"Onvoorstelbaar hoeveel we hebben geleerd als trainee bij Polteq!"
Delen Printen E-mail

Interview met Ian Verhagen. Ian startte in januari 2022 als trainee Software Tester bij Polteq.

Ian, wat is je achtergrond, kun je iets vertellen over de opleiding die je gevolgd hebt?
Ik heb de mbo 4 opleiding Animatie & Audiovisuele vormgeving gedaan en daarna hbo Communicatie & Multimedia Design. Na deze twee opleidingen heb ik een jaartje gewerkt als facilitair medewerker in een ziekenhuis, totdat Polteq in beeld kwam.

Wat was voor jou de reden om het roer om te gooien en de overstap naar de IT te maken?
Tijdens mijn opleiding had ik altijd al wel affiniteit met IT, maar ik volgde net een ander pad. De reden waarom ik uiteindelijk toch voor de IT koos, is omdat de kans op een goede en interessante baan in de IT nu eenmaal veel groter is dan in de sector waarin ik werkte.

Hoe ben je uiteindelijk bij het traineeship van Polteq terechtgekomen?
Een carrièrecoach gaf mij het advies een uitgebreid profiel aan te maken op LinkedIn en op die manier werd ik benaderd door een recruiter van Polteq, die mij attendeerde op het Traineeship Software Tester.

Waarom sprak het vak van software tester je aan en dacht je dat het iets voor jou zou zijn?
Aanvankelijk wist ik eigenlijk niet zo goed wat het vak van software tester inhield en wat ik ervan kon verwachten. Maar nadat ik me erin had verdiept en uitgebreid had gepraat met andere mensen uit de IT wereld en met Polteq zelf, realiseerde ik me dat het vakgebied van testen behoorlijk breed en diep is. Eigenlijk is ‘testen’ iets wat we allemaal in het dagelijks leven onbewust doen en ik wilde de uitdaging wel aangaan om software tester te worden en bij te dragen aan goede software kwaliteit!

Ian Verhagen, deelnemer aan het Polteq traineeship software tester in januari 2022.

Ian Verhagen, deelnemer aan het Polteq traineeship software tester in januari 2022.

Klopten jouw verwachtingen van het traineeship met de werkelijkheid?
Ik had van te voren niet gedacht dat het opleidingstraject zo veelzijdig en afwisselend zou zijn. Het is eigenlijk een mix van allerlei soorten en manieren van leren: praktische oefeningen en opdrachten worden afgewisseld met theorie, studiedagen, toetsen en het uitwerken van cases. Je mag zelfs “spelen” met Lego!

Hoe zou je het traineeship omschrijven, hoe heb je het ervaren?
Als een veilige omgeving waarin je heel veel leert, maar waar het ook oké is om vragen te stellen en fouten te maken. Van fouten leer je! Er wordt structuur geboden en er is tijd en gelegenheid voor jou als trainee om alle lesstof en informatie op je eigen manier op te nemen en eigen te maken.

Denk je dat iedereen, vanuit alle studierichtingen, aan het traineeship kan meedoen?
Uiteraard moet je wel affiniteit met computers en software hebben en een bepaald analytisch denkvermogen. Het instroomniveau is niet voor niets hbo of wo, want het is een behoorlijk intensief traject van zo’n 8 weken. Zo leer je bijvoorbeeld in de eerste week al pseudocode te begrijpen, een niet-formele programmeertaal die wordt gebruikt om algortimen vast te leggen op een voor mensen leesbare manier. Maar ik denk niet dat er echt grote blokkades zijn waar een trainee niet met hulp van Polteq en de trainers overheen kan komen. Je wordt echt goed begeleid tijdens het hele traineeship

Welke kwaliteiten komen van pas als je dit traineeship gaat doen en software tester wil worden?
Communicatie is denk ik het belangrijkste. Als tester ben je toch een soort ‘spin in het web’ en moet je kunnen communiceren met mensen met uiteenlopende functies. En ook tijdens het traineeship moet je dingen kunnen en durven vragen en er eerlijk voor uitkomen als je iets niet snapt. Want vanuit die vragen (gerelateerd aan het testvak of niet) geeft Polteq jou de tools die je nodig hebt om te groeien en de benodigde kwaliteiten te verwerven die je nodig hebt om een goede software tester te worden.

Kun je het traineeship aanbevelen aan anderen?
Zeker! Onderdeel uitmaken van een leuk team, een grote diversiteit aan opdrachten, ervaring opdoen in verschillende branches en een kijkje mogen nemen in verschillende ‘keukens’… De lijst van pluspunten is zo groot dat ik nog wel even door kan gaan! En in het traineeship kom je terecht in een groep met veel verschillende persoonlijkheden, dus ik denk dat iedereen zich er wel “thuis” in kan voelen.

Wat zou je tegen toekomstige trainees willen zeggen?
Ik zou willen zeggen: ga vooral ook eens uit eten met je mede trainees. Je beleeft samen met hen een intensief traject en je zult zien dat jullie al snel een hechte groep vormen. Het is altijd fijn om frustraties of andere emoties te kunnen delen met anderen. Ik denk dat dat ook een van de belangrijkste redenen is waarom ik met een glimlach terugkijk naar deze periode.

Wat vond je het leukste aan het traineeship?
Mijn mede trainees en alle andere mensen om me heen, maar als ik een onderdeel van het opleidingstraject moet kiezen, dan twijfel ik tussen ‘exploratory testen’ (een heel leuke training) en ‘mobile app testing’ (het testen van mobiele apps). Het traineeship is een heel erg leuk traject om te volgen en je leert in no time enorm veel nieuwe dingen. Ik ben nog steeds verrast en verbaasd als ik de lange lijst zie met alle onderwerpen en modules die we in deze 7 à 8 weken hebben behandeld, naast de drie officiële examens waaraan we hebben deelgenomen.

Wil jij net als Ian ook software tester worden? Wij leiden je op! Solliciteer naar een plekje in ons volgende traineeship.

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!