien wil ik uiteindelijk wel een cursus ontwikkelen.”

Welke carrièremogelijkheden zie jij bij Polteq?

“Ik ben nog niet zo heel erg lang in dienst bij Polteq en heb momenteel geen immens grote ambities. Maar bij Polteq bestaat altijd de mogelijkheid tot doorgroeien; er zijn allerlei interne cursussen om te volgen.”

 

Ben jij ook een software tester in hart en nieren en vind je het leuk om je vast te bijten in steeds nieuwe uitdagingen? Solliciteer dan direct!

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!