Leaders in software testing

Presentaties van Polteq

Leaders in software testing

Presentaties van Polteq

Hieronder vindt u een overzicht van de presentaties van Polteq medewerkers.

Voor reacties, vragen of opmerkingen over deze presentaties, mail naar: evenementen@polteq.com

Polteq Conferentie: Kunstmatige intelligentie testen

Kunstmatige Intelligentie (of Machine Learning) is een geheel eigen en complexe wijze van systeemontwerp waarbij een grote afhankelijkheid bestaat van data. Vaak is dit Big Data. KI zal in de nabije toekomst in vrijwel elke organisatie en applicatie worden toegepast. Deze presentatie legt de basis en de varianten van KI uit en onderzoekt wat het betekent voor testers: wat en hoe moet je KI testen en hoe kun je het zelf eventueel inzetten voor testwerk? Let wel, testen binnen KI staat nog in de kinderschoenen en een groot deel van de presentatie is dus speculatief. Het publiek wordt dan ook opgeroepen mee te denken.

Presentatie gegeven op Polteq Conferentie, 7 juni 2018, door Gerard Numan.

Polteq Conferentie: Testautomatisering van flop naar top

In deze presentatie wordt ingegaan op de waarde van test­automatisering binnen hedendaagse, meestal agile, voortbrengings­methodieken.

Waar testautomatisering vroeger vaak een project was (dat flopte), moet het nu een way of life zijn in al je projecten. Waarom is dit en wat betekent dit voor de kennis en kunde van de mensen? Hoe pak je het aan en hoe vooral niet? Wanneer ben je er als organisatie aan toe en wanneer niet?

Wim vertelt over zijn eigen flop-ervaringen met testautomati­sering en de lessen die hij daaruit heeft geleerd. Vervolgens laat hij zien waar je rekening mee moet houden als je testautomatisering wél top voor je wilt laten werken.

Presentatie gegeven op de Polteq Conferentie, 7 juni 2018, door Wim ten Tusscher

Polteq Conferentie: De impact van Agile, CI/CD en DevOps op testen

De manier van ontwikkelen verandert, maar het doel niet. Nog altijd moet er software opgeleverd worden met voldoende kwaliteit. Welke impact hebben de wijzigingen in de ontwikkelmethode op het testen en hoe gaan we daar mee om? De impact is grofweg onder te verdelen in drie groepen:

  1. Mens: communicatie en samenwerken
  2. Proces: wat en wanneer te testen
  3. Techniek: hoe te testen

Presentatie gegeven op de Polteq Conferentie, 7 juni 2018, door Jeroen Mengerink.
Jeroen deelt zijn ervaringen en geeft aan hoe de dynamiek van testen past in deze verschillende contexten.

Polteq Conferentie: Context Driven Testverbetering

Everything you always wanted to know about Context Driven Test Improvement but were afraid to ask

Rode draad in deze interactieve presentatie is de succesvolle roadmap voor testverbetering die Polteq in de afgelopen jaren continu heeft verbeterd en met succes heeft toegepast bij verschillende organisaties. De roadmap biedt handvatten om effectief en snel in te spelen op verandering in de context van de klant waar je actief bent. Ingrediënten zijn afkomstig uit een palet aan “proven” aanpakken en modellen inclusief ervaringen. Doel is inzicht geven in de verschillende aanpakken en jullie in staat stellen deze als gereedschapskist te gebruiken, in “officiële” trajecten maar zeker ook op de werkvloer. Maar misschien nog belangrijker: zorgen dat we klaar zijn voor de volgende stap. Want, hoewel testen veelal gezien wordt als volgend en steeds meer geïntegreerd is in het voortbrengingsproces, is het de uitgelezen discipline om het voortouw te nemen: testverbetering is aantoonbaar – met name in Agile & DevOps – de aanjager voor het optimaliseren van het geheel.

Presentatie gegeven op de Polteq Conferentie, 7 juni 2018, door Kees Blokland en Ruud Teunissen

Polteq conferentie: Het brein en zijn tekortkomingen

De achtergrond van testers is divers, en dat is onze kracht. Mijn achtergrond is de psychologie en regelmatig wordt me gevraagd waarom ik niets met mijn studie doe. Een onterechte vraag, lessen uit de psychologie zijn vrijwel dagelijks toepasbaar op ons werk: Ons brein is onze belangrijkste testtool, maar ons brein is lui en laat ons regelmatig in de steek. Wij gedragen ons op ons werk omdat wij verwachtingen hebben van de mensen om ons heen, maar die zijn lang niet altijd terecht. Waarom functioneren sommige scrum teams als een zonnetje en blijven anderen keer op keer hun sprintdoelen niet halen? Antwoorden liggen meer dan eens in de psychologie.

