Interview met Sara Raap over werken in de Technische Unit van Polteq
Delen Printen E-mail

Interview met Sara Raap over werken bij Polteq

Sara, vertel eens wat over je huidige opdracht?

Nog voordat ik in dienst kwam bij Polteq kon ik al op intake bij mijn huidige opdrachtgever. Daar ben ik nu iets meer dan een jaar ingezet. De focus ligt heel erg op automatisch testen, en wat echt fijn is dat de opdrachtgever bereid is om daar tijd in te investeren. Waar ik ben begonnen met het automatiseren van de front-end met Selenium zit ik inmiddels al een hele tijd 100% op het testen van API’s. Als volwaardig lid van het ontwikkelteam ben ik dagelijks in overleg met ontwikkelaars en de product owner om bevindingen te bespreken, feedback te geven over requirements en de kwaliteit van het product in het algemeen te bewaken.

Hoe zou je jezelf als tester omschrijven?

Inmiddels ben ik al meer dan 10 jaar tester, en al vrij snel kwam ik er achter dat ik testautomatisering de leukste richting binnen het testen vond. Toen ik had besloten dat ik bij mijn vorige werkgever weg zou gaan, heb ik ook nog even gedacht of ik geen ontwikkelaar moest worden. Maar het is juist de rol van tester als spin in het web, tussen stakeholders, product owners en ontwikkelaars, en het bewaken van de kwaliteit in het algemeen die ik zo leuk vind. En de combinatie met ontwikkeling van tests, die ingezet kunnen worden om de kwaliteit te monitoren maakt het een ideale carrière voor mij.

Daarnaast hecht ik veel waarde aan kennisdeling. Ooit ben ik bijna toevallig begonnen als tester, en in de afgelopen jaren heb ik mezelf heel veel kennis en technieken aangeleerd, door niet bang te zijn en open te staan voor alles wat op mijn pad komt. Graag deel ik die kennis met mijn collega’s en andere testers, want ik denk dat iedereen er wel iets aan heeft.

Wat was het meest waardevolle leermoment voor jou als tester?

Tijdens een van mijn eerste opdrachten als tester in de detachering kwam ik terecht in een Agile/Scrum team waarbij de Scrum guide heel nauw gevolgd werd. Daardoor was ik niet “de tester”, maar “developer”, net als de overige teamleden. En ik moest alles doen wat de rest ook deed, dus ook pair-programmen, bug fixen, deployen etc. Het feit dat ik dit nog nooit eerder had gedaan was geen excuus, het team nam de tijd om mij dit te leren. Hier heb ik veel geleerd over het development proces als geheel, en daarnaast ook dat ik niet bang hoef te zijn om mijn plek in te nemen in het team. Ik heb nog steeds veel profijt van wat ik toen heb geleerd.

Je bent al een tijdje werkzaam bij Polteq. Wat betekent de slogan  ‘passie voor testen’ voor jou?

Ik kwam bij Polteq terecht via een oud-collega, en wat zo mooi aan Polteq is, is dat alles wat ze doen te maken heeft met testen. Daardoor zit ik er prima op mijn plek, met collega’s die hetzelfde over testen denken, die graag werken aan verbetering, kennisdeling en begrijpen waar je mee bezig bent. De ‘passie voor testen’ zie je overal terug, en als iemand die als tester op haar plek zit, is Polteq een goede match.

Wat zijn jouw ambities?

Jaren geleden kon je alleen groeien in je carrière door hogerop te komen, richting leidinggeven. Dat is echt niks voor mij, ik wil juist de diepte in, specialiseren. Mijn vakgebied binnen testen is automatisch testen, en daar ga ik graag mee door. Ik wil me meer specialiseren, door middel van interessante opdrachten, opleidingen en projecten met collega’s.

Je hebt gepresenteerd op de Polteq Conferentie en op TestNet. Hoe vond je dit? Heb je de ambitie om vaker op testevenementen te gaan spreken, misschien zelfs wel in het buitenland?

Van origine kom ik uit een wetenschappelijke omgeving, ik ben ooit opgeleid als museoloog (ja, om in een museum te werken) en heb gewerkt bij de Koninklijke Bibliotheek aan Europese onderzoeksprojecten. In die wereld is het publiceren en spreken heel normaal, en het heeft me altijd aangesproken. Ik vind het delen van kennis leuk om te doen, en het enthousiasmeren van mensen voor een specifiek element binnen het testen of het delen van een tool of ervaring past ook binnen mijn eigen wens voor kennisdeling. Daar is Polteq heel sterk in, door de gildes, unit meetings en de Polteq Conferentie. Ik was vorig jaar nog maar net in dienst toen we een voorstel konden indienen voor een presentatie op de Polteq Conferentie, maar ik kon het toch niet laten, en ik werd tot mijn verbazing geselecteerd voor de keynote. De Polteq conferentie is ideaal voor nieuwe sprekers omdat Polteq heel veel doet aan de begeleiding van de sprekers, dat is echt super. TestNet is ook altijd een leuk evenement om te spreken, hoewel ik wel hoop dat we snel weer een fysieke conferentie kunnen bezoeken. Het spreken op andere evenementen, inclusief in het buitenland wil ik graag weer oppakken na de crisis.

