"Alle interne opleidingen worden je gratis aangeboden en er worden geen voorwaarden aan gesteld!” | Polteq, specialist in software testen

Interview met Marco Maes

Testarchtitect bij Polteq

‘Wat is een ervaren Polteq-er eigenlijk?’ Is dat iemand die lang bij Polteq werkt? Of iemand die veel ervaring met testen heeft? Wij denken dat het een combinatie is van beiden. In ieder geval kan Marco met zijn elf jaar testervaring en vier Polteq-jaren toch echt gezien worden als een ervaren Polteq-er. Hoe is het voor Marco ooit begonnen?

Nadat hij de MEAO Bedrijfsinformatiekunde had afgerond begon Marco eerst te werken als developer en werkte hij met een AS400 mainframe computer. Na een tijdje vroeg hij zich af of dit echt was wat hij leuk vond en om zich verder te ontwikkelen besloot hij in de avonduren een hbo-opleiding te gaan volgen in de richting Technische Informatica. Daar kwam hij in aanraking met programmeren met Windows. Al snel sprak hem dat veel meer aan, omdat Windows een systeem is waar de computer thuis ook op draait en dat wat hij toepaste veel meer tot zijn verbeelding sprak en zo veel beter kon zien waar je mee bezig was.

Hij besloot de detachering in te gaan en kwam als beginnend Windows programmeur te werken bij ONS. De materie had hij zich al snel eigen gemaakt. Dat was ook het moment dat hij voor het eerst aan detachering proefde, wat hem goed bevalt en erg interessant vindt.

Begin van deze eeuw is het bedrijf ONS in korte tijd groot geworden, het was de periode van de enorme IT-bubbel. Maar toen de bubbel uiteenspatte, veranderde er vanalles: de directie besloot dat de kosten moesten dalen en er werden een aantal mensen ontslagen. Toen werd het een stuk minder gezellig op de afdeling. En met de komst van een nieuwe directeur werd het er niet beter op. Dus op het moment dat de HR-manager besloot voor zichzelf te gaan beginnen en Marco vroeg om voor hem te komen werken, was de keuze niet zo moeilijk.

Ook deze functie was op basis van detachering. Het ging voornamelijk om klussen in het bankwezen. Hoewel.. detachering, daar leek het niet eens zoveel op, want toen Marco na een tijdje de overstap maakte naar het bedrijf Ordina, zat hij uiteindelijk langer op dezelfde klus. Beide bedrijven bedienden dezelfde klant en het was voor Ordina natuurlijk handig dat Marco de ins and outs al kende. De keerzijde van detachering is voor bedrijven dat er weinig sprake is van continuïteit, met de komst van Marco namen ze iemand aan die al kennis in huis had.

Maar ook daar kwam met de tijd wisseling van de wacht en veranderde er één en ander. Ineens werd van Marco verwacht dat hij alle dagen op kantoor aanwezig zou zijn. Voorheen was dat het kantoor in Rotterdam, wat vanuit zijn woonplaats Breda goed aan te rijden is, maar toen de werkplek verhuisde naar Amsterdam en hij daarnaast ook werd geacht om 9 uur in de ochtend aanwezig te zijn, was het voor Marco nagenoeg niet haalbaar meer. Marco realiseerde zich dat dit beleid was bedoeld om personeel dat verder weg woonde te ontmoedigen. En dat werkte: met de reistijd van twee uur heen en twee uur terug naar huis heeft hij het wel een periode volgehouden, maar uiteindelijk brak het hem op en is hij uit de detachering gestapt.

Dat was voor Marco het moment om in de buurt van zijn woonplaats werk te zoeken en dat lukte. Hij werd bij ISAH aangenomen, een bedrijf dat met ERP software werkt en Marco in dienst nam als developer. Marco ervaarde werken in de buurt van zijn woonplaats als relaxed en hij zat daar eigenlijk harstikke lekker en hoefde naar zijn idee daar niet meer weg. Tot hij op een dag werd benaderd door een bedrijf wat had vernomen dat Marco kennis heeft van Delphi.

Het bedrijf had dermate goede arbeidsvoorwaarden en er werd veel met internet en het bouwen van websites gewerkt, wat in het interessegebied van Marco ligt. Voor zijn gevoel ging hij er op veel vlakken op vooruit, dus was de keuze snel gemaakt. Uiteindelijk heeft hij niet eens zoveel met Delphi gewerkt, maar richtte Marco zich vooral op PHP voor websites. In eerste instantie ging het om kleine klantjes, de buurtsuper en de bakkerij om de hoek. Maar met de tijd werden de klanten groter, zoals Heineken en Friesland Campina. En met de verschuiving naar deze grotere bedrijven moest ook de kwaliteit van de websites en de beveiliging ervan omhoog.

