Test outsourcing met TOGA | Polteq, specialist in software testen
Terug Delen Printen E-mail

Outsourcing in de IT is reeds decennia een belangrijk thema voor organisaties. De migratie naar de Cloud is een actuele vorm van uitbesteding, waarbij vooral (technisch en financieel) beheertaken worden afgestoten. Cloutest gaat in op de samenhang tussen testen en de migratie naar de Cloud.

Softwareontwikkeling uitbesteed

Wanneer softwareontwikkeling wordt uitbesteed, maakt testen daar automatisch deel van uit. In elk geval voor een deel. De leverancier wordt geacht de ontwikkelde software werkend op te leveren, wat zonder goed testen niet is vast te stellen. Testen speelt een bijzondere rol: met testen wordt de kwaliteit van de software onderzocht en de opdrachtgever heeft baat bij inzicht in deze onderzoeksresultaten. Acceptatie is een onvermijdelijke stap: is de software ‘fit for purpose’ (dit is de functionele kant) en is aan het contract voldaan (juridische kant). Testen speelt een cruciale rol bij de acceptatie. Hieronder staat een eenvoudig uitbestedingsmodel waar, naast acceptatie, ook specificaties, afspraken en regie een plaats hebben.TOGA1

 • De ‘specificaties’ omvatten alle informatie die de leverancier nodig heeft voor het uitbesteed werk.
 • ‘Afspraken’ zorgen voor transparantie over de wederzijdse verwachtingen, taken en verantwoordelijkheden.
 • De ‘regie’ die de opdrachtgever uitvoert, zorgt voor risicobeheersing en verlaagt het risico op onaangename verrassingen bij de acceptatie.

Test outsourcing governance approach, TOGA

Belangrijke opmerking: De aanpak is ontstaan in een periode dat testen vooral door onafhankelijke testteams plaatsvond. De toepassing in een Agile context vergt de nodige flexibiliteit in de uitwerking.

Begin jaren 2000 is TOGA ontwikkeld, gericht op de testaspecten van uitbestede softwareontwikkeling. De aanpak helpt bij het inrichten en verbeteren van testen in de context van uitbestede softwareontwikkeling. Wanneer testwerk wordt uitbesteed, komt er veel bij kijken om te zorgen dat dit goed gaat. Het uitbesteden van het testen is bijzonder, het testen is de “final gateway to go live”. Er is een grondig oordeel nodig over de kwaliteit van het informatiesysteem en over de risico’s die eventueel nog resteren bij het in productie nemen.

De volgende vier (test)uitbestedingsfasen worden door TOGA onderkend:

(Opmerking: toepassing in ‘Agile-hard’ vergt aanpassingen die hier niet zijn uitgewerkt.)


Terug naar context driven testverbetering

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!