Van opticien tot software tester | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

We praten met Elwin Tonnis, deelnemer aan het vorige traineeship software tester van Polteq. Hij vertelt dat zijn opa en oom allebei opticien zijn en hun eigen optiek hebben in het noorden des lands.

Elwin: “Van kinds af aan kom ik al in die winkel en ik dacht altijd dat ik ook opticien wilde worden. Vandaar dat ik, toen ik 16 was, voor een opleiding tot opticien koos. Daarna ben ik Small Business en Retail Management gaan studeren aan de Hanzehogeschool in Groningen. Na deze studie heb ik een aantal jaren gewerkt bij twee grote optiekketens, maar ik kwam er al snel achter dat dit toch niet was wat ik wilde.”

Hoe ben je bij het traineeship Software Tester van Polteq uitgekomen?

“Een vriend van mij deed een ICT traineeship bij DUO en door hem werd ik eigenlijk enthousiast voor een carrièreswitch naar de IT,” legt Elwin uit. “Ik ben toen op zoek gegaan naar mogelijkheden om me te laten omscholen en uiteindelijk kwam Polteq een keer op mijn Facebook tijdlijn voorbij. Ik heb op dat bericht geklikt en de hele website doorgespit, video’s bekeken, blogs en verhalen van andere trainees gelezen, en toen dacht ik: dit sluit eigenlijk helemaal aan bij wat ik zoek!,” zegt hij enthousiast.

Je kunt natuurlijk een heleboel kanten op binnen de IT. Waarom sprak juist de functie van software tester jou zo aan?

Elwin denkt even na. “Het stukje kwaliteitsborging. Ik ben een pietje-precies en was in mijn vorige werk ook steeds bezig met kwaliteit en met het doorvoeren van verbeteringen. Uitzoeken en testen wat er goed gaat, maar ook zeker wat er fout is of fout gaat, dat ligt mij wel. En dan proberen met verbeterpunten te komen. Ik zie ook wel raakvlakken tussen een Opticien en een Software Tester. Bij het verrichten van de oogmetingen volg je ook een aantal vaste stappen, een procedure om tot een eindoordeel te komen. En ook daar is het belangrijk dat je de juiste vragen stelt, want soms willen mensen iets dat gewoon niet mogelijk is en dan moet je kijken of er een andere oplossing is. En je moet je advies natuurlijk goed kunnen onderbouwen.”

Welke kwaliteiten en eigenschappen denk je dat iemand nodig heeft om een goede software tester te zijn?

“Ik denk dat je geduldig moet zijn, iemand die zich niet snel gek laat maken. Je moet vragen durven stellen, niet bang zijn om op mensen af te stappen, dus je moet ook zeker communicatief vaardig zijn. Je moet oog hebben voor kwaliteit en dat ook belangrijk vinden. Maar aan de andere kant moet je eveneens aanvoelen wanneer je dat stukje perfectionisme los moet kunnen laten om meters te maken vanwege deadlines die gehaald moeten worden. Je moet op je gevoel durven afgaan en niet bang zijn om iets stuk te maken, want dat mag,” voegt hij er lachend aan toe.

Het beeld dat je had van het traineeship, is dat uitgekomen? Was het wat je ervan had verwacht?

Elwin knikt. “Ik zag het als een nieuw avontuur. Iedereen zei tegen mij: wat spannend dat je dit gaat doen, maar ik heb dat zelf helemaal niet zo ervaren. Ik was juist blij dat er iets nieuws op mijn pad kwam. Ik had wel verwacht dat het veel leren was, veel theorie, veel praktijk, en dat het ook wel pittig zou worden. En dan niet alleen de hoeveelheid aan informatie die je tot je krijgt, maar ook het feit dat je de hele week van huis bent. Het is heel erg fijn dat er dan een huisje is waarin je kunt verblijven, zodat ik niet op en neer naar Groningen hoefde te rijden. Ook erg chill dat we allemaal onze eigen slaapkamer hadden, zodat je je even terug kon trekken als je daar behoefte aan had. De sfeer onderling was prima. Verbazend hoe goed we het met elkaar konden vinden en bij elkaar pasten, vooral gezien het feit dat we allemaal een verschillende achtergrond hebben. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn keuze voor dit traineeship!”

Van te voren had je je vast ook al wel een beeld gevormd van Polteq. Is dit beeld ook uitgekomen nu je hier werkt?

Stellig: “Ja. Misschien zelfs wel overtroffen. De sfeer hier en hoe men met elkaar omgaat is zo anders dan het bedrijf waar ik hiervoor werkte! Dat heeft me echt positief verrast! Ik zou dat een groot pluspunt willen noemen.”

Wat vond je van de Masterclass, de interne opleiding, zelf?

Elwin Tonnis, deelnemer aan het traineeship software tester van Polteq. Hij vertelt over zijn carrièreswitch van opticien naar testengineer.

Elwin Tonnis, deelnemer aan het traineeship software tester in januari 2020.

“Prima. De trainers gingen af en toe wel een beetje snel, maar dat moet ook wel, als je ziet hoeveel lesstof we behandeld hebben,” lacht hij. “Het is me niet tegengevallen om na zo veel jaren weer opnieuw ‘de schoolbanken’ in te gaan. Maar dat komt ook omdat de sfeer heel open en relaxed was.”

Na de interne opleiding ging je ‘de praktijk’ in. Hoe heb je dat ervaren?

“Ik ben eind april begonnen aan mijn eerste opdracht bij TVM en ben toen gekoppeld aan een Polteq collega wat heel erg fijn was. Tijdens deze opdracht merkte ik hoeveel ik eigenlijk al had geleerd tijdens het traineeship. De eerste opdracht vond ik, maar dat zal voor alle trainees gelden, best wel spannend! Gelukkig word je bij Polteq nooit zomaar ‘in het diepe’ gegooid en sta je er nooit alleen voor. Het is een fijne gedachte dat je heel Polteq achter je hebt staan. Ik had de mazzel dat ik in een ontzettend leuk team terecht kwam bij TVM. Kort geleden ben ik begonnen aan mijn tweede opdracht bij Aegon, waar ik wederom in een heel leuk team zit en in aanraking kom met andere facetten van het testvak. Ik heb het idee dat je als tester nooit uitgeleerd zult zijn, maar dat maakt het juist zo uitdagend en leuk!”

Kun je het traineeship Software Tester aanbevelen aan anderen?

“Jazeker!” zegt Elwin vol overtuiging. “Ik heb al zeker bij twee vrienden geopperd: is dit traineeship niet iets voor jullie? Tegen iemand die net als ik geen ICT achtergrond heeft, maar er wél affiniteit mee heeft, het leuk vindt om te ontdekken, te testen, niet snel tevreden is, én een bijdrage wil leveren aan kwalitatieve software, zou ik willen zeggen: neem dit traineeship in overweging! Het is leuk, gewoon doen!” besluit hij met de typische nuchterheid van een noorderling.

Wil jij net als Elwin software testengineer worden? In februari 2021 starten we weer met een nieuw traineeship. Meld je snel aan!

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!