"Polteq heeft mijn verwachtingen meer dan waargemaakt"
Delen Printen E-mail

Interview met Peter van der Woude, unit Noord, over zijn keuze voor Polteq.

Peter, kun je iets vertellen over je carrièreverloop. Wat heb je gedaan voordat je bij Polteq kwam werken?

“In 2017 ben ik afgestudeerd als docent geschiedenis, maar al snel kwam ik er achter dat er hierin weinig werk was. Ik ben daarom aan het werk gegaan bij Magister, een onderdeel van Iddinkgroup. Naast mijn werk op de Servicedesk was ik bij Magister onderdeel van het team dat Magister.Me in het leven heeft geroepen. Daar kwam ik in aanraking met het testvak. Bij Iddinkgroup heb ik dus mijn eerste anderhalf jaar aan testervaring op kunnen doen.”

Hoe ben je bij Polteq terechtgekomen? Wat was voor jou de reden om juist voor Polteq te kiezen, wat gaf de doorslag?

“Ik wist vanaf het begin bij Magister dat mijn contract tijdelijk was. Ik ben daarom in de tussentijd nooit opgehouden met zoeken naar werk als docent geschiedenis. Anderhalf jaar later, na heel veel sollicitaties, had ik nog steeds geen succes met het vinden van passend werk. Vandaar dat ik toen besloot om het roer compleet om te gooien. Ik had vroeger zoveel plezier in het werken met computers en het maken (en ontrafelen) van code, en heb daar eigenlijk nooit meer wat mee gedaan.

Waarom eigenlijk niet, vroeg ik me af. Ik ging op zoek naar mogelijkheden om me om te laten scholen naar een functie in de ICT. Na een eerste -mislukte- intake voor een Java Traineeship werd mij verteld dat ik niet met genoeg passie sprak over het schrijven van code. De passie voor ICT, dat zagen ze wel, maar niet voor programmeren. Dat zette mij verder aan het denken. Waarom wilde ik juist in de ICT werken? Wat spreekt mij daarin zo aan?

Begrijp me niet verkeerd, het schrijven van code om iets werkend te krijgen, vind ik wel degelijk ontzettend leuk. Maar met name ook het begrijpen waaróm iets werkt, en hoe je kunt kijken of je iets NIET werkend kunt krijgen. Iets proberen stuk te krijgen vind ik minstens net zo interessant. Daar staat natuurlijk tegenover: hoe kun je kijken of je het nog beter (en makkelijker of efficiënter) werkend kunt krijgen. Met mensen om tafel gaan zitten, praten over hun kijk op het product en proberen samen tot een oplossing te komen. En eigenlijk is dat een groot deel van de werkzaamheden van een tester. Sterker nog, dit is wat ik al deed bij Magister.

Met die realisatie had ik eindelijk helder in beeld hoe ik de overstap naar de ICT, naar tester, wilde maken. Vervolgens ben ik veel gerichter op zoek gegaan naar omscholing. Een nieuwe vier jaar durende (HBO of MBO) opleiding, zag ik niet zitten. Ik was op zoek naar een betaald traineeship, waarin ik omgeschoold zou worden tot tester. Google is daarbij je grote vriend.

Polteq sprong er voor mij meteen uit in de zoekopdrachten. Ten eerste is dat felle groen een mooie blikvanger. Daarnaast staat er duidelijke informatie op de website over wie de mensen achter Polteq zijn, wat hun visie is en hoe het omscholingstraject eruitziet. Wat mij erg aansprak, was niet alleen de mogelijkheid tot omscholing bij Polteq. Polteq biedt ook de mogelijkheid tot verdere ontwikkeling, tot het halen van verschillende certificaten. Sterker nog, dat wordt heel erg gestimuleerd. Ook de enorme hoeveelheid kennis die de testprofessionals van Polteq in huis hebben, sprak me erg aan. De doorslag die voor mij Polteq op #1 zette, was dat ze behalve een betaald traineeship Software Tester ook overnachting aanbieden gedurende het traineeship. Dat was voor mij een indicatie: dit bedrijf is niet bang om te investeren in toekomstige medewerkers.“

Peter van der Woude tijdens het traineeship Software Tester van Polteq. "Polteq heeft mijn verwachtingen meer dan waargemaakt."

Peter van der Woude tijdens het traineeship Software Tester van Polteq.

 

Welk beeld had je van Polteq toen je solliciteerde? En hoe is dat nu, nu je al een tijd bij Polteq werkt. Klopt de werkelijkheid met het beeld dat je had?

“Toen ik op sollicitatiegesprek kwam bij Polteq, wist ik vanaf het begin dat ze de lat hoog hadden liggen. De sollicitatieprocedure was van tevoren duidelijk gecommuniceerd, en is streng omdat het Traineeship erg intensief is. Behalve een eerste intakegesprek, moest ik ook een kennistoets doen.

Al tijdens het eerste gesprek kreeg ik het gevoel dat Polteq een bedrijf is dat persoonlijk betrokken is bij haar medewerkers. Een fijn bedrijf, dat klein genoeg is om iedereen persoonlijk te kennen, maar dat ook groot genoeg is om door het hele land een prominente partner te zijn binnen het testvak. Die gemoedelijke sfeer en dat gevoel van samenhorigheid kloppen helemaal. Het is een bedrijf dat oprecht en duidelijk is, dat het beste voor heeft met haar medewerkers en net even een stapje verder voor ze wil gaan. Als ik terugkijk naar het gevoel dat ik bij Polteq had vanaf het moment dat ik de website opende, hebben ze de gestelde verwachtingen meer dan waargemaakt. Ik zit hier op mijn plek bij een bedrijf dat uitstekend bij mij past.”

