Waarom zou je software tester worden? | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Er wordt weleens gezegd dat software testen een saai beroep is. Waarom zou iemand software tester worden? Wij gingen op zoek naar een antwoord op deze vraag en vroegen het aan de kenners: de mensen uit het vak. Olivier Mesker volgde in september 2015 het Traineeship Software Tester bij Polteq.

Olivier, is een ICT opleiding noodzakelijk om deel te kunnen nemen aan het Traineeship Software Tester van Polteq?

Zeker niet, daar ben ik het bewijs van! Ik heb geschiedenis gestudeerd, dat is zo Alfa als het maar kan zijn. Omdat ik wel affiniteit had met IT, zocht ik ook naar vacatures voor starters in die sector. Ik solliciteerde bij Polteq en na goede gesprekken en het behalen van een test werd ik aangenomen en kon ik deelnemen aan het traineeship Software Tester!

Hoe heb je het traineeship ervaren? In hoeverre sloot je opleiding hierop aan?

Waarom zou je software tester worden? Olivier Mesker vertelt wat het vak van software tester zo bijzonder maakt.

Olivier Mesker, van trainee naar ervaren testprofessional.

Bij het traineeship zaten mensen vanuit zeer verschillende achtergronden, sommigen met een IT-gerelateerde opleiding, maar de meesten niet. Door die verschillen was er een leuke dynamiek en konden we veel van elkaar leren. Ik ervaar bij het leren en uitoefenen van het testvak mijn Alfa-achtergrond niet als een nadeel. Ook ervaren IT’ers moeten continu bijleren en ook voor hen zullen er altijd onontgonnen gebieden zijn. Daarnaast heb ik door een brede opleiding als geschiedenis van elke sector waar ik wordt ingezet wel enige kennis en als iemand met een niet-IT achtergrond is het soms ook makkelijker je te verplaatsen in een gebruiker. Dat is een van de belangrijkste eigenschappen van een tester.

Hoe was het voor jou om de switch te maken naar IT? Zijn er raakvlakken tussen software testen en je achtergrond en opleidingen?

In de twee jaar na mijn studie geschiedenis heb ik gewerkt in het onderwijs, voor een museum en voor een filmfestival. Stiekem kom je dan al met veel verschillende software in aanraking. Maar waar ik bij dat werk af en toe een systeem of database in dook, is dat nu opeens mijn belangrijkste taak geworden: een softwareprogramma van top tot teen uitpluizen en leren kennen tot het vertrouwen erin groot genoeg is om te adviseren dat het in gebruik genomen kan worden.

Wat moet je allemaal kennen, kunnen en zijn als software tester? En hoe kom je aan die kennis en vaardigheden?

Tijdens het Traineeship Software Tester van Polteq werden onder meer de belangrijkste testontwerptechnieken aangeleerd. Die vormen een belangrijke basis voor het testvak. En daarnaast komen ook allemaal andere facetten van testen aan bod, zoals programmeren, agile/devops, test automatisering en mobile testen. Ik kan me in verschillende richtingen specialiseren, maar van een tester zal altijd gevraagd worden om snel te leren en zich vlot aan te passen. Dat geldt al helemaal voor een tester die gedetacheerd wordt. De kennis en vaardigheden verwerf ik deels door ervaring in de praktijk op te doen en deels door de vele trainingen die ik bij Polteq kan volgen.

Kan iedereen software tester worden? Wat voor een persoon moet je zijn om een goede software tester te worden/zijn?

Iedereen met voldoende analytisch denkvermogen en affiniteit met IT kan tester worden, waarbij sociale vaardigheden steeds belangrijker worden. Voor iemand die net als ik begonnen is met geen of weinig ervaring in IT, is het belangrijk niet bang te zijn voor nieuwe dingen en stap voor stap voortdurend bij te leren. Maar ook iemand met veel IT-kennis en ervaring zal altijd moeten doorleren om bij te blijven.

Er wordt weleens gezegd dat software testen saai is. Hoe denk jij daarover?

Zoals bij elk vak zijn er spannende en minder spannende aspecten aan het testwerk. Dat ligt er vooral aan wat je zelf leuk vindt. De een houdt niet van vergaderen, de ander kan uren doorpraten. De een kijkt uit naar een dag Javacode kloppen, de ander tekent liever proces flows. In ieder geval, en dat is voor mij een groot pluspunt, heeft een tester een enorm afwisselend takenpakket. Dus je zult nooit lang bezig zijn met iets dat je saai zou kunnen vinden. Wat ik leuk vind is dat ik verschillende rollen op kan pakken, van het coördineren van tests tot zelf tests automatiseren.

Hoe veelzijdig is het vak van software tester? Welke richtingen kun je allemaal op als je eenmaal software tester bent?

Mijn ervaring is dat het vak zeer veelzijdig is. Ik kan in mijn opdrachten veel verschillende rollen oppakken en daar voel ik me heel prettig bij. Maar ik heb ook collega’s die zich specialiseren in bijvoorbeeld mobile test automation of testmanagement. Software testen heeft raakvlakken met het technische aspect van IT, maar ook met de business kant. Dus in beide richtingen kan je je ontwikkelen en ik vind het leuk aan beide kanten kennis en ervaring op te doen.

Wil jij net als Olivier ook software tester worden? Binnenkort start ons volgende traineeship Software Tester.

Kijk op deze pagina voor meer informatie. Je kunt hier ook direct online solliciteren.

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!