"Polteq voelt als familie" - interview met Bert over werken bij Polteq
Delen Printen E-mail

Interview met Bert Hengstman, al 16 jaar werkzaam bij Polteq.

Bert, wanneer ben jij bij Polteq begonnen en wat is jouw ‘specialisatie’?

“Ik ben op 1 maart 2006 bij Polteq begonnen, inmiddels alweer 16 jaar geleden. Ik had het gevoel dat ik bij mijn toenmalige werkgever meer en meer een nummer was geworden: bij elk telefoongesprek werd ineens naar m’n medewerkersnummer gevraagd, zelfs door collega’s die ik al veel vaker telefonisch had gesproken. Daarnaast mocht ik allerlei ideeën over hoe om te gaan met testautomatisering alleen in eigen tijd uitwerken. Ik voelde me daar dus steeds minder op mijn plek.

Een voormalig collega, die de overstap naar Polteq al had gemaakt, benaderde mij met de vraag of ik interesse had om eens te komen praten. Niet lang daarna had ik een zeer fijn gesprek met Martin Pol, in het Van der Valk hotel in Ugchelen. Martin vertelde daar uitvoerig hoe hij met testautomatisering om wilde gaan en dat sloot eigenlijk naadloos aan bij mijn gedachten daarover. Er was sowieso al een klik met deze zeer aimabele man en vrij snel na ons gesprek heb ik dan ook daadwerkelijk de overstap gemaakt.

Ik heb mijn ervaringen die ik had opgedaan met commerciële test tools als Rational Robot en WinRunner verder uitgebouwd bij diverse klanten, waaronder T-Mobile, WoningNet en (natuurlijk) de Belastingdienst. Vanuit deze gespecialiseerde kennis heb ik ook een aantal Polteq trainingen ontwikkeld (of helpen ontwikkelen), zoals “Introductie in de Testautomatisering”, “Programmeren voor Testers” en ook ‘Technische Vaardigheden voor Testers”. Daarna heb ik deze trainingen ook zelf gegeven, zowel aan Polteq collega’s als aan klanten.”

Wat kenmerkt Polteq als werkgever, waarin onderscheidt Polteq zich van andere testbedrijven?

“Wat ik erg waardeer aan Polteq is het gevoel dat je als medewerker, als mens, wordt gewaardeerd. Al direct nadat ik was gestart, voelde het als een warm bad. Dat vertrouwde gevoel heb ik bij mijn beide voorgaande werkgevers nooit echt ervaren. Het voelt als familie; ik moet dan ook altijd terugdenken aan de tijd toen Martin nog als directeur actief was, regelmatig sloeg hij dan zijn arm om je heen en vroeg “hoe is ’t, mien jong?” en toonde dan zijn welgemeende interesse. Ooit zei hij, dat het de missie van Polteq was om samen op een leuke manier een goede boterham te verdienen: met andere woorden niet alleen focus op het werk, op de klant, maar ook aandacht voor elkaar en plezier in het werk. Dat gevoel, die missie, is er mijns inziens nog steeds binnen Polteq.”

Hoe ziet een dag in het leven van een Polteq testspecialist eruit?

“Ik ben nu ruim vijf jaar ingezet bij Thales en eigenlijk ben ik daar meer dan alleen een testspecialist. Ik fungeer er als klankbord van de Product Owner en de testmanager en spar met hen over alles wat ook maar enigszins met het ontwikkelproces in het algemeen en het testproces in het bijzonder te maken heeft.

Vanuit mijn kennis van een grote verscheidenheid aan tools ben ik de laatste tijd vooral bezig met een requirement management tool; voor een aantal projecten zijn ook de testgevallen en de testresultaten in de betreffende tool vastgelegd. Ik begeleid gebruikers in het juiste gebruik van deze tool en draag zorg voor de correcte vastlegging van zowel de requirements als de testgevallen.

Binnen Thales heeft men inmiddels een hele engineering workbench opgezet waarin diverse tools worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, maar er wel duidelijke koppelingen kunnen worden vastgelegd tussen bijvoorbeeld requirements in de ene en testgevallen in de andere tool.

Ik maak me op dit moment sterk voor het gebruik van een Product Line Engineering tool, waarin de variabiliteit van de projecten waar ik nu aan werk kan worden gemodelleerd. Men is meer en meer bezig een product te ontwikkelen en van daaruit projecten af te leiden, daar waar in het verleden vooral vanuit een project werd gewerkt.”

Wat is het leukste aspect van jouw werk?

“Als testspecialist fungeer je als een spin in het web en heb je contact met allerlei mensen in diverse rollen. Ik merk telkens weer dat je als tester vaak meer weet van de gehele applicatie dan collega’s in andere rollen.”

Wat typeert de unit waarin je zit?

“De unit Oooost heeft een fantastische unitmanager, die geheel in de geest van Martin Pol zijn unit leidt. Er is nauwelijks verloop en we groeien gestaag. Er zit een aantal echt oudgedienden in deze unit, die, net als ik, al op de Wall of Fame (onze muur in Amersfoort waarop de foto’s hangen van collega’s die 10 jaar in dienst zijn) terug te vinden zijn. Met hen is er een extra goede band.”

Zou je een ervaren testengineer aanraden om te solliciteren bij Polteq en zo ja, waarom?

 “Testengineer kun je overal wel zijn, maar wil je een stukje meerwaarde hebben, dan krijg je dat bij Polteq: daar staat een hele gemeenschap achter je waarop je kunt terugvallen.”

Ben jij op zoek naar een echt betrokken werkgever die oog en aandacht heeft voor jou als persoon? Misschien wordt het dan eens tijd voor een kopje koffie in een van onze regiokantoren (misschien wel in Deventer, waar het regiokantoor van Bert gehuisvest is) en een vrijblijvend gesprek met een van onze unitmanagers. Je bent van harte welkom!

Bert Hengstman, al meer dan 16 jaar werkzaam bij Polteq

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!