Leaders in software testing

Publicaties van Polteq

Leaders in software testing

Publicaties van Polteq

Onderstaand een overzicht van de publicaties van Polteq medewerkers.

De blinde vlek van exploratory testen

De blinde vlek van exploratory testen

Trainer en testconsultant Erik Runhaar schrijft in een expert verslag op Computable.nl over exploratory testen en ‘Inattentional Blindness’.

“De laatste jaren merk ik dat technieken steeds meer plaats moeten maken voor deze nieuwe manier van testen. Zoals bij elke ontwikkeling lopen we het risico om hierin door te slaan. Want, zijn ‘testtechnieken ouderwets en van geen tot weinig toegevoegde waarde?’ De nieuwe manier van testen geeft een antwoord op het psychologisch verschijnsel van ‘Inattentional Blindness’: Het gevaar, dat we door het gebruik van testtechnieken, teveel gestuurd worden in zoeken naar een specifiek aspect in het resultaat, waardoor we de rest van de resultaten van onze tests over het hoofd zien. Dit vermindert de creativiteit, intuïtie en flexibiliteit van de tester en daarmee de kwaliteit van het testen.”

Lees hier het complete artikel…

 

De nieuwe privacywetgeving GDPR

De nieuwe privacywetgeving GDPR

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) verscherpt regels uit de huidige Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP), maar voegt ook een aantal nieuwe verplichtingen toe. Wat dit precies voor u in de praktijk betekent, hebben wij voor u samengevat in deze white paper.

The Magic of the Mobile Numbers - testing with the power of analytics

The Magic of the Mobile Numbers - testing with the power of analytics

White paper by Marc van ’t Veer following his presentation at EuroSTAR 2017.

Analytics is an essential skill to become a more efficient and effective tester. Marc describes on the basis of a case the need for analytics, define analytics, explain an analytics model and the multiple feedback loops. In more detail he explains how-to validate the recorded data, the use of dashboards and baselines to signal change and formulating smart questions to guide the search for meaningful patterns. Finally, he discusses how telling compelling stories helps the development team to make effective decisions.

Read or download the complete white paper…

Just in time testmanagement

Just in time testmanagement

Polteq testconsultant Kees Blokland schreef in TestNetNieuws, het online en interactieve testmagazine, een artikel over testmanagement en timing.

Timing is erg belangrijk. Van een testmanager wordt verwacht dat hij antwoord geeft op vragen als ‘hoe ga je testen en wanneer gebeurt dat?”  En hoe zorg je ervoor dat testmanagementinformatie op het juiste moment beschikbaar komt?

In dit artikel geeft Kees zijn visie hierop.  Lees het complete artikel in TestNetNieuws

Ervaringen met acceptatietestautomatisering

Ervaringen met acceptatietestautomatisering

In de TestNetNieuws special rond het najaarsevenement heeft Polteq consultant Kees Blokland een artikel geschreven over zijn praktijkervaringen met acceptatietestautomatisering.

Lees het complete artikel in de Najaarsspecial van TestNet Nieuws.

De Kijk van Kees: Growing Cloud Pains

De Kijk van Kees: Growing Cloud Pains

In TestNet Nieuws, het online en interactieve testmagazine van TestNet, staat een artikel van Polteq collega Kees Blokland over ‘cloud groeipijnen’. Als gebruiker van een cloud-service had Kees onlangs zelf te maken met een cloudstoring.

De groei van organisaties vraagt steeds meer van onze informatiesystemen. En voor testers groeit de kans dat ze betrokken raken bij cloudprojecten. Ook Kees was als tester betrokken bij een dergelijk intern project. In dit artikel schrijft hij over zijn ervaringen hiermee en de problemen waar hij tegenaan liep. Zijn conclusie: voor gebruikersorganisaties is aan cloud services nog veel te testen!

Lees het complete artikel in “De Kijk van Kees” in TestNet Nieuws.

Het testen van mobile apps

Het testen van mobile apps

Polteq’s mobile app expert Marc van ‘t Veer schreef samen met Julian Harty een Engelstalig artikel over het testen van mobiele apps.

Dit artikel is gepubliceerd in de 16e editie van The Mobile Developer’s Guide to the Galaxy. Dit uitgebreide handboek voor beginners en professionals in de mobiele wereld is uitgegeven door “Enough software” en bevat meer dan 270 pagina’s vol informatie over het creëren van app concepten, mobile UI and UX design, codering en app marketing.