Wat typeert het werken voor Polteq? Wat valt je op?

Werken bij Polteq typeert zich door de menselijke connectie. De lijnen zijn heel kort, en hoewel Polteq niet heel klein is, kent iedereen elkaar en is iedereen bereikbaar voor een praatje, vraag of opmerking. Ik voelde me al heel snel niet meer de nieuwe werknemer, maar alsof ik al jaren bij Polteq werk, en dat voelt goed. Er wordt echt gekeken naar mij en mijn wensen. Toen ik bij Polteq in dienst kwam, was een van de dingen waar ik echt naar op zoek was een investering in kennis via cursussen, en ik heb er inmiddels al vele kunnen volgen. Het feit dat Polteq bereid is te investeren in kennis past precies bij mij, en waardeer ik enorm.

Polteq legt de focus graag op persoonlijke ontwikkeling, Hoe ervaar jij dat?

Ik ervaar dit op twee manieren. Er wordt veel geïnvesteerd in persoonlijke ontwikkeling, dus er zijn altijd cursussen en workshops om je kennis te vergroten. Er is geen barrière om mee te doen aan die cursussen. Als het past in jouw planning, dan mag je vrijwel altijd een cursus volgen, al dan niet met certificering. Wat ik mooi daarin vind is dat het niet uitmaakt of de cursus past bij de klant waar je op dat moment zit of je niveau als tester. Als jij vindt dat die cursus iets voor je is, geef je je op en kom je vanzelf aan de beurt. Bij ieder gesprek met mijn unitmanager komt mijn ontwikkeling ook ter sprake. Wat wil ik, wat heb ik nodig, zit ik bij mijn opdracht nog wel op de juiste plek daarvoor? Naast het volgen van opleidingen wil ik me graag verder ontwikkelen als spreker, en ook daar ondersteunt Polteq mij volledig in, door te helpen met proposals en het reviewen van presentaties.

Wat voor mensen werken bij Polteq?

Heel leuke, collegiale mensen die allen echt een passie hebben voor testen. Het is niet alleen maar een slogan. Al vanaf het moment dat ik bij Polteq binnenkwam, was ik onderdeel van de club. Iedereen is bereikbaar, iedereen wil je helpen. Ik heb regelmatig contact met collega’s die bij dezelfde opdrachtgever zitten, collega’s uit mijn unit, collega’s uit andere units die ik als mentor ondersteun, mijn eigen manager en andere managers. Overal is de deur altijd open, en alles is te bespreken.

Wat maakt Polteq uniek?

Sara Raap, Technisch Testspecialist

Sara Raap

Voor mij maakt de focus op alleen testen Polteq uniek. Bij veel andere detacheerders is testen een onderdeel van een hele IT groep, waardoor er minder focus ligt op kennisontwikkeling die specifiek is voor het testen. Daarnaast investeert Polteq veel in zijn mensen en in kennis, waardoor zij goed in staat zijn om bij te blijven bij de ontwikkelingen in het werkveld, gezien door de bril van een tester. Polteq is en blijft de echte testspecialist.

Hoe denk jij dat mensen tegen Polteq aankijken?

Toen ik afscheid nam bij mijn vorige werkgever, en mensen vertelde over Polteq, kenden de testers Polteq allemaal als een testbedrijf waar veel kennis en passie te vinden is. De ontwikkelaars en overige teamleden kenden Polteq niet, maar na een korte zoekopdracht op het internet zagen ze al snel dat Polteq echt bij mij past, want alles wat betreft testen is hier ondergebracht.

Wat is volgens jou de ambitie van Polteq?

Een goede werkgever zijn voor testers, waardoor zij met kennis en passie hun werk als tester kunnen uitvoeren.

 

Polteq blijft groeien en zijn daarom altijd op zoek naar nieuwe Test Automation Engineers, Performance Test Engineers en Mobile Test Engineers. Wil jij net als Sara werken bij Polteq? Kijk dan eens op onze ‘werken bij’ pagina.

Werken bij de technische unit van Polteq

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!