Thuiswerken, een vloek of een zegen? | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

“Thuiswerken is echt ideaal, man! Wat je allemaal kan doen op een dag!”

Dat was de uitspraak van de acteur in een reclamespot voor oplossoep een aantal jaren geleden. In de reclame werd door de thuiswerker nieuwe dakpannen gelegd, een serre gebouwd en het zwembad gegraven. Tussendoor sloot de acteur aan bij een videocall en droeg hij in beeld een stropdas, maar onder zijn nette kleren had hij zijn overall al aan. Hoeveel zwembaden zouden er in Nederland bij zijn gekomen in de afgelopen zes weken?

Niet blij met thuiswerkbeleid

Begin dit jaar worstelden de IT Leads van een Nederlandse verzekeraar met het thuiswerkbeleid. Thuiswerken had de naam ongecontroleerd plaats te vinden. Daarnaast meende men op managementniveau dat de teams te weinig software opleverden. De veronderstelling was dat de productiviteit omhoog zou gaan als het thuiswerken verminderd zou worden.

Van de ene op de andere dag thuiswerken…

Vanwege de maatregelen van de overheid om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen, werkten alle collega’s van de ene op andere dag alleen nog maar vanuit huis. Niemand was er op voorbereid en het werk was er ook niet op afgestemd. Het leek een rampscenario voor de productiviteit en het tempo waarin software kon worden opgeleverd. Een aantal zaken maakten het werken vanuit huis ook lastig, zoals de IT Infrastructuur die niet was ingericht op zo veel verkeer van buiten naar de interne systemen en het gebruik van WhatsApp, MS Teams en Skype door elkaar. Voor collega’s met kleine kinderen was er nog de grote uitdaging om een balans te vinden tussen gezin en werk.

Opvallende verbeteringen

Er waren echter ook opvallende verbeteringen. Mensen waren voor het begin van een meeting al in de call en er werd vlot op vragen in een chatapp gereageerd. Na een paar dagen merkten collega’s al op dat het nu gemakkelijker was om te focussen op één onderwerp en dingen af te krijgen.

Ondertussen zijn we zes weken verder, precies de tijd van twee sprints. Omdat de omvang van een sprint wordt uitgedrukt in story points, is het mogelijk om de omvang van verschillende sprints met elkaar te vergelijken, en wat blijkt? De sprint in de eerste drie weken had een omvang van 90 punten ten opzichte van 65 punten in de sprint daarvoor. De sprint in de tweede drie weken was weer 65 punten groot, maar daar vielen dan ook drie verplichte vrije dagen in. Alle meetings gaan door, ad hoc problemen en incidenten worden opgelost, mensen weten elkaar steeds beter te vinden. De infrastructuur wordt steeds beter ingericht, zodat de systemen elke thuiswerker prima ondersteunen. De releases worden net als normaal over de OTAP straat gereleased en eindgebruikers van de software blijven een constante stroom van nieuwe functies ontvangen.

Martijn van Es, testspecialist bij Polteq over thuiswerken in Coronatijd

Martijn van Es, testspecialist bij Polteq

Minstens zo productief

Het proces van bouwen en releasen van nieuwe functionaliteit gaat onverminderd door. We blijken minstens zo productief te zijn als op kantoor. Wat mij betreft is hiermee bewezen dat de scepsis rondom thuiswerken onterecht is. Als het weer mogelijk is om met het team op één locatie te werken, zullen we dat zeker weer doen, want we missen het persoonlijke contact met collega’s. Maar misschien dat we wel iets kunnen leren van deze (thuiswerk)tijd. Fulltime thuiswerken is waarschijnlijk niet haalbaar en ook  niet wenselijk, maar 1 of 2 dagen in de week vanuit huis je taken doen kan heel goed. Ik lees op internet dat de tevredenheid onder mensen die thuiswerken hoger is en het verzuim lager. Veel thuiswerkers zeggen ook productiever te zijn, doordat ze o.a. meer controle hebben over hun werk. Ik sluit me hierbij aan. En die (over)volle kantoortuin? Die mis ik niet!

Martijn van Es

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!