Lees het complete artikel van Julian Harty and Marc van ’t Veer…

Cloud-services testen

Cloud-services testen

Cloud-Services testen - Duits - German

Boek “Testing cloud services” na Nederlands, Engels en Chinees vanaf februari 2016 ook in het Duits verkrijgbaar.

To-the-point testrapporten en compacte testplannen maken: een vak apart

To-the-point testrapporten en compacte testplannen maken: een vak apart

Compacte testplannen maken en to-the-point testrapporten schrijven is een vak apart. In dit artikel, dat verscheen in het online testmagazine TestNET NIEUWS, staat testconsultant Kees Blokland stil bij een aantal do’s and don’ts bij het samenstellen van testplannen en testrapporten.

Lees het complete artikel in TestNET NIEUWS…

Distributed Agile

Distributed Agile

Op hoog niveau besluit men ‘We gaan Agile!’. Hoe organiseer je dat dan als de Product Owner en de Business Analist in de VS zitten, de ontwikkelaars in India en de testers in China? Het eerste wat in je opkomt is ‘Mission Impossible’. Er is echter meer mogelijk dan je in eerste instantie zou denken. Een artikel van senior testconsultant Kees Blokland, gebaseerd op een casus uit de praktijk. Dit artikel verscheen op 15 juli in TestNet NIEUWS, een online en interactief testmagazine.

Lees het complete artikel in TestNET NIEUWS

How Testers Can Add Value Earlier in the Development Lifecycle

How Testers Can Add Value Earlier in the Development Lifecycle

Continuous Delivery is erg in opkomst bij veel bedrijven. Maar voordat je Continuous Delivery (CD) kunt doorvoeren zul je eerst Continuous Integration (CI) moeten implementeren. Testconsultant Antoin Boerboom wil met zijn artikel duidelijk maken hoe belangrijk de rol van tester is bij CD en CI, want dat wordt vaak vergeten. Volgens hem zeggen sommige critici dat er binnen CD en CI alleen plek is voor ontwikkelaars, maar die hebben het mis. In de SCRUM context is iedereen onderdeel van het ontwikkelteam en testers spelen hun eigen belangrijke rol.

In dit artikel, dat gepubliceerd werd op 20 juli 2015 op StickyMinds, geeft Antoin een aantal suggesties die testers helpen om van toegevoegde waarde te zijn binnen het ontwikkelproces. Of dat nou binnen Agile, DevOps of een traditionele context is.

Lees het (Engelstalige) artikel op StickyMinds…

Testen van cloud services

Testen van cloud services

Cloud computing is een wezenlijke verandering in het realiseren en gebruiken van informatiesystemen. Dit feit is voldoende reden voor Polteq testconsultant Jeroen Mengerink om het fenomeen cloud services te bekijken vanuit testperspectief. Hij doet dit in een artikel op computable.nl.

Lees het artikel op computable.nl…

Testers Specialisterren opgeleid door Polteq

Testers Specialisterren opgeleid door Polteq

Specialisterren is een organisatie welke mensen met een stoornis in het Autistisch Spectrum inzet als software tester bij gerenommeerde bedrijven. Polteq heeft sinds de oprichting van dit bedrijf al meerdere groepen startende testers opgeleid tot Certified Tester ISTQB Foundation. Docent Erik Runhaar vertelt in dit artikel over zijn ervaringen met het lesgeven aan de toekomstige software testers van Specialisterren.

Lees het artikel op testnieuws.nl…

Boek:

Boek: "Testen van Cloud Services" nu ook in het Chinees

Boek "Testing Cloud Services: How to test SaaS, PaaS & IaaS" nu ook in het Chinees

Het boek “Testing Cloud Services: How to test SaaS, PaaS & IaaS” is nu ook verkrijgbaar in het Chinees.

Webinar E2E (End to End) testen

Webinar E2E (End to End) testen

Introductie E2E testen (End to End testen) door Gerard Numan, testconsultant bij Polteq. Gerard is de auteur van de  “Praktijkgerichte aanpak voor End to End (E2E) testen” dat in de vorm van een gratis te downloaden e-boek wordt gepubliceerd op onze website.

How can you manage a mobile app test phase?

How can you manage a mobile app test phase?

