DevOps: oude wijn, nieuwe zakken…? | Polteq, specialist in software testen
Terug Delen Printen E-mail

Wat?

Toen ik voor het eerst hoorde over DevOps, was ik eigenlijk net een beetje vertrouwd geraakt met Agile. Kwamen ze nu weer met iets nieuws? Was Agile dan toch niet goed genoeg? Oké, Agile is in de praktijk vaak lastig in te voeren om diverse redenen, maar zouden we daar dan niet eerst op focussen, voordat we weer een stap verder gaan?

In mijn opdracht was men nog de eerste stappen aan het zetten naar Agile. Enkele groepjes werkten al wel met “daily standups” en een “backlog”. Maar er waren best nog wat stappen te zetten om met name Product Owners te betrekken. En applicatiebeheerders werden soms wel vooraf geraadpleegd, maar hadden toch vaak het gevoel dat er weer iets nieuws over de schutting werd gegooid.

Nee!

Ik was zelf best sceptisch en hoopte dat het een hype was die wel weer zou overwaaien. Inhoudelijk vond ik het ook niet zo sterk. In een korte training bij mijn opdrachtgever werd wel een basis uitgelegd. Goede communicatie was essentieel. Tsja, dat is altijd al zo geweest. En betrokkenheid van alle disciplines, van Product Owner, ontwikkelaar, tester tot en met beheer. Iets wat ik met het aloude V-model in de hand al jaren predikte. Want het gebeurde mij te vaak dat de eindgebruiker geconfronteerd werd met een applicatie die niet deed wat ze verwachtten.

Continuous Delivery en Continuous Integration? Je denkt wellicht; “Handig in de game-industrie of bij mobiele apps. Maar zit men daarop te wachten in de zakelijke wereld?” Bijvoorbeeld bij banken en accountants, waar heel veel nadruk gelegd wordt op aantoonbaarheid, rapportage, verantwoording? Dan kun je toch niet zomaar even tussendoor een release-je doen?

Wel wanneer je de processen en bijbehorende kwaliteit van automatisering op orde hebt!

En alles automatiseren is een risico. Ik ben daar altijd erg op tegen geweest, omdat automatiseren geen doel op zich moet zijn. Natuurlijk moet je automatiseren waar het kan, maar je moet wel zelf erg goed blijven nadenken of meer altijd beter is, of je geen oude fouten blijft herhalen. Geautomatiseerde troep is nog steeds troep.

O ja, DevOps was wel gebaseerd op Agile. Eigenlijk een verbeterde versie daarvan. Maar als Agile al zo lastig in te voeren is, hoeveel moeilijker wordt dat dan met DevOps?

Of toch..?

Maar langzamerhand kwam wel het besef dat je een model kunt afbreken op de onderdelen, maar dan doe je de achterliggende, overkoepelende visie onrecht aan. Een beetje zoals men in het begin dacht dat Agile een reden was om maar niet te documenteren.

Ik heb wel gezien dat geautomatiseerde unittests en systeemtests echt wel voordelen hebben. Minder kans op menselijke fouten of verslapte aandacht. Snellere doorloop. Noem maar op. Zou dat dan niet breder kunnen werken?

JA!

Ik denk dat als DevOps echt een kans krijgt en echt als bedrijfsfilosofie gehanteerd wordt, het een prima manier is om structureel dingen te verbeteren. Het staat of valt volgens mij bij de communicatie en die begint al bij de invoering. Betrek vanaf het eerste moment alle disciplines en gelijkwaardig! Maak het tot een veranderproces dat je samen wilt en gaat doen. Samen…

Oude wijn, nieuwe zakken, maar misschien smaakt het op die manier wel net even iets lekkerder!

Jos van de Goede, testconsultant

DevOps; oude wijn in nieuwe zakken?

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!