“Blij dat ik via het traineeship de overstap naar de IT heb gemaakt”
Delen Printen E-mail

Rosanne Janssens maakte in 2021 de overstap vanuit Sport Management naar de IT. Zij startte in februari van dat jaar in het Traineeship Software Tester van Polteq. We vragen haar hoe ze nu, ruim anderhalf jaar later, terugkijkt op haar carrièreswitch.

“Ik ben nog steeds blij dat ik in 2021 die overstap heb gemaakt. Het werken als testprofessional bij Polteq biedt zoveel mogelijkheden om je in de breedte of in de diepte verder te ontwikkelen. Polteq helpt je hierbij met de interne cursussen en trainingen waaraan je ongelimiteerd kan deelnemen. Op die manier kun je naar wens verschillende nieuwe skills en vaardigheden ontwikkelen en certificeringen behalen, wat ervoor zorgt dat je nog breder ingezet kan worden en er weer nieuwe, uitdagende opdrachten op je pad komen.”

Na het traineeship werd Rosanne ingezet bij NU.nl. Ze testte daar o.a. de website en de iOS en Android app. Welke opdrachten heb je na NU.nl gedaan en wat zijn de belangrijkste leerpunten die je daar hebt opgedaan?

“Na Nu.nl ben ik aan de slag gegaan bij Sigmax. Sigmax maakt de software OVPocket voor het openbaar vervoer. Denk daarbij aan de conducteur die met een device de kaartjes scant van de reizigers. Dit wordt met een app van Sigmax gedaan en daar zit ook nog een hele backoffice achter. De app en de backoffice heb ik getest. In mijn tijd bij Sigmax viel ik midden in het project van het opnieuw bouwen van de backoffice, van Delphi naar een webbased backoffice. Ik heb daardoor mee kunnen denken over de requirements van de onderdelen, nieuw gebouwde pagina’s, nieuwe en/of verbeterde functies kunnen testen en daarvoor regressietesten en automatische tests kunnen maken. Ik heb echt veel geleerd van de developers bij Sigmax doordat zij mij altijd hulp boden en uitleg gaven waar nodig. Ik heb het gevoel dat ik door scherp en eerlijk te zijn en heel veel vragen te stellen, de kwaliteit van de backoffice heb kunnen verhogen met mijn tests.

Sigmax en NU.nl verschilden behoorlijk veel van elkaar. Ten eerste hebben de applicaties heel andere doelgroepen, waardoor de inleving ook weer heel anders is. Van NU.nl ben ik bijvoorbeeld zelf gebruiker, terwijl ik de OVPocket waarschijnlijk nooit zelf zal gebruiken. Daarnaast waren de teams heel anders qua cultuur, maturity en werkwijze. Dit vraagt dan ook om een andere mate van betrokkenheid, communicatie en proceshantering. Je wordt daardoor steeds weer op andere vlakken uitgedaagd en zo kan de nadruk iedere keer net ergens anders komen te liggen.Rosanne Janssens, testeningeer bij Polteq: “Blij dat ik via het traineeship de overstap naar de IT heb gemaakt”

Na Sigmax ben ik aan de slag gegaan bij Move4Mobile waar ik nu nog steeds zit. De naam zegt het al, ik test hier mobiele applicaties. Deze apps worden voor andere bedrijven gemaakt. Ik werk aan 3 à 4 verschillende app projecten, in verschillende Agile teams. Doordat de projecten deels tegelijkertijd lopen, worden mijn skills betreffend flexibiliteit, planning, prioritering en communicatie extra uitgedaagd, om te zorgen dat het testwerk voor alle projecten on point en up-to-date is. Op deze vlakken heb ik echt veel ervaring opgedaan, waarvan ik zeker weet dat ik die in een volgende opdracht goed kan gebruiken. Voor alle projecten heb ik een regressietestset geschreven (of een verbeterslag doorgevoerd op een bestaande testset) en handmatig uitgevoerd.

Daarnaast heb ik samen met de delivery manager er werk van gemaakt om met het team beter en meer procesmatig te werken door retrospectives in te plannen, de sprintplanning en refinements te verbeteren en een betere vastlegging in tickets te verzorgen. Dit vergemakkelijkt en verbetert de samenwerking binnen een team. Aangezien deze samenwerking in elke opdracht terugkomt, ben ik heel blij met de ervaring die ik op dit gebied heb opgedaan. Je leest het al: als software tester ben je echt niet alleen maar gerichte tests aan het uitvoeren, je kunt over de hele linie bijdragen aan de kwaliteit. Je bent continu bezig het proces te verbeteren, aangezien dit niet alleen jouw werk vergemakkelijkt en verbetert, maar ook dat van het hele team, wat ten goede komt aan de kwaliteit van de software die je samen maakt.”

