Performance testen | Polteq, passie voor testen

Performance testen geeft u inzicht in het gedrag van uw systemen wanneer deze gebruikt worden door een gespecificeerde groep gebruikers. De nadruk van de performance test ligt op het verkrijgen van inzicht in de reactietijden die de gebruiker ervaart en de mogelijke belastbaarheid van het systeem. Om deze reactietijden vast te stellen kunnen diverse performance testsoorten ingezet worden. Polteq heeft een brede kennis van en ervaring met verschillende performance testtools. Polteq is volledig onafhankelijk en heeft geen voorkeur voor specifieke tools, de best passende tools bij de opdracht worden ingezet.

Stappen naar succesvol performance testen

Onze werkwijze kenmerkt zich door onderstaande gestructureerde aanpak:

Afstemmen opdracht

Afhankelijk van uw wensen en eisen en op basis van onze ervaring stelt Polteq één of meerdere performance testsoorten voor. De test richt zich specifiek op mogelijke knelpunten zoals door de organisatie vastgesteld of verwacht. Denk hierbij aan:

 • Te hoge reactietijden van de applicaties;
 • Zorgen over reactietijden van de applicatie tijdens hoge belasting;
 • Te lange verwerktijden van business logica;
 • Onvoldoende bandbreedte;
 • Onvoldoende database connecties.

Vaststellen requirements en opstellen testplan

Voordat een performance test uitgevoerd kan worden, stellen we vast aan welke eisen het systeem behoort te voldoen. Polteq helpt bij het vaststellen van realistische en concrete eisen. Dit kan door requirements te distilleren uit ontwerpen tot het faciliteren van workshops met de juiste stakeholders.

Het testplan geeft u inzicht in wat u mag verwachten van de test, wat de test u oplevert, wanneer deze plaatsvindt en welke kosten ermee gemoeid zijn.

Uitvoeren tests

Tijdens de uitvoering van de performance test worden de afgesproken testsoorten uitgevoerd. De belangrijkste worden hieronder toegelicht.

Rapporteren en presenteren resultaten

De uitkomsten van de door Polteq uitgevoerde performancetests bevatten niet alleen een weergave van de vergaarde data, maar ook de oorzaak van de performanceproblemen en waar mogelijk aanbevelingen ter verbetering.

Performance testen - verschillende performance testsoorten

Performance testsoorten

 

Belangrijkste testsoorten

Load test
Om de belastbaarheid van een applicatie of een keten vast te stellen, wordt, onder van te voren vastgestelde condities, een load test uitgevoerd. Een load test is een twee zijdige test; de tester voert, geautomatiseerd, handelingen uit op het systeem zoals een gebruiker dat zou doen en registreert of het systeem snel genoeg reageert en of er geen fouten optreden. Tijdens deze test wordt het systeem met een vooraf bepaalde druk -load- belast.

 

Performance testen - Load test

Load test

 

Performance meting
Naast de load test is het vaak wenselijk de performance van het systeem te meten zoals de gebruikers deze ervaren. Om de gebruikerservaring te meten, wordt een geautomatiseerde test van de gebruikershandelingen ingezet. Deze voert de zelfde handelingen uit als een eindgebruiker en meet de reactiesnelheid van het systeem. Tijdens deze metingen wordt de load op het systeem opgevoerd naar de vooraf vastgestelde waarden om zo vast te stellen hoe de gebruikerservaring beïnvloed wordt door de belasting.

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!