Leaders in software testing

Selenium WebDriver, het vierde onderdeel van leergang Future Proof testing

Leaders in software testing

Selenium WebDriver, het vierde onderdeel van leergang Future Proof testing

Selenium WebDriver, het vierde onderdeel van leergang Future Proof testing
Technical testing
Linda van Velzen & Bjorn Geerding 27 juli 2017
0 reacties

Als vierde onderdeel van de leergang Future Proof testing stond opnieuw programmeren op de agenda, dit keer Geautomatiseerd Webtesten met Selenium WebDriver. Net als bij onderdeel twee van de leergang werd ook dit keer de groep opgedeeld in een C# en Java groep. Doel van de training was het kunnen toepassen van Selenium WebDriver en het kunnen opzetten van een gestructureerd en onderhoudbaar test framework.

Herhaaldelijk test automatiseren heeft als voordeel dat het consistente feedback geeft, men kan makkelijker performance en responsiveness meten, maar ook de menselijke foutfactor wordt vermeden (heb ik deze check wel of niet uitgevoerd, klikte ik de vorige keer ook op deze knop of eerst op de andere knop?). De training Geautomatiseerd Webtesten met Selenium WebDriver was net als bij de vorige onderdelen opgedeeld in stukken theorie, demo’s en zelf doen.

Er werd gepaird, waardoor men elkaar hielp om verder te komen bij de oefeningen. De verschillende scripttechnieken kwamen voorbij met de daarbij behorende voor- en nadelen. Door middel van locators (id, name, CSS, Xpath, …) leerden we hoe we elementen in een webpagina kunnen vinden en kunnen aanroepen in ons testscript. Met deze kennis konden we aan de slag met de huiswerkopdracht.

De huiswerkopdracht had wat voeten in de aarde (het wisselen naar het iframe bleek een groot struikelblok), maar in het derde dagdeel is dit met elkaar doorgesproken. De tweede dag, het derde dagdeel, gingen we aan de slag met het structureren van onze eerder gemaakte testscripts. Door middel van zowel de Bottom up als de Top down techniek gingen wij onze testscripts refactoren. Door dit te doen hoef je een aanpassing op een website niet in ieder los testscript aan te passen, maar alleen in de bron waar het aangeroepen wordt voor ieder testscript. Hierdoor voorkom je dan ook dubbele code en is de leesbaarheid van de code vele malen duidelijker.

Als laatste kregen we nog voorgeschoteld hoe we data extern kunnen houden als je verschillende data wilt gebruiken op dezelfde parameters. Als voorbeeld werd een inlogtest genoemd met verschillende gebruikers. Hierdoor heb je met dezelfde code verschillende testcases en is data makkelijker te onderhouden / aan te passen zonder de daadwerkelijke code te veranderen.

De training heeft weer genoeg inspiratie, energie en input gegeven om zelf mee aan de slag te gaan!

Linda van Velzen & Bjorn Geerding

Reageren

Om SPAM te voorkomen wordt uw bericht na goedkeuring door de webmaster geplaatst.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Onderwerpen

Laatste reacties

Zeer interessant interview
› Lees verder

Vaassen Joffrey

Beste Amresh, Bedankt voor je reactie. Jouw vraag is doorgestuurd naar onz...
› Lees verder

polteq

Ik wil me graag aanmelden voor het traineeship maar de webpagina Trainee So...
› Lees verder

Amresh Bandhoe
Polteq (NL)Printerweg 523821 AD AmersfoortNederlandT +31 (0) 33 277 35 22E info@polteq.com
Polteq (BE)Interleuvenlaan 623001 Heverlee (Leuven)BelgiëT +32 (0) 16 39 48 04E infobe@polteq.com