Leaders in software testing

Programmeren voor testers, het tweede onderdeel van leergang Future Proof testing

Leaders in software testing

Programmeren voor testers, het tweede onderdeel van leergang Future Proof testing

Programmeren voor testers, het tweede onderdeel van leergang Future Proof testing
Technical testing
François Meijerink en Bert Hengstman 12 juni 2017
0 reacties

Programmeren voor testers

Als tweede onderdeel van de leergang Future Proof Testen stond Programmeren voor Testers op het programma. Voor dit onderdeel werd de groep opgesplitst: een zestal cursisten volgde de C# variant, het andere zestal kreeg Java voorgeschoteld.

De eerste te nemen hobbel was het installeren van de juiste IDE (Integrated Development Environment); hierbij ging, met name voor een aantal Linux gebruikers, niet alles geheel van een leien dakje, maar uiteindelijk kon iedereen aan de slag.

De cursus is opgedeeld in stukjes theorie, stukjes demo, maar vooral veel zelf doen. Vooral van dat laatste steek je namelijk erg veel op.

Het eerste wat opvalt als je één van beide talen al kent, is dat ze verschrikkelijk op elkaar lijken. Als je de Stack Overflow Community mag geloven zijn er voldoende verschillen, maar de structuur (object oriented) en de syntax van beide talen zijn nagenoeg gelijk.

Beide varianten van de cursus begonnen met een klassiek “Hello world!” voorbeeld om zelf te programmeren. Daarna werden de basis principes van programmeren uitgelegd en geoefend natuurlijk: datatypes, variabelen, methoden en uiteraard control flows als if-then-else- en whilelussen.

Als opdracht en vingeroefening voor thuis mochten we een “Guess the Word” spelletje bouwen. In een stand-up aan het begin van de tweede dag mocht een aantal cursisten hun uitwerking laten zien en uitleggen. Hier bleek dat het toch best lastig was om dit tot een goed einde te kunnen brengen, met name voor de cursisten met weinig tot geen programmeer-ervaring,. Al was Google hier onze beste vriend…

Vervolgens zijn we geïntroduceerd in de wereld van de test frameworks: JUnit voor Java en NUnit voor C# en ook in de basisprincipes van het object georiënteerd programmeren: abstracties, encapsulation, inheritance en polymorfisme. Dat laatste werd schitterend uitgelegd aan de hand van een class FootballPlayer en een daarvan afgeleide subclass Suarez, met extra methoden als dive() en bite()…

Aan het eind van deze tweede avond waren we, vooral de Javanen onder ons, geheel polymorf en keken we abstract voor ons uit, maar ook dit kan weer op ons CV.

François Meijerink en Bert Hengstman

 

Reageren

Om SPAM te voorkomen wordt uw bericht na goedkeuring door de webmaster geplaatst.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Onderwerpen

Laatste reacties

Zeer interessant interview
› Lees verder

Vaassen Joffrey

Beste Amresh, Bedankt voor je reactie. Jouw vraag is doorgestuurd naar onz...
› Lees verder

polteq

Ik wil me graag aanmelden voor het traineeship maar de webpagina Trainee So...
› Lees verder

Amresh Bandhoe
Polteq (NL)Printerweg 523821 AD AmersfoortNederlandT +31 (0) 33 277 35 22E info@polteq.com
Polteq (BE)Interleuvenlaan 623001 Heverlee (Leuven)BelgiëT +32 (0) 16 39 48 04E infobe@polteq.com