"There’s a mind-map for that" | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

“There’s a mind-map for that”: hoe ik mind-maps in de praktijk toepas

De eerste keer dat ik met de term ‘mind-map’ in aanraking kwam, was tijdens een college Duitse cultuurgeschiedenis. Mijn docente vond dat we onze linker-en rechterhersenhelften beter op elkaar moesten afstemmen en mind-maps waren daar perfect voor. Voor mij duurde het jaren voordat de weerstandsgevoelens genoeg waren weggeëbd om mind-mapping weer een kans te geven. Een training van collega Wim ten Tusscher beviel echter uitstekend en de start bij een nieuwe opdracht was een uitgelezen kans om mind-mapping in de praktijk toe te passen.

Voor mij werkt het heel goed en zelfs bij allerlei soorten werkzaamheden! Ik laat voor drie activiteiten – een regressietest, een vergadering en een testplan – een voorbeeld mind-map zien en geef in het kort aan (een lange tekst over mind-maps zou niet echt bijdragen aan de overtuigingskracht) welke voordelen het werken met een mind-map bij deze activiteiten voor mij heeft. De casus is een softwarepakket voor juridische bedrijven.

Regressietest:

Een regressietest met testideeën.

Voordelen:

  • Hiërarchie, structuur en overzicht van tests in één oogopslag inzichtelijk;
  • Meteen te zien welke onderdelen groot of klein zijn;
  • Meteen bruikbaar in de testuitvoering en -rapportage: met symbooltjes maak je makkelijk zichtbaar hoeveel er getest is en of tests geslaagd zijn;
  • Eenvoudig uit te breiden en aan te passen.

Voorbeeld mind-map Regressietest

Notulen vergadering:

Op deze manier notuleren en dit op een scherm ‘live’ laten zien werkt voor mij en mijn vergadergenoten heel goed.

Voordelen:

  • Je visualiseert welke kant een gesprek op gaat en daarmee ook welke kant het NIET op gaat;
  • Dode sporen die eerder zijn benoemd maar zijn blijven liggen zijn zichtbaar;
  • De complete agenda blijft in beeld.

Voorbeeld mind-map Agenda

Testplan:

Een wat groter document; met mijn mind-map programma kan ik inzoomen op onderdelen, en ook delen in- en uitklappen.

Voordelen:

  • Hiërarchie, structuur en overzicht in één oogopslag te zien. Hierdoor zie je altijd ‘waar in het verhaal’ je zit. Hierdoor ook goed te gebruiken om anderen in het plan mee te nemen;
  • Mind-mappen dwingt je om zaken kort en bondig te noteren. Dus ondanks dat dit een groter document is, is er relatief weinig tekst en blijft het document dicht bij de kern. Mocht er extra uitleg nodig zijn, biedt een legenda, een ‘ballonnetje’ of een uitklapbaar tekstvakje uitkomst;
  • Ook andere structuren zoals een Excel-rooster passen in een mind-map. Voor de high-over planning vond ik bijvoorbeeld zo’n structuur beter.

Voorbeeld mind-map Testplan

Het programma dat ik heb gebruikt voor deze voorbeelden is X-Mind, maar als je even zoekt zijn een groot aantal gratis en betaalde programma’s te vinden voor desktop, mobile en tablet. Voor meer voorbeelden van mind-maps kan je bijvoorbeeld kijken op www.testinsane.com/mindmaps of www.biggerplate.com.

Ik hoop dat je wat aan deze praktijkvoorbeelden hebt gehad. Zeker ook omdat naast alle genoemde voordelen het ook nog eens heel leuk is om met mind-maps te werken. Dus behalve veel succes wens ik je veel plezier met je volgende mind-map!

Olivier Mesker

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!