Leaders in software testing

Waarom zou je software tester worden?

Leaders in software testing

Waarom zou je software tester worden?

Waarom zou je software tester worden?
Nieuws
Olivier Mesker 20 april 2016
2 reacties

Er wordt weleens gezegd dat software testen een saai beroep is. Waarom zou iemand tester worden? Wij gingen op zoek naar een antwoord op deze vraag en vroegen het aan de kenners: de mensen uit het vak. Olivier Mesker volgde in september 2015 het Traineeship Software Tester bij Polteq. Sindsdien is hij werkzaam als junior software tester.

 Olivier bij Steinweg

Olivier, is een ICT opleiding noodzakelijk om deel te kunnen nemen aan het Traineeship Junior Software Tester van Polteq?

Zeker niet, daar ben ik het bewijs van! Ik heb geschiedenis gestudeerd, dat is zo Alfa als het maar kan zijn. Omdat ik altijd al affiniteit had met IT, zocht ik ook naar vacatures voor starters in die sector. Ik solliciteerde op de vacature van Polteq en na goede gesprekken en een test mocht ik deelnemen aan het Traineeship Software Tester! Je moet uiteraard wel een zeker analytisch denkvermogen hebben, dat spreekt vanzelf.

Wat vertel je anderen over je werk? Wat vertel je als men bijvoorbeeld op verjaardagen vraagt wat voor werk je doet?

Ik vertel vooral over mijn huidige opdracht, bij een logistiek bedrijf in de haven van Rotterdam. Ik ben daar na het Traineeship begonnen en ik zit hier goed op mijn plek. Centraal in het project staat de constructie van een nieuwe loods en daarbij vindt een flinke automatiseringsslag plaats. Van een kenteken lees-systeem bij de ingang tot het digitaliseren van de werkorders en het plannen en aansturen van productielijnen. Als tester zorg ik ervoor dat er vertrouwen is in de nieuwe systemen voordat ze in productie worden genomen.

Er wordt weleens gezegd dat software testen saai is. Hoe denk jij daarover?

Zoals bij elk vak zijn er spannende en minder spannende aspecten aan het testwerk. Dat ligt er vooral aan wat je zelf leuk vindt. De een houdt niet van vergaderen, de ander kan uren doorpraten. De een kijkt uit naar een dag Javacode kloppen, de ander tekent liever proces flows. In ieder geval, en dat is voor mij een groot pluspunt, heeft een tester een enorm afwisselend takenpakket. Dus je zult nooit lang bezig zijn met iets dat je saai zou kunnen vinden.

Hoe veelzijdig is het vak van software tester? Welke richtingen kun je allemaal op als je eenmaal software tester bent?

Voor zover ik dat kan inschatten – ik ben pas zeven maanden tester en zit bij mijn eerste opdracht – is het testvak zeer veelzijdig. In mijn huidige opdracht ligt de nadruk op functioneel testen, communiceren en organiseren, terwijl de andere ex-trainees bijvoorbeeld bezig zijn met een testautomatiseringsset onderhouden of zelfs het opzetten van een teststrategie.

Wat is kenmerkend voor het vak software testen?

Creativiteit, communicatie, een onderwerp vanuit verschillende perspectieven benaderen, precisie.

Wat moet je allemaal kennen, kunnen en zijn als software tester? En hoe kom je aan die kennis en vaardigheden?

Tijdens het Traineeship werden onder meer de belangrijkste testontwerptechnieken
aangeleerd. Die vormen een belangrijke basis voor het testvak. Ik kan me in verschillende richtingen specialiseren, maar van een tester zal altijd gevraagd worden om snel te leren en zich vlot aan te passen. Dat geldt al helemaal voor een tester die gedetacheerd wordt. De kennis en vaardigheden verwerf ik deels door ervaring in de praktijk op te doen en deels door de vele trainingen die ik bij Polteq kan volgen.

Kan iedereen software tester worden? (Wat voor een persoon moet je zijn om een goede software tester te worden/zijn?)

Iedereen met voldoende analytisch denkvermogen kan tester worden, als diegene voldoende affiniteit met IT heeft en wil leren. Voor iemand die net als ik begint met geen of weinig ervaring in IT, is het belangrijk niet bang te zijn voor nieuwe dingen en stap voor stap voortdurend bij te leren. Maar ook iemand met veel IT-kennis en ervaring zal altijd nieuwe kennis en vaardigheden tot zich moeten nemen.

Hoe is het om steeds bij verschillende klanten en organisaties te werken?

Ik vind het een fijn idee, dat als ik het in mijn huidige opdracht niet meer leuk zou vinden of geen uitdagingen meer zie, ik dat kan aangeven bij Polteq en dat dan naar een nieuwe plek wordt gezocht.

Welk beeld had je van Polteq toen je solliciteerde? Klopte dat beeld?

Een warm, integer bedrijf dat investeert in de eigen mensen en goede relaties met klanten onderhoudt. Gelukkig klopt dit beeld tot zover!

Wat onderscheidt Polteq, naar jouw idee, van andere detacheringsbedrijven?

Zoals ik dat nu zie ben ik er vooral blij mee dat men hier bij Polteq zoveel mogelijk rekening probeert te houden met  mijn wensen en persoonlijke ontwikkeling bij het zoeken naar opdrachten. En dat wordt meegedacht over wat ik nodig heb om zo goed mogelijk te functioneren.

Wil jij ook Junior Software Tester worden? Op 1 juni a.s. start een extra traineeship Software Tester

Wil jij junior software tester worden bij Polteq? Kijk dan voor meer informatie op de webpagina Trainee Software Tester en meld je snel aan!

Reageren

Om SPAM te voorkomen wordt uw bericht na goedkeuring door de webmaster geplaatst.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Reacties

Ik wil me graag aanmelden voor het traineeship maar de webpagina Trainee Software Tester bestaat niet meer.

Hoe kan ik mij alsnog aanmelden ?

Reactie van Amresh Bandhoe, op 30 mei 2017

    Beste Amresh,
    Bedankt voor je reactie. Jouw vraag is doorgestuurd naar onze HR manager.

    Reactie van polteq, op 31 mei 2017

Onderwerpen

Laatste reacties

FAIL = first attempt in learning, die ga ik onthouden!
› Lees verder

Simone

Kort maar goed verhaal, Hapte
› Lees verder

Roel.Valkema@hetnet.nl

Succes met de 2e helft!
› Lees verder

Wim
Polteq (NL)Printerweg 523821 AD AmersfoortNederlandT +31 (0) 33 277 35 22E info@polteq.com
Polteq (BE)Interleuvenlaan 623001 Heverlee (Leuven)BelgiëT +32 (0) 16 39 48 04E infobe@polteq.com