De overstap naar het testvak

Het was de operations manager opgevallen dat het Marco lukte om veel fouten te ontdekken en dat was de reden dat hem gevraagd werd of hij zich niet in het testen wilde gaan bekwamen. Marco zag dat als een leuke uitdaging. Zo ging het balletje rollen, maar omdat het bedrijf niet in opleidingen wilde investeren, moest Marco zichzelf het vak aanleren. En met succes: de afdeling groeide gestaag en Marco werd uiteindelijk aangesteld als lead van de testers.

Op een gegeven moment waren er meer handen nodig en moest Marco op zoek naar externe testers. De manager gaf als tip eens te kijken bij Polteq of daar misschien testers in te huren waren, een detacheringsbedrijf waar hij al naar volle tevredenheid mee had samengewerkt. Voor Marco was dat de eerste keer dat hij de naam Polteq hoorde. Ondertussen leerde Marco zich continu nieuwe materie aan. Hij implementeerde ISO 9001 en ISO 27001. Kennis vergaren over de kwaliteit van processen en security paste helemaal in zijn straatje, maar na een tijdje had hij voor zijn gevoel alles wel gezien; het werd tijd voor verandering!

Omdat het voorheen goed bevallen was, wilde Marco graag weer de detachering in: met zijn innerlijke drang om na een periode te willen wisselen van werkzaamheden en nieuwe uitdagingen aan te gaan, trok het hem toch het meest om in verschillende keukens van bedrijven te kunnen kijken, maar tegelijkertijd voelde hij toch ook de wens om bij een vast bedrijf te werken.

Op dat moment besloot hij een sollicitatie uit te sturen naar Polteq en reageerde hij op een vacature bij een ander bedrijf. Daar werd Marco niet aangenomen, omdat hij geen aantoonbare ervaring had. Door de jaren heen had Marco zichzelf het vak goed en grondig aangeleerd, maar zonder certificaten en diploma’s kon hij zijn kennis niet aantonen. In het gesprek bij Polteq werden ook de twijfels uitgesproken vanwege het ontbreken van de benodigde certificering, maar kreeg hij wel de kans om zich waar te maken.

Er werd daarom afgesproken dat Marco rustig aan zou starten met een opdracht en dat hij in een aantal opvolgende maanden trainingen bij Polteq zou volgen. Wanneer hij die goed doorlopen had, wilde Polteq wel verdere stappen met hem zetten. Tijdens het volgen van die trainingen werd hem herhaaldelijk gevraagd waarom hij überhaupt meedeed, de ervaring en kennis die Marco in zijn werk had opgedaan was vele malen groter dan de materie die werd behandeld in de opleidingen! En zo werd de kennis van Marco omgezet naar bewijsbaar materiaal en kon hij als Testexpert worden ingezet op serieuze klussen van klanten.

En zo werd de kennis van Marco omgezet naar bewijsbaar materiaal en kon hij als Testexpert worden ingezet!

Marco vindt het enorm leuk om bij te blijven leren en zijn kennis uit te breiden. Vooral het volgen van opleidingen rond automatisering spreekt hem aan en daarvan heeft hij er al vele gevolgd. Alleen heeft hij  – behalve Foundation – geen ISTQB opleidingen gevolgd, omdat die worden afgesloten met examens. Zijn faalangst maakt dat hij blokkeert tijdens het afnemen van toetsen en zijn perfectionistische instelling zorgt ervoor dat hij daarvan weg wil blijven. Eigenlijk een beetje hoe het zijn hele werkend leven is gegaan: hij heeft de kennis wel in huis, maar aantonen is niet mogelijk. Ook in zijn verdere carrière bij Polteq komt dat terug, maar daarover straks meer!

Dat vindt hij het mooie van Polteq: alle interne opleidingen worden je gratis aangeboden; je hoeft niet te tekenen voor een terugbetalingsregeling en er worden geen andere voorwaarden gesteld!

Marco lijkt een spons te hebben in zijn hoofd: hij volgt nog steeds alle trainingen die Polteq aanbiedt, ongeacht waar ze gegeven worden en woont hij Gilde-avonden bij om zijn kennis en ervaring te vergroten. Dat vindt hij het mooie van Polteq: alle opleidingen worden je gratis aangeboden; je hoeft niet te tekenen voor een terugbetalingsregeling en er worden geen andere voorwaarden gesteld. Zo investeert Polteq in jou en investeer je als medewerker in Polteq. Die constructie is voor Marco reuze waardevol, de aangereikte mogelijkheden zijn hem goud waard! Dat houdt hem bij Polteq. Marco krijgt energie door het kunnen blijven leren en uit de Gilde-avonden. Maar ook het kunnen samenwerken met ervaren collega’s binnen Polteq ziet Marco als het verrijken van kennis.

