Perfectionisme. Daar houd ik van | Polteq, specialist in software testen

Lars de Bruijn zit sinds augustus 2023 in opdracht bij onderneming die optreedt als centrale tegenpartij voor beurzen in aandelen en derivatenhandel opties/futures). Daarbij wordt er een extra laag aan veiligheid/zekerheid ingebouwd en worden processen uit handen van de handelende partijen genomen.

“Toen ik bij deze opdrachtgever begon, wist in niet veel van deze branche. Er was een behoorlijke kennisdrempel, vooral met betrekking tot de financiële wereld en handel. Maar inmiddels heb ik meer inzicht gekregen, en juist omdat ik er steeds meer van weet, vind ik het steeds interessanter worden. Zo moet je uiteraard minstens weten waar bepaalde afkortingen voor staan en begrijpen hoe een workflow binnen het project eruit zou moeten zien. Er komt veel bij kijken, en die kennis pas ik toe tijdens het testen.

Het project waar ik momenteel aan werk richt zich op het mogelijk maken van aandelen-uitleen tussen bedrijven. Samen met Polteq collega Martijn van Es bouw ik aan een automation framework waarin wij het E2E testen op ons nemen. Ons doel is efficiëntie: testautomatisering, het schrijven van code waarmee tests automatisch worden uitgevoerd, wat aanzienlijk tijdbesparend is op de lange termijn.

In de richting van Test Automation komen twee werelden samen: een ontwikkelaar die testen schrijft of net andersom, een tester die ontwikkelt. Je zou kunnen zeggen dat ik een beetje van beide ben. Het is een andere tak van sport binnen het testvak, waarbij je zowel moet kunnen coderen als testlogica moet hebben om testideeën om te zetten in code. Voor mij de gouden middenweg tussen development en softwaretesten.

Voordat ik op dit punt in mijn carrière kwam, heb ik een studie gevolgd in een heel andere branche. Hoewel ik veel heb geleerd tijdens deze studie, kwam ik er tijdens een stage in het derde studiejaar achter dat deze richting niet mijn roeping was, maar dat ik richting de IT wilde. Vanaf dat moment ben ik naast de studie actief aan zelfstudie gaan doen, met boeken lezen, informatie opnemen om uiteindelijk soepel na de opleiding – én met een diploma op zak – de switch naar de IT te kunnen maken.

Dat het softwaretesten is geworden en niet development, heeft er mee te maken dat het opsporen van foutjes mij meer voldoening geeft: perfectionisme. Daar houd ik van. Zoals een collega-developer tegen mij zei: testers hebben er een neus voor om fouten vinden, de developer heeft dat niet of minder. Die krijgt een opdracht en ziet dan voor zich hoe hij dat gaat doen en welke stappen hij gaat uitvoeren om datgeen te bouwen wat gevraagd wordt. Een tester ziet bij iedere stap waar het tijdens het bouwen mis zou kunnen gaan en waar de risico’s liggen. En dat laatste past beter bij mij.

In september 2022 heb ik bij Polteq het Traineeship gevolgd en heb daarna op diverse opdrachten gezeten. Mijn huidige opdracht, gericht op testautomatisering, voelt als een hele goede ontwikkelplek voor mij. Ik ben heel fijn ontvangen en ik kreeg ook hele goede hulp van mijn Polteq collega’s uit het team. Ik verwacht hier zeker nog veel te leren.

Met het Traineeship krijg je voldoende handvatten om aan de gang te gaan met testen, maar Test Automation vergt nog extra technische kennis! Om Java-vaardigheden te verwerven voor het framework waarmee ik werk, heb ik veel tijd buiten mijn werk besteed aan zelfstudie. Het vergaren van kennis vergt inzet en discipline, vooral als je,  zoals ik,  zonder IT-achtergrond begint. Dat houdt in dat ik veel vrije tijd heb gestoken in het opdoen van de benodigde kennis, boeken heb gelezen, video’s heb gekeken en zelf apps, websites en test-frameworks heb geprobeerd te bouwen. Daarnaast ben ik mij gaan verdiepen in wie wat doet binnen de IT en ben ik met de juiste mensen gaan praten om te weten wat belangrijk voor mij was om mezelf te leren.

Vergeet niet dat je als Trainee vanuit een andere achtergrond, nog een hele slag te slaan hebt om op het niveau te komen van softwaretesters die al veel programmeerervaring hebben. Je zult dus wel veel tijd moeten vrijmaken om diezelfde kennis, die zij in hun studie of eerdere loopbaan hebben opgedaan, tot je te nemen.

Wanneer je met testautomatiseren aan de slag wil gaan, is het niet vanzelfsprekend om eerst een opdracht te krijgen waarbij je veel moet programmeren en tijdens deze opdracht het programmeren pas te leren. Zo werkt het niet: je zult eerst moeten leren programmeren (tot een goede basis), voordat je een Test Automation opdracht kan aannemen. Er zijn deadlines te halen tijdens zo’n opdracht, dus er is niet echt tijd om de materie rustig in je eigen tempo tot je te nemen en daarom belangrijk dat je al basiskennis hebt om mee te kunnen werken. Uiteraard bouw je tijdens zo’n opdracht wel beetje bij beetje aan de huidige kennis die je dan al hebt en wordt dit na verloop van tijd steeds meer. Ik heb er veel eigen tijd in gestoken, mezelf veel geleerd en ook nu blijf ik in de avonduren coderen en zoveel mogelijk bijleren. Je bent nooit uitgeleerd.

Ik ervaar ook veel hulp en informatie vanuit andere Polteq collega’s die al meer ervaren zijn en als je vragen stelt, zijn zij ten alle tijden bereid je te helpen en dingen uit te leggen. Dit zorgt voor een erg fijn ontwikkelklimaat bij Polteq!

Waarom ik heb gekozen voor Polteq? Ik heb gesprekken gevoerd met meerdere aanbieders van een Traineeship. Ze beloven je allemaal de beste voorwaarden, leukste werksfeer, fijnste collega’s en uitdagendste opdrachten. Dus dat heb ik weggestreept en gekeken wat overbleef. Welk bedrijf komt het beste over, geeft de antwoorden op de vragen die je stelt.

Het gesprek met mijn Unitmanager Richard heb ik als heel prettig ervaren en het feit dat Polteq daarnaast ook nog de mogelijkheid bood om tijdens het Traineeship met gelijkgestemden in de buurt van Polteq te verblijven, gaf voor mij de doorslag.”

Polteq is de grootste onafhankelijke testspecialist in de Benelux. De meeste van onze collega’s hebben voor Polteq gekozen om zich volledig te kunnen richten op het testvak, een vak dat steeds belangrijker wordt.
Wil je weten of het testvak ook iets voor jou is? Neem dan contact op met de unitmanager bij jou in de buurt.

 

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!