Je vertelde eerder al eens dat je vanuit jouw achtergrond als niet-ICT’er vooral jouw communicatieve skills en het perspectief van een gebruiker meeneemt in jouw rol als software tester. Je vertelde dat je hier bij jouw eerste opdracht bij NU.nl al profijt van had, omdat je bij het testen van de website en de apps je goed kon inleven in de gebruiker van het product. Ervaar je dat in jouw nieuwe opdracht(en) nog steeds?

“Ja, dit merk ik zeker. Je bent als team waarmee je aan een project werkt, gezamenlijk verantwoordelijk voor de kwaliteit. Vaak zitten er in een team meerdere technische mensen, maar ook mensen uit de business. Zij hebben elk vanuit hun eigen perspectief een visie op kwaliteit. De een vanuit een technisch, de ander vanuit een zakelijk perspectief. Maar ook de gebruiker moet vertegenwoordigd worden en daar kun je als tester de eerste schakel in zijn. Hiervoor is inleving en goede communicatie nodig, maar ook logisch nadenken. Uiteindelijk moet je zowel de technische als de businesskant in het team mee kunnen nemen, zodat je adviezen goed aankomen.”

Wat vind je de leukste aspecten binnen het testvak?

“Ik vind het zelf erg leuk om te werken in een multidisciplinair team. Je zit vaak samen in een team met developers, product owners, soms een delivery manager, scrum master of BI. Ieder levert een bijdrage vanuit zijn of haar eigen vakgebied, en samen lever je stukjes toegevoegde waarde  aan het product waaraan je werkt. Daarnaast vind ik het erg leuk om een product écht goed te leren kennen en er zo veel mogelijk vanaf te weten. Het werken in sprints vind ik prettig, omdat je daardoor zeer gericht aan het werk bent en je daadwerkelijk iets oplevert waarmee je een stap vooruit zet in de verdere ontwikkeling van het product.”

Hoe bevalt de detachering jou?

“Polteq heeft een groot netwerk, waardoor er altijd wel een opdracht is waarin jij op je plek bent. Ben je daarin “uitgeleerd”, dan gaat Polteq voor jou op zoek naar een nieuwe opdracht aan de hand van jouw ambities. Wil je graag apps testen, dan wordt er gezocht naar een opdracht waar mobile en het testen van mobiele applicaties de hoofdrol spelen. Wil jij je ontwikkelen in testautomatisering, dan zoeken de accountmanagers een opdracht waarin je daarmee aan de gang kunt. Zo kom jij in de omgeving waarin jij je kunt ontwikkelen in de skills die je nodig hebt om jouw ambities waar te maken. Doordat je in veel ‘keukens een kijkje mag nemen’ ervaar je de uiteenlopende manieren waarop bedrijven werken en kun je aan veel verschillende producten meewerken om de kwaliteit te verhogen. Dit laatste vind ik heel fijn en is een van de redenen waarom ik in de detachering wilde werken. In de afgelopen anderhalf jaar ben ik al bij drie bedrijven in opdracht geweest, maar het komt ook voor dat je voor een wat langere tijd in een opdracht zit. Dit is deels afhankelijk van het project, het bedrijf of de organisatie en natuurlijk ook jouw wensen.”

Heb je nog tips of adviezen voor nieuwe deelnemers aan het Traineeship Software Tester?

“Als tester is het belangrijk om nieuwsgierig te zijn, veel vragen te stellen, geen aannames te doen en af en toe ook eens buiten de kaders te treden. Werk je graag samen met zowel technische mensen als degenen die de business vertegenwoordigen en sta je ervoor open om een aantal wat technischere skills te leren, dan is het testvak misschien wel wat voor jou. Het traineeship is er in ieder geval het perfecte uitgangspunt voor!”

Wil jij net als Rosanne een overstap maken naar de IT? Binnenkort starten we weer met een nieuw Traineeship Software Tester. Kijk voor meer informatie op deze pagina en solliciteer direct online!

 

 

Rosanne Janssens, testeningeer bij Polteq: “Blij dat ik via het traineeship de overstap naar de IT heb gemaakt”

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!