Praktisch coördineren van testen | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Praktische handvatten voor het coördineren van tests

Terwijl de agile ontwikkeling in development in volle gang was, keken de trainers van Polteq elkaar aan: Wat moeten wij nog met de training ‘Testcoördinatie in de Praktijk’? Kun je die nog wel aanbieden? Of past die alleen nog bij ‘traditionele’ waterval organisaties? Is er iemand die we met deze training blij maken? Het was toen januari 2015.

Het was duidelijk, de training in de vorm zoals die bestond, behoefde verbetering. Maar hoe zou het coördineren van testen eruitzien in de toekomst? Vele publicaties en blogs schreven dat testcoördinatie en testmanagement een stille dood gestorven waren. Dat past niet bij zelfsturende teams van het agile gedachtengoed. Maar ons idee was, dat er vooral een herdefinitie nodig zou zijn van deze functie. Als rol, niet meer als functie. Als facilitator, niet meer als planner. Als overall helicopter viewer, niet als aanjager van de uurtjes of als bevindingenbeheerder.

En zo ontstond de training ‘Praktisch coördineren van testen’. Of zoals hij in het Engels heet: ‘the Art of Test Coordination’.

De training is behoorlijk verbeterd. Een standaard aanpak is er niet meer: het gaat om skills niet om ‘process’. Het vaktechnische verhaal over testen is aangevuld met de menskant: Wat moet degene die tests coördineert eigenlijk aan persoonlijke vaardigheden ontplooien? Het maken van plannen is vervangen door het opstellen van een approach. Uiteraard is het uitgangspunt ‘agile’. Polteq training Praktisch coördineren van testenMaar als je wilt is het goed toepasbaar in V-model of Waterval. Groepen en groepsprocessen zijn belangrijk voor coördineren: daarom wordt in deze training stilgestaan bij onderhandelen, conflicthantering en de teamrollen van Belbin.

Leren van elkaar en leren door doen!

Luisteren naar wat de trainer te vertellen heeft, heeft veelal plaatsgemaakt voor groepsdiscussies. Want van elkaar kun je leren. De training sluit geheel af in stijl: met de case ‘ga het nu maar doen!’

Door deze herbouw en herontwikkeling sluit deze training helemaal aan bij de vraagstukken van deze tijd. Hoe coördineer ik tests? En hoe kan ik de succesfactor ‘mens’ optimaal benutten in een agile proces?

De trainers van Polteq kregen gelijk: een jaar (misschien twee jaar) geleden trok de vraag naar testmanagement en -coördinatie weer aan in de markt. Nee, niet meer altijd als functie, wél als rol, voor een gevorderde tester. En het resultaat mag er zijn! De trainingen lopen weer vol en de reacties zijn enthousiast. Daar doen we het voor: onze klant de kunst van het coördineren van testen in een agile setting te leren en in de praktijk te laten brengen.

Eerstvolgende training “Praktisch coördineren van testen”

Geïnteresseerd? Op donderdag 28 en vrijdag 29 november vindt de eerstvolgende training “Praktisch coördineren van testen” plaats, in Amersfoort. Kunt u niet op deze datum, maar wilt u wel graag deze training volgen, geef dit dan even aan in het inschrijvingsformulier, dan houden wij u op de hoogte van de volgende datums waarop wij deze training organiseren.

Erik Runhaar, Polteq trainer

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!