Test outsourcing - Initiatie | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Initiatie

Waarom is het interessant om het testen uit te besteden? Welk doel is ermee gediend? Een aantal opties op een rij:

 • Verhogen prestaties: het testen kan beter door anderen worden gedaan (goedkoper, met hogere kwaliteit, sneller).
 • Richten op kernactiviteiten: personeel en materiaal dient zo veel mogelijk ingezet te worden op kernactiviteiten van de organisatie en testen zit daar niet bij.
 • Benutten nieuwe mogelijkheden: in de cloud ontstaan interessante nieuwe mogelijkheden, zoals crowdsourced testen en andere vormen van “collaborative” testen.

Welke testactiviteit wordt uitbesteed? Er zijn diverse mogelijkheden, zoals de systeemtest van een website, een performancetest of een multiplatformtest. De aanpak bij het uitbesteden van het testen is:

 • Inventariseren van de opties.
 • Evalueren welk doel gediend is.
 • Bepalen van de impact op de organisatie.

De eindverantwoordelijkheid (en daarmee regie en acceptatie) voor de goede werking van de informatiesystemen kan nooit helemaal worden uitbesteed. Een punt van discussie is bijvoorbeeld of acceptatietests worden uitbesteed. Een functionele acceptatietest is prima uit te besteden, de uitvoering van een gebruikersacceptatietest niet, want die moet door de gebruikers worden uitgevoerd.

Er zijn vele vormen van testuitbesteding. Offshoring bijvoorbeeld omvat uitbesteden naar een locatie, meestal ver weg, met lage kostenstructuur. Communicatie gaat meestal alleen in het Engels, is indirect (vraag en antwoord) en kan op allerlei manieren vervormd raken (andere cultuur, andere taal, andere context). Goed afstemmen van de verwachtingen is een hele uitdaging. Eenvoudige, goed omlijnde (test)opdrachten maken de grootste kans om succesvol uitbesteed te worden.


Terug naar context driven testverbetering | Terug naar Testoutsourcing met TOGA

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!