Interview: 'Het traineeship software testen sloot goed aan bij mijn studie'
Delen Printen E-mail

Issam el Morabiti was een van de deelnemers aan het Polteq Traineeship Software Testen dat in januari 2020 van start ging. Hij was de enige in deze groep met een IT-opleiding en we vroegen hem of hij inderdaad een voorsprong had op de anderen. Wat was voor hem – na zijn studie – de toegevoegde waarde van deze opleiding tot software tester?

Issam, wat is jouw achtergrond, wat heb je gestudeerd?

Issam El Morabiti was een van de deelnemers aan het traineeship software testen dat in januari 2020 van start ging.

Issam El Morabiti

“Ik was eigenlijk net klaar met mijn opleiding Business IT & Management toen ik benaderd werd door Polteq, met de vraag of ik geïnteresseerd was in het Traineeship Software Tester. Na wat research was de keuze snel gemaakt. Dit traineeship sloot eigenlijk heel goed aan bij mijn studie en mijn competenties.”

Waarom sprak het vak van software tester jou aan?

“Vooral het feit dat ik hierin ook zaken als security en privacy kan meenemen, aspecten die ik leuk vind en waarin ik goed ben. Ik had natuurlijk ook privacy officer of security consultant kunnen worden, maar dan ben je toch meer beleidsmatig bezig en dat spreekt me minder aan. Het feit dat mijn studie zo breed was, maakte de keuze qua vervolgstappen best moeilijk. Je kunt eigenlijk van alles een beetje, maar ik wil juist ergens heel goed in zijn, ik wil ergens expertise in hebben. Ik ben analytisch en praktisch ingesteld en ik denk dat die eigenschappen me goed van pas komen in het vak van software tester. De balans tussen gestructureerd werken, eigen inbreng en creativiteit spreekt me aan. Ik heb ook specifiek gekozen voor de consultancy omdat ik van dynamiek houd. Ik pas me makkelijk aan in nieuwe situaties, kan snel schakelen en ik vind het leuk om steeds bij een ander bedrijf ingezet te worden. En als software tester ben je niet alleen praktisch bezig met het uitvoeren van tests, maar je geeft ook adviezen over kwaliteit en processen. Een mooie mix!”

Is het beeld dat je had van het Traineeship uitgekomen?
Is het wat je ervan had verwacht?

“Ik had hoge verwachtingen van de interne opleiding tot software tester, omdat Polteq dit traineeship natuurlijk al jaren aanbiedt en hier veel ervaring mee heeft. Ik had ook al wat rondgekeken op LinkedIn en gezien dat de vorige trainees hun certificaten allemaal hadden behaald. Dat gaf mij het vertrouwen dat het mij ook wel zou lukken. Uit de informatie die ik vond, kreeg ik de indruk dat het hier om een gedegen opleiding ging en dat kan ik -als ex-trainee- alleen maar beamen.”

De trainees hebben allemaal een verschillende achtergrond met uiteenlopende opleidingen. Zo hebben we dit keer een archeoloog en een opticien. Heb jij profijt gehad van het feit dat jij een IT-opleiding hebt gevolgd?

“Het was voor mij daardoor misschien wel wat makkelijker, omdat ik de basis al heb gehad en ook al een beetje kon programmeren. Het fundament lag er al en hiermee ben ik tijdens de Masterclass verder gegaan. Soms was ik iets sneller klaar met bepaalde opdrachten en kon ik de andere trainees helpen. Die rol heb ik een beetje op me genomen. Maar het programma was zeker niet te makkelijk voor mij; ik heb enorm veel geleerd tijdens de interne opleiding. In ruim zeven weken word je helemaal klaargestoomd en ben je eigenlijk al een volwaardige tester, maar dan nog zonder praktijkervaring. De Masterclass heeft zeker toegevoegde waarde gehad bovenop mijn eigen IT-opleiding. Ik heb misschien een voorsprong gehad, maar ik heb nog zo veel bijgeleerd! Je komt hier allemaal binnen met een bepaalde ervaring, met bagage die je meeneemt vanuit je vooropleiding. Bij sommigen was de rugzak misschien iets minder gevuld dan bij mij, maar na de Masterclass is mijn rugzak echt behoorlijk zwaar geworden! Dit traineeship sloot perfect aan bij mijn studie en bij wat ik zocht. Ik heb geen moment spijt gehad van mijn keuze!”

Wat zijn jouw ambities? Waar wil jij straks deel van uitmaken?

“We hebben met een aantal trainees de bijeenkomsten van het Gilde Automation en het Gilde Business Analyse bijgewoond en daar kun je een beetje proeven welke ‘smaakjes’ er zijn. Je ontmoet daar collega’s met ervaring in deze expertisegebieden, dus zodoende krijg je een goed beeld van de specialismes binnen Polteq en welke richting je zelf op wilt. Wat ook wel heel leuk was: we hadden van tevoren het idee dat deze avonden veel te moeilijk voor ons zouden zijn, dat wij nog lang niet zo ver waren, maar dat viel reuze mee. Het sloot erg goed aan bij wat wij in het Traineeship hebben behandeld en we konden eigenlijk prima meedraaien. Welke richting ik precies op ga, weet ik op dit moment nog niet, maar automation lijkt me erg interessant. Tijdens de Gilde Automation meeting kregen we als trainees het compliment dat we goed bezig waren en de testautomatisering snel hadden opgepakt. Dat was leuk!  Voor mij was dat opnieuw een bevestiging dat wat wij hebben geleerd goed aansluit op de praktijk.”

Hoe was de sfeer tijdens het Traineeship?

“Het tempo van het Traineeship werd bepaald door de groep, zodat je onderweg niemand ‘verliest’. Het gevoel dat overheerste was dat we een team waren en dat we dit met z’n allen deden! Eigenlijk kun je wel stellen dat we een vriendengroep zijn geworden. We zaten eerst met z’n drieën in een huisje in de buurt van Amersfoort, maar een andere trainee bleef ook vaak slapen en weer een ander schoof vaak aan voor het avondeten. Iedere avond werd er door iemand gekookt, of we gingen met z’n allen uit eten en naar de film. Heel gezellig! Ook werd er samen gestudeerd en geblokt voor de examens. Ik had van tevoren niet verwacht dat we zo’n hechte groep zouden vormen en dat voelde als een enorme bonus!”

Lees ook het vervolg op dit interview, waarin Issam vertelt over zijn ervaringen in de praktijk.

Wil jij net als Issam ook software tester worden? Binnenkort start weer een nieuw traineeship. Meld je aan!

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!