Webby Awards voor website Van Gogh Museum
Delen Printen E-mail

Naast de gouden DIA voor de HEMA app, won Q42 onlangs nog een prijs, of eigenlijk twee prijzen, met de website van het Van Gogh Museum. Maar liefst twee Webby Awards werden in de wacht gesleept. In de categorie ‘websites en mobiele sites van culturele instellingen’, won Q42 zowel de publieksprijs als de juryprijs.

De ‘Oscars van het internet’ zo worden de Webby Awards ook wel genoemd. Met ruim 13.000 inzendingen uit meer dan 70 landen een terechte benaming. Alle grote merken en bureaus dingen mee naar deze awards. Het winnen van één van deze felbegeerde awards is al een bijzonder knappe prestatie, maar het winnen van twee awards is natuurlijk helemaal fantastisch!

Q42 maakte de nieuwe website van het Van Gogh Museum in samenwerking met het digitale team van het museum, Dept (digital agency voor creativiteit, technologie en data) en natuurlijk ook weer met Polteq voor het testen van de software. De website onderscheidt zich door opvallend kleurgebruik, een volledig gedigitaliseerde museumcollectie, krachtige interactieve verhalen en veel slimme features. De interactieve afbeeldingen, video’s en vergelijkers nodigen de gebruiker uit om urenlang door de site te dwalen.

Daarnaast is het zelfs mogelijk om in te zoomen tot op de penseelstreek van de kunstwerken. Zo dicht kun je in werkelijkheid niet bij de schilderijen van Van Gogh komen, alleen online is dat mogelijk (foto rechtsonder).Inzommen tot op de penseelstreek van de kunstwerken van Van Gogh

‘Vincent for Scale’: de ware grootte van een werk wordt getoond aan de hand van een geïllustreerd Van Gogh-figuurtje.
Foto links: Met de door Q42 bedachte nieuwe functionaliteit ‘Vincent for Scale’ wordt de ware grootte van een werk getoond aan de hand van een geïllustreerd Van Gogh-figuurtje.

En dankzij de extra focus op toegankelijkheid kunnen blinden en slechtzienden met hun screenreader goed door de site navigeren, en net als iedereen opgaan in de wereld van Vincent van Gogh.

Polteq collega Vincent de Vries (tester op dit project) heeft hier dan ook uitgebreid op getest. Met browser tooling als aXe, WAVE en ARC Toolkit. Op mobiele devices door gebruik te maken van de toegankelijkheid opties die meegebakken is in Android en iOS (denk aan voorleesfunctionaliteit, weergave en tekstgrootte, kleurcorrectie etc. etc.).

Daarnaast door de website ook te testen met een eindgebruiker die door de oogziekte glaucoom visueel steeds beperkter wordt. De snelheid waarmee deze gebruiker door de website navigeert met behulp van de voorleesfunctie is echt ongekend.

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!