Praktischer Testen in Agile of DevOps Teams met PAQ | Polteq
Delen Printen E-mail

Werken in een DevOps Team, hoe doe je dat als Tester?

Die vraag rijst steeds vaker binnen de moderne IT-afdeling. Steeds meer organisaties werken met DevOps teams. De kloof tussen DEVelopment en OPerationS wordt met deze ontwikkeling kleiner, of zelfs in het ideale geval gedicht. Maar hoe krijg je je organisatie en je teams zover, dat je er echt het beste uit kunt halen? Voor DevOps onderscheiden we daarvoor vijf aspecten, Culture, Automation, Lean process, Measure en Sharing (het zogenoemde CALMS). Het blijkt dat nagenoeg elke organisatie wel op een of meer van deze aspecten succesvol is. Echter, daarbij blijkt toch ook nog altijd dat er valkuilen zijn en zwakke gebieden. De training Practitioner in Agile Quality (PAQ) behandelt deze gebieden en biedt daarin handvatten voor beter werken in Agile en DevOps teams.

CALMS en PAQ

C De training geeft op verschillende manieren inzicht in effectieve communicatiekanalen en kritische meetings. In de training oefenen de deelnemers met de wijze van organiseren hiervan. Ook gaat de training in op de structuren van de meetings en het onafhankelijk zijn als tester-met-quality-focus. Er wordt uitgebreid geoefend met de sociale vaardigheden van teamleden. De deelnemers krijgen hierover ook een beoordeling.

A De training behandelt het nut van automatisering. Niet als verplichting, ‘omdat het moet’, maar vanuit de motivatie van ‘wat voegt het toe’. Denk aan het toepassen van Test Driven Development en Continuous Integration. Snelheid en effectiviteit kunnen dan ineens heel goed samengaan. Daarmee word je als tester niet geacht een ontwikkelaar te worden. Maar wél de tester met ontwikkelkennis.

L De methodiek die je gebruikt moet ondersteunend zijn in je team. Het kan toch niet zo zijn dat je SCRUM’t omdat dat nu eenmaal de Agile standaard is in Nederland? Daarom behandelt de PAQ-training een aantal veelgebruikte methodieken. Niet dat je ze niet zou kennen, maar om de voordelen en de nadelen daarvan te zien, en te ondervinden hoe je optimaal kunt werken in je agile iteraties.

Twee testers voor een jira-scrumboard

M Om die reden zijn ook Test Approach, Metrics en Measurements weer terug van weggeweest. In Agile zijn goede structuur en meetbaarheid zeker vanuit management onmisbare ingrediënten. De vraag is daarbij wel hoe ze in dienst van je ‘iteratie-value’ staan zonder een doel op zichzelf te worden. En dan is het verrassend hoe een testspecificatie-techniek juist in Exploratory testing heel waardevol is.

S Als we onze DevOps en Agile processen goed organiseren, leveren we meetbare kwaliteit, zonder in te moeten boeten op de snel veranderende wensen van de klant. In de PAQ-training wordt zichtbaar dat we gemakkelijker van elkaar kunnen leren door ervaringen te delen. Dan zijn we niet alleen goed in het opknippen van de materie in behapbare features, maar dan kunnen we ook weer meer grip krijgen op de totale oplossing van onze software.

Praktische informatie over de PAQ-training

De certificeringstraining PAQ is een driedaagse training met veel praktische oefening en toepassing. Er is veel aandacht voor social skills. “Kun jij als Tester in een DevOps of Agile omgeving functioneren?” De PAQ-training is dus geen theoretische training in Agile. Het is een training in het praktisch toepassen van kennis die je als Agile of als DevOps Engineer al hebt, zodat je je kennis en vaardigheid in de praktijk nog beter kunt toepassen en benutten.

Kennis en ervaring met Agile en/of DevOps principes én van Testen zijn voor deze training daarom wel een vereiste.

Binnenkort gaat er weer een PAQ-training van start op het Polteq Hoofdkantoor in Amersfoort. De data zijn: 6, 7 en 8 mei met een examen op 8 mei 2020. Maar er zijn ook mogelijkheden tot in-house varianten bij u op locatie in het Nederlands en in het Engels. Wilt u weten wat voor u de mogelijkheden zijn, neem dan contact op met de afdeling Opleidingen van Polteq: 033-2773522 of opleidingen@polteq.com

Het PAQ lego bord

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!