Een mobiele app kan eruitzien als een versimpelde variant van een website, omdat deze veel minder functionaliteit bevat, maar bij een mobiele app draait het niet om functionaliteit maar om de condities waarbinnen deze moet functioneren. De condities zijn andere perspectieven als input op de smartphone, netwerk condities, ergonomie en interrupties. De perspectieven zijn de kwaliteitsattributen voor de mobiele apps. Als testcoördinator moet je antwoord geven op vragen als: welke test moet op welke smartphones, door wie en in welke omgeving uitgevoerd worden? De ontwikkeling van de mobiele app is direct verbonden met de wijze van ontwikkelen van de back-end systemen. Deze totale context bepaalt welke test producten wanneer geleverd worden, wanneer je kunt testen, hoe de teams samenwerken, maar ook de plaats van de mobiele app in het totale applicatielandschap. De taken en de context geven meer inzicht in hoe je een mobiele app testfase kunt coördineren.
Dit Engelstalige artikel van Marc van ’t Veer verscheen in de juni editie van Testing Circus.

Lees of download het artikel…

Interview met Gerard Numan

Interview met Gerard Numan

Interview op www.testnieuws.nl met Gerard Numan, de auteur van het e-boek over End to End (E2E) testen, waarvan iedere maand een nieuw hoofdstuk als gratis download wordt gepubliceerd op de website van Polteq.

Lees het hele artikel…

Fast delivery on a slow train

Fast delivery on a slow train

Wat moet je doen als tester als verschillende leveranciers een andere ontwikkelmethodiek volgen? Hoe rapporteer ik voortgang? Wat ga je testen? Wanneer en hoe doe je testvoorbereiding? Hoe verdeel je je tijd en prioriteit? Is er wel een testomgeving? Moet je alle interfaces stubben? Hier is mijn praktijk hoe Agile en Waterval botsen en elkaar kunnen aanvullen. Hoe past het snelle metrosysteem op het traject van een langzame goederentrein?
Dit artikel van Marc van ’t Veer verscheen in de voorjaarseditie 2014 van TestNet Nieuws.

Lees of download het artikel…

Agile: wel of geen succesverhaal?

Agile: wel of geen succesverhaal?

Dit artikel van Erik Runhaar, trainer en testconsultant bij Polteq, verscheen op 22 april 2014 op computable.nl. Erik vertelt in dit artikel over zijn ervaring met Agile en wat in zijn ogen de factoren zijn om Agile tot een succes te maken.

Lees of download het artikel…

Testverbetering in een Agile context

Testverbetering in een Agile context

Agile/Scrum: iedere organisatie doet het, denkt er over na of heeft het gedaan. Gevolg is dat testverbetering toe is aan de volgende stap: optimaliseren van testen binnen Agile. Gerenommeerde modellen als TPI (Next) en TMMi passen niet echt, leiden zelfs tot verbetervoorstellen die strijdig zijn met Agile/Scrum. Dit artikel van Ruud Teunissen, dat op 14 januari 2014 geplaatst werd op www.computable.nl, gaat in op ervaringen met een afwijkende aanpak voor testverbetering, toegespitst op een Agile context.

Lees of download het artikel…

Information Gathering Techniques

Information Gathering Techniques

Steven Wierckx, technical test consultant bij Polteq, schreef een artikel over ‘information gathering techniques’ dat werd gepubliceerd in het nummer ‘Renaissance of the Reconnaissance’, issue 7 van PenTest Magazine, november 2013.

Lees of download het artikel…

eBook Testing Cloud Services

eBook Testing Cloud Services

E-book Testing cloud servicesThis eBook provides an introduction to testing cloud services and gives an impression of the general strategy for coping with the introduction of cloud services from risk and test perspective. It includes introductory text as well as detailed information from the book so that the reader gets an idea about the benefit the book can have.

Download the eBook

How to test refactoring?

How to test refactoring?

A fundamental part of the Agile methodology is refactoring: rewriting small sections of code to be functionally equivalent but of better quality. Don’t forget to test the refactoring!
Dit artikel van Jeroen Mengerink verscheen in november 2013 in Agile Record nr. 16.
Lees of download het artikel…

Testing Cloud Services: How to Test SaaS, PaaS & IaaS

Testing Cloud Services: How to Test SaaS, PaaS & IaaS

Testing Cloud Services
Testscholen, kiezen of mixen?

Testscholen, kiezen of mixen?

Wim ten Tusscher, testconsultant bij Polteq, schreef dit artikel in “Context Matters!” de speciale TestNet Nieuws editie die werd uitgebracht in het kader van het najaarsevenement 2013.

Lees of download het artikel…

Context Driven Test Process Improvement

Context Driven Test Process Improvement

In de speciale TestNet Nieuws editie “Context Matters!” die naar aanleiding van het TestNet Najaarsevenement in oktober 2013 verscheen, is een artikel van Kees Blokland gepubliceerd met als titel: “Context Driven Test Process Improvement”.

