Leaders in software testing

DEWT 4: Teaching software testing

Leaders in software testing

DEWT 4: Teaching software testing

DEWT 4: Teaching software testing
Nieuws
Jeroen Mengerink 11 maart 2014
1 reactie

Op 7,8 en 9 februari heb ik mogen deelnemen aan DEWT 4, de vierde DEWT peer-conferentie met als thema ‘Teaching software testing’. DEWT is de ‘Dutch Exploratory Workshop on Testing’ en heeft als doel om met een groep mensen over ons vak – software testen – te praten en hiervan te leren. Wat mij betreft is dat doel zeker geslaagd.

Wat ik goed vond aan deze bijeenkomst, was de opzet van de presentaties met discussies erachteraan. Om dit concept goed te laten werken, heb je natuurlijk wel betrokken mensen nodig. Ik was verbaasd over de betrokkenheid die iedereen getoond heeft, dit is zeker anders dan op de andere conferenties waar ik geweest ben. Het uitgebreid discussiëren na de presentatie zorgt ervoor dat iedereen niet alleen zijn eigen belangrijke (leer)punten uit de presentatie kan uitdiepen, maar ook de kennisdeling nog veel groter wordt. Om deze discussies wel in goede banen te leiden, werden K-cards gebruikt:

  • Groene kaart: vraag die een nieuwe discussielijn over het onderwerp start
  • Gele kaart: vraag gerelateerd aan de huidige discussie
  • Blauwe kaart: om aan te geven dat je vindt dat de discussie te ver van het originele onderwerp afdwaalt
  • Rode kaart: ik moet nu dringend iets zeggen (‘ik versta het niet’, ‘kun je dat woord uitleggen’)

Het was erg mooi om te merken dat iedereen elkaar respecteerde. Geen geschreeuw over wie er gelijk had, maar open discussies waarbij naar elkaar geluisterd werd. Een heerlijk contrast met het beeld dat soms via Twitter ontstaat.

De onderwerpen van de presentaties brachten een aantal verschillende concepten van het overbrengen van kennis aan het licht. Mijn eerste connectie met ‘teaching software testing’ was toch een training. Hoe anders had Kristoffer Nordström het geïnterpreteerd: Hoe krijg je in een organisatie het testen een bepaalde kant op? Stuur een team een bepaalde kant op door ze van alles bij te brengen, dan gaan ze daar vast wel mee bezig. Wanneer echter de context waarin de mensen werken niet wijzigt, schieten de mensen terug in hun oude gedrag zodra jij als consultant weg bent. Om je veranderingen blijvend te maken, zul je dus breder moeten kijken.

Vervolgens deelde Arjen Verweij zijn ervaringen met het belang van testen bekend (en gewaardeerd) maken bij niet-testers. Dit gaat niet alleen over de managers, maar ook over de engineers, support en sales. Goede tip was dat wanneer je mensen wilt laten helpen met testen, je het woord testen niet moet gebruiken. Overtuig ze om je te helpen en bedankt ze achteraf voor het helpen testen. Zo kunnen we langzaamaan het beeld van testen positiever maken.

Marcus Gaertner liet ons kennis maken met ‘Training from the back of the room’. Geweldig om te merken dat de belangrijke concepten al goed in mijn trainingen zitten. Het is belangrijk om theorie met praktijk te verweven, zodat het geleerde beter blijft hangen bij de deelnemers.

In de volgende presentatie namen Joep Schuurkes en Richard Scholtes ons mee in hun ervaringen met het geven van een training. De training ging over end-to-end testen, waarbij zij gebruik maakten van een end-to-end simulatie als leermiddel. Ze hebben duidelijk gemaakt dat er een duidelijk verschil was tussen wat zij dachten dat zou gebeuren en wat er werkelijk gebeurde tijdens de training.

De laatste presentatie op de zaterdag was van Bart Broekman: ‘Back to the Middle Ages’. Hierbij haalde hij het master-apprentice model aan dat in de Middeleeuwen gebruikt werd. Hoe worden we nu master testers? Enigszins groeien in dit model is goed te doen, maar op een gegeven moment is er een groot gat naar het volgende kennisniveau. Deze stap maken lukt alleen met voldoende toewijding en verbreding van je kennis.

In mijn ogen een geslaagd weekend. Ik heb veel ideeën heb opgedaan over hoe ik in trainingen kennis moet overbrengen en hoop hier ook echt vervolg aan te kunnen geven.

Jeroen Mengerink, test consultant bij Polteq

Reageren

Om SPAM te voorkomen wordt uw bericht na goedkeuring door de webmaster geplaatst.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Reacties

[…] DEWT 4: Teaching software testing by Jeroen Mengerink […]

Reactie van DEWT4 Afterparty | DEWT, op 19 oktober 2014

Onderwerpen

Laatste reacties

FAIL = first attempt in learning, die ga ik onthouden!
› Lees verder

Simone

Kort maar goed verhaal, Hapte
› Lees verder

Roel.Valkema@hetnet.nl

Succes met de 2e helft!
› Lees verder

Wim
Polteq (NL)Printerweg 523821 AD AmersfoortNederlandT +31 (0) 33 277 35 22E info@polteq.com
Polteq (BE)Interleuvenlaan 623001 Heverlee (Leuven)BelgiëT +32 (0) 16 39 48 04E infobe@polteq.com