Daarnaast is het bij Polteq ook mogelijk om trainingen te geven, wat het werk nog meer sjeu geeft. Marco is voorzichtig begonnen om op deze manier zijn kennis met anderen te delen. Het mooie van voor de groep staan is dat je mensen in het begin ziet piekeren want ze vinden het moeilijk, maar als het kwartje eenmaal valt worden ze enthousiast en gaan ze de materie steeds leuker vinden. Die ommezwaai ziet hij als het ultieme doel van het geven van een opleiding. Omdat hij de inhoudelijk precies weet waar hij het over heeft, denkt hij dat hij inmiddels in staat is om alle trainingen die hij zelf gevolgd heeft ook te kunnen geven aan anderen.

Polteq heeft Marco ook gevraagd om minder ervaren collega’s vanuit het Traineeship bij de klant onder zijn hoede te nemen. Zo heeft hij Lars en Alton begeleidt bij PostNL. Marco vindt dat enorm leuk om te doen omdat deze collega’s heel graag willen: de sponswerking gaat aan!

Hoe belangrijk is bijblijven?

“De methodieken en de basis van functioneel testen blijft nagenoeg hetzelfde. Natuurlijk verandert wel het een en ander als je van waterval naar scrum gaat. Dat is een andere manier van softwareontwikkeling en je rol als tester wordt anders. Ga je naar het T- shape model, dan kan je als tester wat werk van de developer doen en de developer kan een beetje gaan testen. Daarbij kan je ook wat Opswerk gaan doen. Maar de ontwikkelingen staan niet stil in de testautomatisering! Er komen steeds mobiele telefoons bij, die ook weer geautomatiseerd moeten worden. Ook vandaag de dag stappen er weer nieuwe bedrijven in en komen er nieuwe bewerkingen en verbeteringen bij. Selenium wordt al heel lang gebruikt als tool om websites te automatiseren, maar daarboven moet ook met mobile kunnen worden geautomatiseerd. Daarom worden er steeds nieuwe tools ontwikkeld, alles moet beter en sneller. Zo is de tool Maestro erbij gekomen, waarover onlangs in een avond van het Mobile Gilde is gesproken. Dan wordt op zo’n avond besproken wat daar mee kan en waarin deze tool zich onderscheidt van andere tools. En hoe je deze tool kan inzetten bij klanten, welke voordelen het gebruik van Maestro heeft, maar ook wat de nadelen zijn, zodat je de klant een goed advies kunnen geven.”

En hoe staat het met de ontwikkelingen rondom AI?

“Dat is een hele andere manier van testen is, omdat het AI-principe is gebaseerd op leren, verandert je data onafgebroken. Als je test krijg je antwoorden, maar als je een maand later kijkt, kunnen de antwoorden weer helemaal anders zijn, omdat er is bijgeleerd en de kennis is verrijkt. Dan word je uitgedaagd om op een andere manier te testen.  Maar als je het omdraait, kan AI ook een hulpmiddel zijn! Hoe je dat doet, is duidelijk gemaakt tijdens de Bootcamp training, die onlangs werd gegeven: ga zelf op zoek naar datgene dat kan helpen. Zoek via Google of vraag het ChatGPT: ‘hoe kan ik dit probleem oplossen’. Er worden vaak goede resultaten gegeven. Maar realiseer je wel dat je – als tester, als mens – alsnog moet nagaan of het antwoord juist is, want de computer brengt het als waarheid is, maar dat is de waarheid van de degenen van wie de computer het geleerd heeft. Er kan een verkeerde bron zijn gebruikt, dus je moet je als tester alert zijn, maar AI kan je wel helpen in de goede richting.”

Ooit heeft AI de kennis van alle mensen van de hele wereld. Spannend! Kan je iets voorstellen bij dat idee?

“Heel spannend! De ontwikkeling gaat serieus hard. Het verschil met vijf jaar geleden is enorm groot. Toen kreeg je nog robot-antwoorden, maar met de komst van de nieuwste versie schijn je al geen onderscheid meer te kunnen maken tussen mens en robot. Er moet ergens wel een rem op zitten, want een computer kent geen ethiek. Kent geen discriminatie of cultuur. Daarom zullen er altijd veel menselijke eigenschappen ontbreken. Ethische en cultuurgebonden discussies zijn nauwelijks aan te leren, polariseren is nagenoeg onmogelijk en dat ligt natuurlijk erg gevoelig. Hij kan wel kunstjes leren, maar per saldo zal de computer het menselijk brein niet overnemen, dat is veel te complex.”

Terug naar Polteq. Wat is voor jou typisch Unit ZuidWest?

“Het meest specifieke is de reistijd en de inzetbaarheid. Ik zou graag een klus dichter bij huis hebben, maar dat is bijna niet mogelijk. Mensen onder de rivieren inzetten is lastig. In de omgeving van Breda zijn ook minder bedrijven die technisch ingestoken zijn. Verder is het een fijne unit met gezellige mensen en een goede sfeer.”

