Polteq Conferentie Track 6 | Polteq, specialist in software testen
Polteq Conferentie Track 6

 

13:00 uur  |  Zaal 5

SDUI & BFF; WTF

Tim Gravemaker

NU.nl is als gratis nieuwsmedium afhankelijk van de advertentie-inkomsten. Dat geld komt alleen maar binnen als er ook mensen het nieuws lezen, oftewel als de advertenties getoond worden. Waar voorheen gebruikers vooral de website bezochten, worden de Android app en de iOS app steeds populairder. Waardoor de apps dus ook een steeds belangrijkere bron van inkomsten worden. Hoe zorg je er dan voor dat gebruikers de app downloaden en vooral blijven gebruiken?

Een optimale beleving en het snel kunnen uitrollen van nieuwe features helpen daarbij. Niet iedere gebruiker update zijn of haar app direct, dus er blijven grote groepen gebruikers die met een ‘oude’ versie van de app rondlopen. Om dit probleem te omzeilen, is NU overgestapt naar een zogeheten Server Driver UI (SDUI), waarbij de user interface via de backend wordt gerenderd.

In deze presentatie ga ik in op SDUI als opkomende techniek binnen de wereld van Mobile App development. Zo maakt bijvoorbeeld naast NU ook de Hema gebruik van deze techniek. Maar waarom heeft NU gekozen voor die techniek? En hoe helpt een backend-for-frontend (BFF) bij het implementeren van SDUI?

Aan de hand van voorbeelden laat ik zien welke voordelen SDUI heeft, zoals bijvoorbeeld een veel kortere time-to-market van nieuwe features. Gedurende de tijd dat ik in opdracht was bij NU zijn grote delen van de hele app overgegaan naar ‘de BFF’. Dit ging uiteraard niet zonder vallen en opstaan. Welke valkuilen dat waren en mijn rol als tester binnen het proces zullen ook aan bod komen.

Deze website is gerealiseerd door Webheads.

Neem contact op!