Seal Team Six, het commandoteam dat de missie uitvoerde waarbij Osama Bin Laden omkwam.
Tijdens de Online Polteq Conferentie in juni 2020, gaf Olivier Mesker, testprofessional in de unit Zuidwest, een presentatie over de kenmerken en effecten van elitevorming. Olivier heeft zich tijdens zijn studie Geschiedenis verdiept in Militaire Geschiedenis en vroeg zich af of de kenmerken van een militaire elite eenheid ook terug te zien zijn bij teams binnen een IT organisatie. In zijn presentatie liet Olivier zien wanneer een elite eenheid ‘elite’ is, wat de voordelen en risico’s van het hebben van zo’n team zijn en wat het effect is op de gehele organisatie.
Binnen de wetenschap is militaire elitevorming in de vorm van Special Forces (commando’s) uitvoerig onderzocht, met een aantal nuttige inzichten tot gevolg. Ik onderzocht of deze inzichten ook van toepassing zijn bij een IT-organisatie. Hiervoor analyseerde ik een specifiek team bij mijn huidige opdrachtgever. Naast deze inzichten deel ik mijn ervaring hoe het is om als tester in zo’n team te zitten.
Om te bepalen of elitevorming binnen een IT- en een militaire organisatie vergelijkbaar is, loop ik de zes kenmerken langs waar militaire elite teams vrijwel altijd en volledig aan voldoen:
Het door mij geanalyseerde team voldoet grotendeels aan deze kenmerken. Alleen in mindere mate aan het 4e en niet aan het 6e kenmerk. Maar deze twee kenmerken zouden prima voor een IT-team op kunnen gaan. Hieruit concludeer ik dat de elitevorming bij een IT- en militaire organisatie vergelijkbaar is.
Ook de meest voorkomende effecten van deze zes kenmerken zie ik terug bij een IT-organisatie. Dit zijn:
Hoe stel je je als tester in zo’n team op? Niet heel anders dan gebruikelijk, maar een aantal zaken verdienen extra aandacht:
En hoe kun je elitevorming tot een succes maken binnen je organisatie?
Olivier Mesker