Lees of download het artikel…

Testen van cloud services continu proces

Testen van cloud services continu proces

Polteq heeft een duidelijke visie op de bijdrage die testen moet leveren bij de selectie van cloudservices, tijdens de implementatie ervan en ook in productie. Die visie klinkt door in deze bijdrage van Polteq in het septembernummer van het businessmagazine MT, welke bestaat uit twee delen. Een journalistiek artikel over testen dat gebaseerd is op een interview met Polteq en een inleiding op de aanpak voor het testen van cloud services zoals dat in ons boek “Testen van cloudservices” in meer detail is uitgewerkt.

Lees of download het artikel…

Het toepassen van design patterns bij testautomatisering

Het toepassen van design patterns bij testautomatisering

Roy de Kleijn, technisch testconsultant bij Polteq, heeft een artikel geschreven over het toepassen van design patterns bij testautomatisering. Dit artikel is gepubliceerd in de Selenium WebDriver editie van Software Developer’s Journal.

Lees of download het artikel…

Testautomatisering? Wees doelgericht!

Testautomatisering? Wees doelgericht!

In ons enthousiasme over de schijnbaar onbeperkte mogelijkheden van de beschikbare tooling en technologie, zijn we als “boys with toys” met testautomatisering bezig. De tool is dé oplossing en is al geïmplementeerd voordat is gekeken of de tool überhaupt bijdraagt. Dit alles zonder stil te staan bij hetgeen we met testautomatisering willen en kunnen bereiken. Daarom schreef Ruud Teunissen dit artikel dat op 21 augustus 2013 op www.computable.nl werd geplaatst.

Download het artikel…

Interview met Martijn de Vrieze

Interview met Martijn de Vrieze

In het interactieve en online testmagazine TestNet Nieuws is op 10 juli 2013 een interview gepubliceerd met Martijn de Vrieze, testconsultant bij Polteq. Martijn houdt zich op dit moment vooral bezig met performance testen. Binnen zijn huidige opdracht (in de Retail branche) wordt hard gewerkt aan de integratie van twee afzonderlijke platforms. Daar komt erg veel zeer technisch testen bij kijken.

Lees het artikel…

A get-started guide to Behaviour Driven Development for testers

A get-started guide to Behaviour Driven Development for testers

Roy de Kleijn, technical test consultant bij Polteq, schreef een tutorial en handleiding voor ‘behaviour driven development’ voor testers. Dit Engelstalige artikel is gepubliceerd in de juni uitgave van Professional Tester.

Lees of download het artikel…

Testers combineren harde en zachte vaardigheden

Testers combineren harde en zachte vaardigheden

Dit artikel, met daarin verwerkt een interview met Steven Wierckx, is gepubliceerd in DataNews op 24 mei 2013.

Van alle ICT-profielen is de softwaretester de grootste nerd. Dat is het beeld dat nog te vaak bestaat. Een tester moet echter meer kunnen dan nauwgezet op zoek gaan naar de fouten en potentiële zwaktes van een applicatie. Hij of zij vormt een cruciale schakel tussen de business en de ontwikkelaar.

Lees het artikel…

Implementeren van Behaviour Driven Development

Implementeren van Behaviour Driven Development

Dit artikel, geschreven door Roy de Kleijn, is gepubliceerd in de voorjaarsspecial van TestNet Nieuws, mei 2013.

Een veel voorkomend probleem bij traditionele software ontwikkeling is dat de betrokken partijen geen gemeenschappelijke taal spreken en iedereen haar eigen jargon hanteert. Dit resulteert in verkeerd geïnterpreteerde requirements, verkeerd ontworpen, ontwikkelde en geteste producten die vervolgens – uiteraard – niet aan de verwachtingen voldoen. Een andere veel voorkomend fenomeen is dat functionaliteit en features worden ontwikkeld die niet (meteen) toegevoegde waarde leveren. Dit is zonde van de geïnvesteerde tijd en het geld. Hoe kan Behaviour Driven Development een oplossing zijn voor dit probleem? Ben je na het lezen van dit artikel echt nieuwsgierig geworden, dan kan je direct zelf aan de slag met een kant-en-klaar voorbeeld.

Lees het artikel…

Testautomatisering: geen kwestie van geluk maar van wijsheid

Testautomatisering: geen kwestie van geluk maar van wijsheid

Dit artikel, geschreven door Ruud Teunissen, is gepubliceerd in de voorjaarsspecial van TestNet Nieuws, mei 2013.

