Van kandidaten voor ons Traineeship Software Testen krijgen wij geregeld de vraag: ‘ik heb geen IT opleiding gedaan, kom ik wel in aanmerking als trainee?’ Bij Polteq bieden we al jarenlang één of meerdere traineeships per jaar aan. Onze trainees hebben soms een IT vooropleiding, maar we hebben ook trainees gehad – collega’s inmiddels – die een achtergrond hebben als archeoloog, als muziek- of geschiedenisdocent of zelfs als opticien! Een IT opleiding is dus niet per se nodig. Wat wel nodig is: affiniteit met en interesse in IT, een flinke dosis analytisch vermogen, logisch kunnen denken, een kritische mindset, goede sociale vaardigheden en… doorzettingsvermogen!
In dit interview vertelt Rosanne Janssens, die een achtergrond heeft in Sport Management, hoe zij het Traineeship Software Testen heeft ervaren. Rosanne nam in januari 2021 deel aan ons traineeship.
Ik ben Rosanne, 28 jaar en heb een achtergrond in Sport Management. Eerst heb ik aan het ROC de opleiding sport & bewegen gedaan, daarna heb ik het studeren vervolg gegeven met de opleiding Sport Management & Ondernemen (SMO). Sport was wat ik kende, wat ik leuk vond, en waarvan het wereldje en de mensen daarin mij goed bevielen. SMO is een heel brede opleiding. Dit vond ik erg fijn omdat ik niet, zoals sommige anderen, al jaren wist wat ik ‘later’ wilde worden.
Ik heb drie jaar gewerkt als Customer Succes medewerker voor een app voor sport en health studio’s. Hier ben ik in aanraking gekomen met IT, met software dat gebruikt wordt door verschillende doelgroepen en door iedereen begrepen moet worden. En dat vooral goed werkt! Mijn taak was onder andere het reproduceren van bugs en het testen van bugfixes en nieuwe features. Uiteindelijk kende ik de software op mijn duimpje en dat vind ik een van de leukste dingen in het werken met software. In dit werk focuste ik mij vooral op de klant, maar op een gegeven moment kreeg ik meer behoefte om bezig te zijn met de kwaliteit van de software in plaats van met de kwaliteit van de customer care. Dit omdat naar mijn ervaring kwalitatieve software hierbij aan de basis ligt.
Wat ik vooral meeneem zijn communicatieve skills, en het perspectief van een gebruiker, juist vanwege het ontbreken van een technische achtergrond. Dit is waardevol omdat je uiteindelijk wil dat de acties van de gebruikers zo soepel mogelijk verlopen.
Als trainee nam ik deel aan de eerste interne opleiding (ook wel Masterclass genoemd) die door de Covid-19 maatregelen helemaal online werd gegeven. Geen standaard situatie dus. Dit had als voordeel dat je kon werken met screensharing, wat echt erg fijn was. Maar aan de ander kant was het lastiger om tussendoor of buiten de les met elkaar te sparren en te leren.
Mijn verwachting was dat er veel verschillende onderwerpen aan bod zouden komen, zoals Java en SQL en HTML, en dat was ook zo. Ik vond het erg fijn om meerdere verschillende technische aspecten te ervaren om zo herkenning op te doen en de basis te snappen. Een basis om verder mee te kunnen gaan in de praktijk. De trainingen waren erg informatief, open en werden op een fijne manier gegeven.
Het traineeship zou ik omschrijven als intensief, persoonlijk, een goede basis en een fijne start voor een omscholing. Daarnaast is het fijn dat je geen bakken met huiswerk krijgt, zodat je het materiaal dat je overdag leert ook kan verwerken voordat je weer nieuwe informatie krijgt.
Vanuit mijn standpunt zie ik het zo dat het belangrijk is dat je een open mind hebt, dat je redelijk makkelijk verbanden kunt leggen, nieuwsgierig bent en goed het overzicht kunt bewaren. Verder moet je het ook gewoon ondervinden of dit jouw ding is. Ik heb daarom van tevoren korte online cursussen gevolgd, zodat ik alvast in aanraking was geweest met mogelijke materie.
Mijn eerste opdracht was bij NU.nl. Ik testte daar de webpage, de iOS en Android app op verschillende functies, bugs en verbeteringen die de developers uit het team gemaakt hadden. Denk hierbij aan de vormgeving van een pushnotificatie, nieuwe fonts, de introductie van animaties, veranderingen in trackers/cookies, integratie van spellen, onboarding kaarten en het uitvoeren van checks na het doen van een release.
Wat ik erg fijn vond, is dat ik mij goed kon inleven in de gebruiker van het product, omdat ik zelf ook een gebruiker was. Ik had bovendien veel aan de trainingen en modules die tijdens de Masterclass waren gegeven. Met name de trainingen ISTQB Agile Tester Extension, ISTQB Mobile Application Testing en de les over Jira. Agile en Jira kwamen sowieso dagelijks aan bod tijdens de Masterclass. De Mobile training gaf een fijn overall beeld over het werkveld van mobile testing.
Bij Nu.nl zitten veel Polteqers, wat een veilig gevoel gaf, aangezien zo’n eerste opdracht toch best wel spannend is. Maar ook de rest van de teamleden, de developers, Scrum master en Product Owner, waren erg open en altijd bereid om mijn vragen te beantwoorden en cases uit te leggen. Dit heeft mij erg geholpen bij mijn eerste praktijkervaring als tester.
Overweeg jij een carrièreswitch naar de IT?
Kijk dan eens of ons Traineeship Software Tester iets voor jou is!