Future Proof testing: Programmeren voor testers | Polteq
Delen Printen E-mail

Programmeren voor testers

Als tweede onderdeel van de leergang Future Proof Testen stond Programmeren voor Testers op het programma. Voor dit onderdeel werd de groep opgesplitst: een zestal cursisten volgde de C# variant, het andere zestal kreeg Java voorgeschoteld.

De eerste te nemen hobbel was het installeren van de juiste IDE (Integrated Development Environment); hierbij ging, met name voor een aantal Linux gebruikers, niet alles geheel van een leien dakje, maar uiteindelijk kon iedereen aan de slag.

De cursus is opgedeeld in stukjes theorie, stukjes demo, maar vooral veel zelf doen. Vooral van dat laatste steek je namelijk erg veel op.

Het eerste wat opvalt als je één van beide talen al kent, is dat ze verschrikkelijk op elkaar lijken. Als je de Stack Overflow Community mag geloven zijn er voldoende verschillen, maar de structuur (object oriented) en de syntax van beide talen zijn nagenoeg gelijk.

Beide varianten van de cursus begonnen met een klassiek “Hello world!” voorbeeld om zelf te programmeren. Daarna werden de basis principes van programmeren uitgelegd en geoefend natuurlijk: datatypes, variabelen, methoden en uiteraard control flows als if-then-else- en whilelussen.

Als opdracht en vingeroefening voor thuis mochten we een “Guess the Word” spelletje bouwen. In een stand-up aan het begin van de tweede dag mocht een aantal cursisten hun uitwerking laten zien en uitleggen. Hier bleek dat het toch best lastig was om dit tot een goed einde te kunnen brengen, met name voor de cursisten met weinig tot geen programmeer-ervaring,. Al was Google hier onze beste vriend…

Vervolgens zijn we geïntroduceerd in de wereld van de test frameworks: JUnit voor Java en NUnit voor C# en ook in de basisprincipes van het object georiënteerd programmeren: abstracties, encapsulation, inheritance en polymorfisme. Dat laatste werd schitterend uitgelegd aan de hand van een class FootballPlayer en een daarvan afgeleide subclass Suarez, met extra methoden als dive() en bite()…

Aan het eind van deze tweede avond waren we, vooral de Javanen onder ons, geheel polymorf en keken we abstract voor ons uit, maar ook dit kan weer op ons CV.

François Meijerink en Bert Hengstman

 

Polteq Leergang Future Proof testing

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

Hoe wij dat doen?
Lees meer
Focus
Focus
Vakmanschap
Vakmanschap
Kennisdeling
Kennisdeling
Persoonlijk
Persoonlijk
Lokaal
Lokaal
Oprecht
Oprecht
Plezier
Plezier
Meer
Deze website is gerealiseerd door Webheads.

Neem contact op!