Door onze gezamenlijke inspanning in de afgelopen decennia staan het belang en de rol van testen terecht niet meer ter discussie. Om dit vast te houden moet testen inspelen op de continue vraag naar kwaliteitsverbetering, kostenreductie, verkorten van de doorlooptijd en het verhogen van het aantal releases. Dit kan niet zonder een succesvolle implementatie en toepassing van testautomatisering. Succes mag geen kwestie van toeval of geluk meer zijn, maar van bewuste keuzes en wijsheid.

Lees het artikel…

Was ist Testen in Produktion und wie sollte es durchgeführt werden?

Was ist Testen in Produktion und wie sollte es durchgeführt werden?

Dit artikel, geschreven door Marc van ’t Veer, is gepubliceerd in de eerste Duitstalige uitgave van Testing Experience in april 2013.

Aan de hand van een project casus wordt geschetst waarom de testen binnen het bestaande OTAP-model voor moderne publieke online applicaties als een API niet voldoen. Testomgevingen zijn niet representatief voor deze applicaties en Testen in Productie (TiP) is hiervoor een oplossing. In dit artikel wordt beargumenteerd waarom TiP niet alleen noodzakelijk, maar ook een gewone testsoort is. Er wordt een definitie van TiP gegeven en er worden vragen gesteld ten behoeve van het vervolgonderzoek.

Lees het artikel…

Interview met Alain Bultink

Interview met Alain Bultink

Alain Bultink is sinds oktober 2012 directeur van Polteq en neemt het stokje over van Martin Pol. Hij heeft een universitaire achtergrond als technisch bedrijfskundige en is sinds 2001 werkzaam in de test wereld.

Reden voor testnieuws.nl om eens langs te gaan bij het Polteq hoofdkantoor in Amersfoort en Alain een aantal vragen te stellen over Polteq, zijn nieuwe rol en zijn plannen.

Lees het hele interview…

What is testing in production and why should it be performed?

What is testing in production and why should it be performed?

Dit artikel, geschreven door Marc van ’t Veer, is gepubliceerd in Testing Experience nr. 20.

Aan de hand van een project casus wordt geschetst waarom de testen binnen het bestaande OTAP-model voor moderne publieke online applicaties als een API niet voldoen. Testomgevingen zijn niet representatief voor deze applicaties en Testen in Productie (TiP) is hiervoor een oplossing. In dit artikel wordt beargumenteerd waarom TiP niet alleen noodzakelijk, maar ook een gewone testsoort is. Er wordt een definitie van TiP gegeven en er worden vragen gesteld ten behoeve van het vervolgonderzoek.

Lees het artikel…

Testautomatisering. Waarom gaat het nu wel werken?

Testautomatisering. Waarom gaat het nu wel werken?

Dit artikel, geschreven door Martijn de Vrieze, is gepubliceerd in De TestKrant van december 2012.

Jarenlang is testautomatisering geportretteerd als het gouden ei waarmee allerlei problemen konden worden opgelost. Echter bleek in de praktijk vaak dat er van een gouden ei geen sprake was, eerder van een windei. Waarom is het automatiseren van tests dan de laatste jaren weer zo in trek? Is er iets fundamenteels veranderd waardoor het gouden ei nu echt een gouden ei is?

Martijn is als testconsultant werkzaam bij Polteq. Vanuit zijn functie binnen Polteq ondersteunt Martijn organisaties bij veelal technische test trajecten. Dit door middel van advisering, coördinatie en uitvoering van test  automatisering, load & performance testen en automatisering verbeter trajecten.

Lees het artikel…

Is een testmanager nog nodig bij Agile?

Is een testmanager nog nodig bij Agile?

Dit artikel, geschreven door Jeroen Mengerink, is gepubliceerd in TestNet Nieuws van september 2012.

Met Agile werken verschuiven de verantwoordelijkheden steeds meer naar de uitvoerende teams. Bijvoorbeeld het plannen en schatten van het werk, wat voorheen door managers werd gedaan, wordt nu door de teams zelf gedaan. Blijft er nog wel genoeg werk over om de functie van test manager te rechtvaardigen?

Lees het artikel…

Groeiende vraag naar technische testers

Groeiende vraag naar technische testers

Dit artikel, geschreven door Jeroen Mengerink, is gepubliceerd in De TestKrant van juli 2012.

