Interview met Evie Haest: "Ontzettend leuk dat ik bij deze 'club' hoor!"
Delen Printen E-mail

In de spotlight: Evie Haest. Zij startte bijna 3 jaar geleden als trainee bij Polteq. In dit interview vertelt ze hoe het nu met haar is.

Evie, wat voor opdrachten heb je na je Masterclass gedaan?

Ik ben een rasechte Brabantse die voor Polteq unit Zuid werkt. Ik ben dan ook heel blij dat ik al twee keer een opdracht heb mogen doen bij bedrijven, die met het hoofdkantoor in het mooie Brabant gevestigd zijn. Sommige subtiele “cultuur” dingen snap je dan net wat beter. Bijvoorbeeld dat het niet altijd praktisch is een grote release te plannen tijdens de carnavalsperiode 😊.

Beide klanten behoren trouwens tot de retailbranche. Ik ben tot nu toe ingezet (geweest) als functioneel tester. Wat ik als overeenkomst zie, is dat beide klanten steeds vaker de behoefte hebben om naast het handmatig testen van de applicaties ook te investeren in het automatiseren van testen. Ik vind het mooi om te zien dat klanten willen investeren en de drive hebben om de kwaliteit van het testen, de software en het werkproces naar een hoger “level” te tillen. Daarnaast betekent dit voor mij persoonlijk dat ik mijn eigen testskills verder kan ontwikkelen en uitgedaagd wordt in mijn werk. Dat is in mijn ogen winst voor mijzelf, mijn huidige klant, toekomstige klanten en Polteq.

Terugkijkend op deze opdrachten, wat is jou het meest opgevallen?

Stel je een grote kantoortuin voor (voordat Corona begon). Er staan tafels in groepen van 8 bij elkaar. Daar zitten mensen vanuit verschillende rollen te werken. Developers, business analisten, beheerders en testers. Als ik omkijk, zie ik een burndownchart…..nog 1 dag te gaan, zie ik. Ik krijg een pop-up op mijn computer, de retrospective begint over één kwartier, lees ik. Anderhalf jaar eerder werkte ik voor een andere klant. Als ik nu terugkijk was het een totaal omgekeerde wereld daar. Er werkte een groot aantal beheerders, business analisten, projectleiders en teamleiders. Er waren geen testers en developers dit keer. Ik was de enige tester namelijk en de software werd gemaakt door een externe leverancier. De applicatie die ik testte lijkt in niets op wat ik nu test. In mijn agenda stonden (project)overleggen, maar geen scrumrituelen.

Hoe verschillend de klant en de inhoud van de opdracht ook lijken te zijn in eerste instantie, in beide gevallen heb ik ervaren dat ik vanuit mijn testexpertise van toegevoegde waarde ben. Ik lever een bijdrage om de kwaliteit van de software te verhogen. Ik heb hierbij veel gehad aan de inhoud van de Masterclass (de interne opleiding van het Traineeship Software Tester). Denk bijvoorbeeld aan de testtechnieken zoals beschreven in TMAP/ISTQB. Ik pas ze misschien niet altijd expliciet toe, maar denkend vanuit deze testtechnieken wordt het creatieve deel in mijn brein gestimuleerd om uiteenlopende testsituaties uit te voeren. En vergeet ook niet de soft skills die aan bod zijn gekomen tijdens de Masterclass. Hoe verschillend de opdracht ook lijkt, je werkt altijd samen en communicatie is een niet te onderschatten onderdeel van je werk hierbij. En last but not least, mijn basishouding helpt me ook in mijn werk als tester. Denk bijvoorbeeld aan nieuwsgierig zijn en willen gaan voor kwaliteit.

Hoe omschrijven collega’s jou als tester?

Een business analist uit mijn team heeft laatst deze mooie woorden gebruikt om mij te karakteriseren:

“Evie, je bent allereerst een vrolijk en enthousiast persoon. Als tester is het daarom altijd leuk om met jou samen te werken. Je bent tijdens het testen ook heel creatief, nauwkeurig en gestructureerd en maakt altijd voorafgaand aan het testen een plan van wat je allemaal wilt testen, waarbij je bij twijfel over de verwachte uitkomst vooraf toetst of dat wel klopt. Als jij het onderwerp getest had, wist ik zeker dat het veel beter getest was dan als ik dat zelf zou doen en was ik verzekerd dat de software werkte op de manier zoals dat moest, en dat is echt superfijn. Ook complexere onderwerpen weet je je best snel eigen te maken. Je weet er toch de meest sneaky fouten uit te halen en daar heb ik bewondering voor.”

Evie Haest

Ben je trots op Polteq? En zo ja, waarom?

Jazeker! Ik vind het ontzettend leuk dat ik bij deze “club” hoor! Ik vind het heel inspirerend om te werken voor een organisatie, die is opgericht door Martin Pol en Marjolein Steyerberg. Zeker omdat Martin bekend staat als de grondlegger van het gestructureerd testen binnen Nederland. Daarnaast zijn de lijntjes met zowel Martin als Marjolein kort. Zo heb ik bijvoorbeeld vorig jaar op de jaarlijkse Polteq conferentie een workshop gevolgd, waarbij ik onder andere samen met Martin Pol een “assessment” uitvoerde bij een fictieve klant. Persoonlijk vind ik die korte lijntjes tussen alle collega’s heel prettig. Mijn vrienden en familie vertel ik dan ook op feestjes dat ik me echt geen nummer voel binnen Polteq. Mensen luisteren naar je inbreng en als je vragen hebt, kun je deze altijd aan een collega stellen. Omdat Polteq een specialist is op testgebied en ervaring in huis heeft van alle bijbehorende expertises, is er altijd wel iemand die je kan helpen aan antwoorden.

Verder ben ik heel leergierig en vind ik het fijn om mezelf te blijven ontwikkelen op zowel persoonlijk als professioneel vlak. En dan bof ik (yes!) met Polteq als werkgever, want die bieden volop trainingen aan om beter te worden in het testvak. Dit doet Polteq voor klanten maar ook voor eigen werknemers. In Corona tijd heeft dit gewoon door kunnen gaan. Polteq biedt de trainingen namelijk nu in hybride vorm aan. Dit betekent dat je kunt kiezen of je online of fysiek bij de training aanwezig bent. Zo heb ik laatst gekozen om online een training te volgen. Ik heb ervaren dat ook online de opzet en de inhoud als vanouds goed is zoals ik dat gewend ben tijdens de fysieke trainingen van Polteq. Ik heb de DevOps training van TMAP (Quality for cross functional teams) gevolgd. Nu nog leren voor het examen met bijbehorend certificaat! Wens me succes. Maar dat gaat zeker goedkomen 😊!!!

Wil jij net als Evie werken in de superleuk unit Zuid van Polteq? Kijk dan eens op onze ‘werken bij’ pagina. We zoeken mensen in de regio Eindhoven, maar ook in Limburg, voor onze nieuwe unit ZuidZuid.

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!