"Polteq traineeship: een fantastische kans op een nieuwe carrière!"
Delen Printen E-mail

Van goudsmid en research analist naar software tester

Sandra Leijtens was goudsmid en research analist in de biotechnologie en maakte in september 2021 via het Traineeship Software Tester van Polteq de overstap naar de IT. Wij zijn benieuwd naar haar achtergrond en de redenen voor deze carrièreswitch.

Sandra, kun je iets vertellen over je achtergrond en jouw opleiding?

“Ik heb in eerste instantie een opleiding tot goudsmid gevolgd en ook een viertal jaar als zodanig gewerkt. Ik miste echter een stukje intellectuele uitdaging. Daarom ben ik een hbo opleiding gaan doen, waarna ik aan het werk ging als research analist in de biotech. Op mijn carrièrepad werd de materie steeds abstracter, maar ik zie zeker parallellen met de functie van software tester. Planmatig werken, het belang van kwaliteit, de beheersing van je ‘gereedschapskist’ om je werk goed te kunnen doen.”

Wat heeft je geïnspireerd om een switch te maken naar software tester?

“Ik was op zoek naar een nieuwe baan, maar kon in mijn eigen vakgebied niet iets passends vinden in mijn regio (Zuidoost Brabant). Mijn vriend (zelf Java ontwikkelaar) zag in mij kwaliteiten die ook heel goed bij het vak van software tester passen. Analytisch, kritisch op kwaliteit, procesmatig kunnen werken, goed kunnen communiceren met allerlei soorten mensen, goed kunnen focussen, nieuwsgierig en breed geïnteresseerd.”

Hoe ben je uiteindelijk bij het traineeship van Polteq terechtgekomen?

Sandra Leijtens, deelneemster aan het traineeship software tester in september 2021

Sandra Leijtens, deelneemster aan het traineeship software tester in september 2021

“Als een soort kennismaking met het vak en om te kijken of het wel bij mij paste, heb ik een bootcamp software tester gedaan bij Udemy. Dat pakte positief uit, dus ik heb vervolgens via de website van Polteq gesolliciteerd als kandidaat voor het Traineeship Software Tester.”

Wat neem je mee vanuit jouw vorige functie(s) dat van pas kan komen in jouw nieuwe rol als software tester?

“In mijn vorige baan heb ik onder andere de rol van intern auditor vervuld. Daarbij kijk je kritisch naar de processen van je eigen bedrijf. Je neemt interviews af en presenteert uiteindelijk de resultaten aan het management. In deze rol heb ik geleerd dat het goed is om vragen te stellen, en vooral ook door te vragen. En om mijn manier van praten af te stemmen op mijn ‘publiek’. Ik heb de indruk dat je als tester ook te maken krijgt met collega’s in verschillende rollen en functies, die ieder een eigen ‘taal’ spreken.”

Hoe heb je het traineeship ervaren?

“Als een soort snelkookpan. In zo’n zeven weken krijg je informatie en kennis over allerlei verschillende onderwerpen. Je leert nieuwe technieken, tools en ontwikkelt nieuwe vaardigheden. Het lijkt onmogelijk om alle informatie te kunnen onthouden, maar aan het eind blijkt dat je al zoveel kunt en weet, dat je klaar bent voor de praktijk en ‘gewoon’ als testengineer aan de slag kunt gaan.”

Denk je dat iedereen, vanuit alle studierichtingen, aan het traineeship kan meedoen?

“Of je vanuit alle studierichtingen kunt deelnemen, dat weet ik niet. Maar wel vanuit heel veel richtingen. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je nieuwsgierig bent en dat je niet bang bent om nieuw ‘digitaal’ gereedschap te leren gebruiken.”

Kun je het traineeship aanbevelen aan anderen?

“Jazeker. Als je je vanuit een heel ander vakgebied als software tester aan de slag wilt gaan, is dit een fantastische kans om een nieuwe carrière te beginnen.”

Wat vond je het leukste aan het traineeship?

“De praktische oefeningen. Alle kennis die we opdeden tijdens de lessen oefenen ‘in de praktijk’. Met een klein groepje een product testen, waarbij de trainers de klant en de ontwikkelaars speelden, dat vond ik erg gaaf!”

Wil jij ook software testengineer worden? Binnenkort starten we weer met een nieuw traineeship. Meld je snel aan!

Traineeship software tester september 2021

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

  Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

  Hoe wij dat doen?
  Lees meer
  Focus
  Focus
  Vakmanschap
  Vakmanschap
  Kennisdeling
  Kennisdeling
  Persoonlijk
  Persoonlijk
  Lokaal
  Lokaal
  Oprecht
  Oprecht
  Plezier
  Plezier
  Meer
  Deze website is gerealiseerd door Webheads.

  Neem contact op!