Wat onderscheidt Polteq, naar jouw idee, van andere (test)bedrijven?

“Polteq is een bedrijf is dat zich echt inzet voor haar medewerkers. Zo heb ik bijvoorbeeld wekelijks contact met mijn unitmanager Edzard, die even belt (omdat hij in verband met Corona niet langs kan komen) om te vragen hoe het met me gaat. Als ik niet op mijn plek zit bij een opdracht, dan kijken we samen verder naar een passende oplossing. Of ik krijg ineens spontaan een leuke attentie van Polteq in de brievenbus als bedankje. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de regio-bijeenkomsten en de jaarlijkse bijeenkomsten voor alle Polteqers, waarbij kennisdeling centraal staat.

Uiteraard heeft Polteq een goede regeling voor een telefoon, een laptop en een leaseauto, maar dat ik (na een half jaar in dienst) een contract voor onbepaalde tijd aangeboden kreeg (en dat in deze onzekere tijden), is voor mij de zoveelste indicatie dat Polteq met kop en schouders boven andere bedrijven uitsteekt. En ik kan ook met volle overtuiging zeggen dat ik nog geen moment spijt heb gehad van de overstap naar Polteq.”

Kun je iets vertellen over het innovatieve karakter van Polteq? De kennis en ervaring die bij Polteq aanwezig is?

“De detachering zorgt voor diversiteit en mogelijkheid tot uitdagende, verschillende opdrachten. De diversiteit aan kennis binnen het bedrijf is enorm. Als ik een vraag heb over een project of een manier van testen is er altijd wel een collega binnen het bedrijf die me hierbij verder kan helpen. Of dit nou gaat om het schrijven van regressietests, het debuggen van code of om mobile testing. Polteq heeft al die kennis in huis en die kennis is voor mij binnen handbereik. Dat geeft mij een gevoel van vertrouwen en zekerheid, zowel binnen als buiten mijn opdrachten. Alleen al het feit dat de gehele Masterclass in-house, door eigen trainers gegeven kan worden is daarvan een uitstekend voorbeeld. Dat Polteq daarnaast met zekerheid kan zeggen dat de door hun opgeleide trainees al meer ervaring in huis hebben dan welke andere junior testers, zegt ook voldoende.

Bovendien biedt Polteq als een van de weinige testbedrijven testers aan die gespecialiseerd zijn in mobile testing. Met daarbij de unieke mogelijkheid om ook een compleet Mobile Test Lab in te zetten. Polteq is ook hierin vooruitstrevend, en met het oog gericht op de toekomst mogen wij straks als een van de eerste testopleiders in Nederland de ISTQB training Mobile Application Testing (MAT) aanbieden.”

Hoe zit het met de doorgroei- en carrièremogelijkheden bij Polteq?

“Binnen Polteq zijn er ontzettend veel verschillende mogelijkheden om door te groeien of om je te kunnen specialiseren. Of misschien wil je trainingen geven, of meehelpen ontwikkelen, ook daarvoor zijn verschillende mogelijkheden binnen Polteq. Wil je liever je kennis en ervaring uitbreiden door trainingen te volgen? Ook geen probleem! Tussen opdrachten door is daarvoor sowieso de mogelijkheid voor. Heb je direct een training nodig voor een volgende opdracht? Ook dat kan geregeld worden.

Toen ik zelf begon aan de Masterclass was mijn kennis van Java en van HTML wat verwaterd. Ondertussen heb ik mijn Java kunnen opfrissen, heb ik een basis voor SQL kunnen leggen en ben ik bezig met een cursus voor Python. Ook ben ik begonnen met een training voor het schrijven van Test Automation (in Selenium Webdriver). Ik krijg hiervoor de tijd en materialen van Polteq aangeleverd. Mijn ambitie is om mezelf meerdere programmeertalen eigen te maken, zodat ik beter kan communiceren met programmeurs in hun eigen taal. Daarnaast heb ik de wens om in de toekomst ook training(en) te gaan geven. Wat mijn carrièremogelijkheden binnen Polteq daarna inhouden, durf ik nog niet te zeggen. Hoewel ik denk dat ik hier voorlopig nog wel even zoet mee ben, weet ik zeker dat ik de volle ondersteuning van Polteq krijg, wanneer ik een stap in de volgende richting ga zetten.”

Traineeship software tester van Polteq: ideale manier om het testvak te leren

De trainees van het afgelopen traineeship Software Tester

Waarom zou jij een ervaren software tester Polteq als werkgever aanraden?

“Als je een bedrijf zoekt dat zich inzet voor haar medewerkers, dat ze helpt om te groeien, te excelleren, dan past Polteq zeker bij jou. Ben je op zoek naar een bedrijf dat met je mee wil denken, zich voor jou in wil zetten, je de kansen geeft om je verder te ontwikkelen of te specialiseren, ga dan eens een keer koffie drinken met een van de unitmanagers. Gewoon een vrijblijvend gesprek. Dan kom je er snel genoeg achter of Polteq bij jou past en jij bij ons.”

Kijk voor onze actuele vacature bij Werken bij Polteq

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!