Ervaring met de training: 'het testen van mobiele apps in de praktijk'
Delen Printen E-mail

Naast het inzetten van testconsultants en het uitvoeren van testopdrachten bij grote en kleinere bedrijven, staat Polteq ook bekend om haar testopleidingen.

De trainingen van Polteq worden zowel intern aan collega’s, als extern aan klanten gegeven.

Een van deze testopleidingen is “Het testen van mobiele apps in de praktijk”, een tweedaagse foundation training, waarin het volledige mobiele app testproces wordt doorlopen en geoefend wordt met echte mobiele devices.

Na afloop van deze training vroegen wij Maarten (agile tester bij een zorgverzekeraar) en Annemiek (testconsultant bij een consultancybureau) hoe zij de training hebben ervaren.

Maarten, waarom kozen jullie voor de training “Het testen van mobiele apps in de praktijk”?
Maarten: Onze klanten vragen om steeds meer functionaliteit in onze huidige app. Maar onze developers lopen tegen technische beperkingen aan. Daarom gaan we onze app opnieuw bouwen, waarbij hij tevens geschikt moet zijn voor de nieuwste beveiligingstechnieken, zoals inloggen met gezichtsherkenning en vingerafdruk. Omdat we het testen goed willen aanpakken, zochten we naar een tweedaagse training over mobile testing.

Waarom is een tweedaagse training belangrijk voor jullie?
Maarten: Om voldoende tijd te hebben om eventuele vragen te kunnen stellen die voortkomen uit de eerste trainingsdag. Polteq is een van de weinige organisaties die een tweedaagse training aanbiedt.

Annemiek, wat was voor jou de belangrijkste reden om te kiezen voor deze training?Annemiek: Wij hebben al vaker mobiele testers van Polteq ingehuurd voor onze projecten. Daarom kennen wij hun testaanpak en we zijn daar zeer tevreden over. Om die kennis binnen onze nieuwe afdeling over te brengen, heb ik deze training gevolgd. Op deze manier wil ik mijn teamleden en onze Product Owner ook laten zien dat mobiel testen toch echt anders is dan het traditioneel testen van een webapplicatie.

Kun je wat voorbeelden noemen? Waarin is mobile testing anders dan het testen van een desktop applicatie?
Annemiek: Het begint al met het bewustzijn binnen de organisatie. Het gaat om een andere mindset: een app gebruik je op een andere manier dan een desktop: zowel qua tijdsduur als qua dataverbinding.

Maarten: Ja. dat klopt. Een app gebruik je slechts enkele minuten en dan stop je je smartphone weer weg in je broekzak. Achter een computer ben je nu eenmaal langer bezig. Ook heeft een smartphone een verbinding die soms trager wordt, en ook weleens wegvalt. Daar moet je app tegen kunnen. Maar dan moet je wel leren hoe je dit moet testen. Zo zijn er wel meer testvaardigheden die wij hebben geleerd, zoals het werken met emulators en het opstellen van een testcase waarin we accessibility testen: wij willen onze nieuwe app goed getest hebben, zodat mensen met een visuele beperking onze zorgverzekeringsapp ook kunnen gebruiken.

Interessant dat jullie app ook getest wordt op accessibility. Annemiek, zal jullie nieuwe app  app ook geschikt zijn voor mensen met een beperking?
Annemiek: In de training wordt in het hoofdstuk ‘Users and Personas” geopperd om deze doelgroep standaard in de tests op te nemen. In mijn project zijn we al bijna klaar om te releasen naar de App Store. Maar in overleg met de Product Owner hebben we nu besloten de gehele app te testen op toegankelijkheid, zoals dat in het Nederlands heet, zodat onze app straks voor iedereen te gebruiken is.

Maarten: Wauw, weet je nog uit de training hoe je dit kan testen?

Annemiek: Haha, ik moest het wel even teruglezen, maar we gaan testen op verschillende dynamische lettergroottes voor slechtziende mensen en op voice-over voor blinde mensen. De tip van de docent was om goed te letten op de iOS versies 12 en 13, want hierin zitten veel verschillen qua accessibility.

Had de docent nog meer tips?
Annemiek: Ja, op Android devices zitten er niet alleen verschillen in de OS-versies, maar ook nog eens per fabrikant. Een Samsung reageert anders dan een Huawei en een Google Pixel.

Maarten: Ja, onze trainer wist echt goed uit te leggen dat het testen van een mobiele app veel verder gaat dan alleen functioneel testen. Je hebt uiteraard te maken met alle zogeheten non-functionals, zoals netwerk en platform testen. Maar daarnaast moet je ook de kritische reviews in de gaten houden als je app eenmaal in de App Store staat. Een app is toch een visitekaartje van jouw organisatie. En je wilt dat die uitstekend werkt.

Bekijk de opleidingsagenda voor de eerstvolgende training over het testen van mobiele apps in de praktijk.

 

 

Twee testers met een telefoon

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!