Presentatie gegeven op de Polteq Conferentie, 7 juni 2018, door Stefan Croes

Polteq Conferentie: Op zoek naar de artificial tester

Op een zomeravond ontstond op een feestje een gesprek over artificiële intelligentie. Na wat gelezen te hebben over de algoritmen die ten grondslag liggen aan deze technologie vroegen we ons af of dit ook inzetbaar binnen ons vak als testers. Hiermee ontstond onze zoektocht naar innovatie: De artificiële tester. Tijdens de sessie gaan we in op hoe deze reis verlopen is, wat we hebben geleerd en hebben bereikt. Daarbij gaan we in op neurale netwerken, genetische algoritme en expertsystemen en de manier waarop wij geloven dat deze praktisch ingezet kunnen worden voor testers van nu en de toekomst.

Presentatie gegeven op de Polteq Conferentie 7 juni 2018, door Michiel Keij en Robin van Groesen

KLIK HIER

Polteq Conferentie: de weg naar een Test Gilde

Je opdrachtgever wil dat er een Test Gilde komt met als doel om de kwaliteit van het testen te (blijven) verbeteren en de kennisuitwisseling tussen testers onderling te stimuleren. Aan jou de schone taak om dit te initiëren. Vol enthousiasme begin je aan deze uitdaging! Maar hoe pak je dit aan? Wat werkt wel en wat werkt niet? Welke voorwaarden zijn belangrijk om het te laten slagen? Wat levert het uiteindelijk op? En wat kunnen we leren van andere organisaties? Graag deel ik mijn ervaringen, opgedaan bij de Jumbo, met jullie.

Presentatie gegeven op de Polteq Conferentie 7 juni 2018, door Inge van Densen.

Polteq Conferentie: De tester als Product Owner

De rol van de tester in een Agile omgeving verschuift van iemand die voornamelijk ‘functioneel’ test naar die van iemand die steeds breder inzetbaar is. Gevolg: meer focus op de technische kant én op de business kant. Evert en Olivier behandelen dat laatste vanuit de theorie en zetten dit af tegen de praktijkervaring die Evert als Product Owner bij NU.nl heeft opgedaan. Waarom zou een tester zich op de business kant moeten focussen? En wat zijn de valkuilen en uitdagingen die daarbij komen kijken?

Presentatie gegeven op de Polteq Conferentie 7 juni 2018, door Evert van Hamersveld en Olivier Mesker

Workshop Context Driven Testverbetering

Donderdag 31 mei jl. organiseerde Polteq een Workshop Context Driven Testverbetering.

De experts van Polteq, Wim ten Tusscher, Robert Gorter, Ruud Teunissen en Kees Blokland deelden hun kennis van en ervaring met testverbetering bij onder meer Agile, DevOps, Mobile en Testautomatisering.

De workshop bestond o.a. uit een interactieve kennismaking met de mogelijkheden voor verbetering en verandering, toegespitst op de zorg- en knelpunten die de aanwezige gasten aandroegen. Bij het vraag- en antwoordspel kwamen veel gehoorde knelpunten naar boven als ’hoofdvraag’ voor Context Driven Testverbetering in hun organisatie.

Testautomatisering van flop naar top

Enrise | CodeCuisine® nodigde Polteq uit voor een talk over het opzetten van testautomatisering. Sprekers Frans van As en Wim ten Tusscher zijn specialist in testen van software bij Polteq. In hun presentatie gaan zij in op de waarde van testautomatisering binnen een agile ontwikkelomgeving.

 

Useful stepping stones in growth towards Agile testing

Tijdens het Voorjaarsevenement van TestNet, op 11 mei 2016, gaf Kees Blokland de presentatie “Useful stepping stones in growth towards Agile testing”, of te wel: Handige stepping-stonesvoor testers op weg naar succes in Agile context.

Deze presentatie is te downloaden via de website van TestNet:

https://www.testnet.org/testnet/download/voorjaarsevenement-2016/handige-stepping-stones-voor-testers-op-weg-naar-succes-in-agile-context.pdf

 

"Testscholen, kiezen of mixen?"

Op donderdag 31 oktober sprak Wim ten Tusscher over Context Driven testen op het Najaarsevenement van TestNet. In zijn presentatie liet hij zijn publiek kennis maken met drie verschillen testcontexten. Hierbij trok hij een vergelijking met drie fasen uit zijn leven, waarin hij van structuur, via hectiek, naar contextafhankelijk gegroeid is.

Kunnen de verschillende scholen naast elkaar blijven bestaan zonder op voet van oorlog te verkeren? Wim liet zien waar de overeenkomsten en verschillen zitten en roept op om een open blik te houden. Het komt vaak niet neer op kiezen tussen scholen, maar om een passende mix te maken.

Publicaties

› Archief publicaties

Presentaties

› Archief presentaties

Actueel

Polteq (NL)Printerweg 523821 AD AmersfoortNederlandT +31 (0) 33 277 35 22E info@polteq.com
Polteq (BE)Interleuvenlaan 623001 Heverlee (Leuven)BelgiëT +32 (0) 16 39 48 04E infobe@polteq.com