De wereld verandert en dat brengt andere eisen met zich mee. Vooral het technische aspect van testen komt steeds meer naar voren. De snelle opkomst van cloud computing zorgt ervoor dat veel fucntionaliteit uit de cloud kan worden afgenomen. Naast het testen bij de business of deze functionalitiet de processen goed ondersteunt, is ook technisch testen nodig. Om de functionaliteit te integreren met bestaande systemen, zal namelijk een technische koppeling nodig zijn. Daarnaast zal voor het monitoren van de correcte werking in productie testautomatisering ingericht moeten worden, waar ook weer de technische testers nodig zijn.

Lees het artikel…

Succes met het Test Competence Center

Succes met het Test Competence Center

Dit artikel, geschreven door Hans van Loenhoud, is gepubliceerd op Computable.nl, op 23 juli 2012.

Veel organisaties worstelen met het fenomeen Test Competence Center (TCC). Het komt op, het groeit, het wordt gereorganiseerd, het krimpt, het verdwijnt, het komt weer terug …Hoe kun je van een TCC een blijvend succes maken? Deze vraag stond onlangs centraal op het Test Management Overleg (TMO), een informeel discussieforum van voornamelijk hoofden van testafdelingen uit ruim veertig grote bedrijven, dat op initiatief van Martin Pol, grondlegger van gestructureerd testen in Nederland, ieder kwartaal bijeenkomt.

Lees het artikel…

Testen van de API achter een mobile APP

Testen van de API achter een mobile APP

Dit artikel, geschreven door Marc van ’t Veer, is gepubliceerd in TestNet Nieuws van mei 2012.

‘There’s an app for that’ is een officiële slogan en commercial van Apple die direct begrepen wordt door de meeste mensen. Ongeacht welke functionaliteit gewenst is: er kan een app voor gevonden worden. De marketingafdeling van T – Mobile denkt precies zo en wil klanten direct toegang geven tot hun essentiële data zoals facturen en belstatus. Maar hoe geef je deze ervaring aan iedereen en niet alleen aan de iPhone klanten? Wat doe je dan voor je klanten met een Blackberry, Windows of Android telefoon? ‘En we willen ook nog een Facebook integratie!’ voegde een marketing medewerker eraan toe.

Met deze diversiteit aan vragen heb je een API nodig! Maar wat is de toegevoegde waarde van een systeemtester in een cloud enabling project? Waarom niet direct een app met een API verbinden en zo testen?

Lees het artikel…

Verbeteren van testen binnen Agile/Scrum

Verbeteren van testen binnen Agile/Scrum

Dit artikel, geschreven door Jeroen Mengerink, is gepubliceerd in TestNet Nieuws van mei 2012.

In de vijftien jaar dat Testnet bestaat zijn het testvak en de context van testen flink veran-derd. Naast het testen betekent dit uiteraard ook iets voor de bestaande testprocesverbetermodellen. Deze worden al jaren toegepast, maar sluiten ze aan bij Agile/Scrum? In de meeste modellen wordt uitgegaan van een klassieke (waterval) ontwikkel- en testmethode. De aandachtsgebieden die worden beoordeeld, sluiten aan bij de fasering van deze methoden. Juist de fasering gaat bij Agile/Scrum anders. Bovendien is niet alleen de fasering an-ders, maar ook de rol die testen speelt, is veranderd. Een test manager moet op een nieuwe manier kijken naar Agile trajecten en aan de testers in Scrumteams worden andere eisen gesteld dan in watervaltrajecten. Testen is nu een rol en geen functie! Dit vereist aanpassingen in de manier waarop de volwassenheid van het testen beoordeeld moet worden.

Lees het artikel…

Cloutest®: testen van cloudservices

Cloutest®: testen van cloudservices

Dit boek, geschreven door Kees Blokland en Jeroen Mengerink, is voor het eerst uitgebracht in 2012.

Iedereen wordt geconfronteerd met cloud computing. Of je nu een gebruiker, ontwerper, programmeur, projectmanager of tester bent: vroeg of laat beïnvloedt de cloud je werk! Grote kans dat dit nu al het geval is. Heb je een rol bij het selecteren, implementeren of in productie houden van services uit de cloud? Dan is dit boek van onschatbare waarde.

Bestel het boek hier…

Publicaties

› Archief publicaties

Presentaties

› Archief presentaties

Actueel

Polteq (NL)Printerweg 523821 AD AmersfoortNederlandT +31 (0) 33 277 35 22E info@polteq.com
Polteq (BE)Interleuvenlaan 623001 Heverlee (Leuven)BelgiëT +32 (0) 16 39 48 04E infobe@polteq.com