Leaders in software testing

Performance testen

Leaders in software testing

Performance testen

Performance testen geeft u inzicht in het gedrag van uw systemen wanneer deze gebruikt worden door een gespecificeerde groep gebruikers. De nadruk van de performance test ligt op het verkrijgen van inzicht in de reactietijden die de gebruiker ervaart en de mogelijke belastbaarheid van het systeem. Om deze reactietijden vast te stellen kunnen diverse performance testsoorten ingezet worden. Polteq heeft een brede kennis en ervaring met verschillende performance test tools. Polteq is volledig onafhankelijk en heeft geen voorkeur voor specifieke tools, de best passende tools bij de opdracht worden ingezet.

Stappen naar een succesvolle performance test

Onze werkwijze kenmerkt zich door onderstaande gestructureerde aanpak:

Afstemmen opdracht

Afhankelijk van uw wensen en eisen en op basis van onze ervaring stelt Polteq één of meerdere performance testsoorten voor. De test richt zich specifiek op mogelijke knelpunten zoals door de organisatie vastgesteld of verwacht. Denk hierbij aan:

 • te hoge reactietijden van de applicaties;
 • zorgen over reactietijden van de applicatie tijdens hoge belasting;
 • te lange verwerktijden van business logica;
 • onvoldoende bandbreedte;
 • onvoldoende database connecties.

Vaststellen requirements

Voordat een performance test uitgevoerd kan worden, stellen we vast aan welke eisen het systeem behoort te voldoen. Polteq helpt bij het vaststellen van realistische en concrete eisen. Dit kan door requirements te distilleren uit ontwerpen tot het faciliteren van workshops met de juiste stakeholders.

Opstellen testplan

Het testplan geeft u inzicht in wat u mag verwachten van de test, wat de test u oplevert, wanneer deze plaatsvindt en welke kosten ermee gemoeid zijn.

Uitvoeren tests

Tijdens de uitvoering van de performance test worden de afgesproken testsoorten uitgevoerd. De belangrijkste worden hieronder toegelicht.

Rapporteren en presenteren resultaten

De uitkomsten van de door Polteq uitgevoerde performancetests bevatten niet alleen een weergave van de vergaarde data, maar ook de oorzaak van
de performanceproblemen en waar mogelijk aanbevelingen ter verbetering.

Belangrijkste testsoorten

 • Load testLoad test
  Om de belastbaarheid van een applicatie of een keten vast te stellen, wordt, onder van te voren vastgestelde condities, een load test uitgevoerd. Een load test is een twee zijdige test; de tester voert, geautomatiseerd, handelingen uit op het systeem zoals een gebruiker dat zou doen en registreert of het systeem snel genoeg reageert en of er geen fouten optreden. Tijdens deze test wordt het systeem met een vooraf bepaalde druk -load- belast.
 • Performance meting
  Naast de load test is het vaak wenselijk de performance van het systeem te meten zoals de gebruikers deze ervaren. Om de gebruikerservaring te meten, wordt een geautomatiseerde test van de gebruikershandelingen ingezet. Deze voert de zelfde handelingen uit als een eindgebruiker
  en meet de reactiesnelheid van het systeem. Tijdens deze metingen wordt de load op het systeem opgevoerd naar de vooraf vastgestelde waarden om zo vast te stellen hoe de gebruikerservaring beïnvloed wordt door de belasting.
Testsoorten performance testen

 

U profiteert van Polteq

Polteq volgt de ontwikkelingen in het vakgebied van performancetesten op de voet. Daarmee bent u verzekerd van de beste aanpak van uw performance test. De mogelijkheden die tools bieden groeien en de Polteq specialisten zoeken continu naar optimale benutting.

Meer informatie?

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons ook bellen op tel.nr:  +31 (0) 33 277 35 22 (Nederland) of  +32 (0) 16 39 48 04 (België).

* Verplichte velden

Actueel

Polteq (NL)Printerweg 523821 AD AmersfoortNederlandT +31 (0) 33 277 35 22E info@polteq.com
Polteq (BE)Interleuvenlaan 623001 Heverlee (Leuven)BelgiëT +32 (0) 16 39 48 04E infobe@polteq.com