Leaders in software testing

Testautomatisering, leuker kunnen we het niet maken…

Leaders in software testing

Testautomatisering, leuker kunnen we het niet maken…

Testautomatisering, leuker kunnen we het niet maken…
Testautomatisering
Roy de Kleijn 23 juli 2013
0 reacties

Als technisch testconsultant bezoek ik verschillende organisaties en steeds weer zie ik dat er op het gebied van testautomatisering nog veel te verbeteren is. Met testautomatisering bedoel ik automatisering op alle niveaus, van de planning tot het specificeren en uitvoeren van tests. Het lijkt erop dat bedrijven de stap tot een implementatie van een gestructureerd testautomatiseringsframewerk te groot vinden, omdat de financiële opbrengst niet meteen zichtbaar is. Daarnaast zijn er nog niet heel veel succesverhalen wat de terughoudendheid versterkt. Bovendien ontstaat soms de illusie dat testautomatisering het werk van testers overbodig maakt. Het tegendeel is echter waar… Hieronder worden de belangrijkste voordelen en de toegevoegde waarde van testautomatisering gegeven.

 Tool integratie

Testautomatisering kent vele voordelen die bijdragen aan een betere kwaliteit van software. In de eerste plaats dwingt testautomatisering, indirect, af dat het testproces op een redelijk volwassen niveau is. Je moet eerst testgevallen hebben gespecificeerd om deze vervolgens te kunnen automatiseren. Zijn er nog geen testgevallen gespecificeerd, ook dan is testautomatisering mogelijk, maar dan moet je over twee dingen tegelijk nadenken tijdens het automatiseren van de tests. Bij een goede implementatie kunnen alle tools met elkaar communiceren en integreren, hierbij kun je denken aan specificatietools, bevindingentools en de testuitvoertooling. Door deze totale integratie zijn veel handmatige administratieve taken niet meer nodig en zijn de testresultaten terug te leiden naar de oorspronkelijke specificaties.

Verkorte testdoorlooptijd

Waardevermeerdering in een product voeg je toe door het releasen van nieuwe functionaliteit. De frequentie waarop dit gebeurt is de hartslag van een project . Bij grotere organisaties zie je dat ze maar een paar keer per jaar een release kunnen doen. Dat kan veel vaker! Door het implementeren van testautomatisering worden de regressietests veel sneller uitgevoerd, waardoor er uiteindelijk vaker nieuwe functionaliteit gereleased kan worden.

Constante kwaliteitsfactor

Eén van de doelen van geautomatiseerd testen is dat de tester de tests herhaaldelijk, zonder veel aanpassingen, uit kan voeren. Vaak wordt begonnen met de hoofdfunctionaliteit, omdat deze functionaliteit minimaal aan verandering onderhevig is. Er is sprake van een constante kwaliteitsfactor, wanneer alle geautomatiseerde tests iedere keer hetzelfde positieve resultaat geven.

Motivatie testers

Door de implementatie van testautomatisering kun je herhaaldelijk dezelfde checks uitvoeren. De kracht van een check is dat de uitkomst alleen goed of fout kan zijn. Er komt geen menselijke interpretatie aan te pas. De checks nemen wel veel werk uit de handen van de functionele tester. De testers krijgen nu  de kans om zich te concentreren op andere (uitdagendere/creatievere) testtechnieken, zoals het exploratory testen (simultaan leren, ontwerpen en uitvoeren van tests). Daarnaast geeft het functionele testers een uitdaging om te leren programmeren,  zodat ze zelf ook in staat zijn om automatische tests te schrijven.

Moderne softwarearchitectuur

Hedendaagse software architectuur oplossingen lenen zich bij uitstek voor testautomatisering. Denk bijvoorbeeld aan een service georiënteerde architectuur, waarbij de business logica gescheiden is van de applicatie en de applicatie integreert met een (aantal) interface(s). Deze interfaces kunnen door meerdere applicaties aangesproken worden, dus is het noodzakelijk dat deze goed werken en dat er geen regressie optreedt.

Bredere skillset

Testautomatisering door testers is alleen mogelijk als testers een bredere skillset ontwikkelen, zodat applicaties vanuit een technisch perspectief getest kunnen worden. Met name bij de agile softwareontwikkelaanpak, vanwege de iteratieve werkwijze, is het steeds belangrijker dat tests geautomatiseerd worden en dat het team technische testers krijgt die dat kunnen doen. Niet automatiseren betekent achterop raken… Met alleen handmatig functioneel testen redden testers zich niet meer, testers moeten technischer worden!

Ik kijk uit naar de dag dat organisaties de voordelen van testautomatisering in gaan zien en ze vervolgens doelgericht te werk gaan in plaats van toolgericht.

Testautomatisering, ik zeg doen!

Roy de Kleijn

 

Reageren

Om SPAM te voorkomen wordt uw bericht na goedkeuring door de webmaster geplaatst.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Onderwerpen

Laatste reacties

Kort maar goed verhaal, Hapte
› Lees verder

Roel.Valkema@hetnet.nl

Succes met de 2e helft!
› Lees verder

Wim

Hoi Evie, ik zie jouw verhaal voorbij komen. Wat gaaf! Wat ontzettend fijn ...
› Lees verder

Nicolette
Polteq (NL)Printerweg 523821 AD AmersfoortNederlandT +31 (0) 33 277 35 22E info@polteq.com
Polteq (BE)Interleuvenlaan 623001 Heverlee (Leuven)BelgiëT +32 (0) 16 39 48 04E infobe@polteq.com