Sinds februari ben je Testarchitect?

“Ja! Next step! We hebben er binnen Polteq niet veel van. Deze functie geeft aan dat je buiten het testvak en je testspecialisering ruimer kunt denken over het gehele testproces en de klanten daarin kan adviseren. Ik ben bij PostNL begonnen om het testproces te verbeteren. Je gaat ervan uit dat bij zo’n groot bedrijf het allemaal wel op orde is, maar zelfs daar valt nog veel te verbeteren. Er was nog maar weinig gebeurd met automatisering. Zo ontbraken de unittesten, waren de functionele API testen heel erg zwaar en log, waren de solution consultants niet betrokken bij het testproces en werden de apps niet automatisch getest.

Ik ben nu bezig om BDD te introduceren, zoals we dat ook in onze opleiding geven. PostNL is er erg enthousiast over. Als Testarchitect denk je van boven naar beneden in het proces mee op meerdere vlakken. We proberen op een andere manier naar het proces te kijken en laten testers en consultants meedenken in makkelijk te begrijpen taal. En dat zetten we dan om naar testautomatisering. Ik groei steeds meer in mijn nieuwe rol van Testarchitect. Natuurlijk speelt mijn ervaring daarbij mee, maar het is meer dan dat. Als Testarchitect wil je kennis opdoen en kennis delen. Probeer je zoveel mogelijk Polteq te steunen, bijvoorbeeld met zo’n interview als dit. Probeer je nieuwe collega’s en klanten aan te dragen. Als je dat allemaal bij elkaar optelt, ben je bij Polteq Testarchitect!

Ik ben er echt trots op en blij mee. In eerste instantie was ik er niet zo mee bezig om te delen wat ik allemaal doe, ik doe gewoon mijn werk en loop er niet mee te koop. Maar toen het bij Polteq ter sprake kwam, vroegen ze zich af waarom ik dat allemaal niet had gezegd. Ik deed blijkbaar zoveel meer dan ze wisten. Op dat moment ging het balletje rollen. Ik probeer nu ook duidelijker aan te geven wat ik allemaal kan en doe. Ook richting de klanten, want dat levert ook meer mogelijkheden op. Het is ook mogelijk om bij je klant in de rol te groeien. Bij PostNL ben ik ook niet op dit functieniveau binnengekomen. Maar ik acteer er wel op doordat ik een framework heb opgezet voor alle afdelingen, unittesten heb geïntroduceerd bij de developers, mobile test automation ben gestart en BDD heb geïntroduceerd, en daar heb je echt wat meer bagage voor nodig”

Hoe zie jij de toekomst?

“Ik hoop combinatie te houden tussen inzet bij de klant en het geven van trainingen of het ontwikkelen ervan. Polteq maakt dit mogelijk voor mij. Ik vind dat Testautomatisering meer aandacht mag krijgen, er is veel vraag naar. Nu worden er regelmatig regressietesten gedaan, waarbij je alles doorloopt en bij iedere update moet dat opnieuw worden gedaan, terwijl de praktijk leert dat er zelden iets niet werkt. Je doet dus steeds hetzelfde. Als de regressietesten geautomatiseerd kunnen worden scheelt dat enorm veel tijd en wordt naar mijn mening het testvak ook veel leuker, omdat de testers dan op zoek kunnen gaan naar bugs die de software niet vindt. Naar mijn mening moet daar veel meer opleiding voor gevolgd worden! Dan kan Polteq daarin een autoriteit zijn. Ook bij Mobile Testing liggen nog veel uitdagingen en mogelijkheden en dat is een leuke richting. Ook dat kan verder worden uit gedragen door automatisering. Daarnaast ligt er ook een doel voor Polteq om zich goed voor te breiden op AI, omarm het en wees niet bang voor die komst.

Verder is Polteq naar mijn idee lekker bezig. Het is een leuk bedrijf om voor te werken. Het Traineeship wordt goed bezocht door vaak jonge mensen die graag willen ontwikkelen en een verfrissende blik hebben. Aan de andere kant neemt een tester die op latere leeftijd in het vak stapt – zoals Alton uit het laatste Traineeship met zijn 51 jaar – extra levenservaring met zich mee en dat is ook belangrijk. Je moet verbaal goed kunnen overbrengen waarom iets niet goed werkt of waar er verbetert kan worden. De manier waarop je bugs aanlevert kan zorgen soms zorgen dat je de klant tegen je in het harnas jaagt of juist met je meekrijgt. Daarom zijn sociale vaardigheden ook erg belangrijk in dit vak en is het supertof dat Polteq ook trainingen geeft in soft skills.

Ik hoop combinatie te houden tussen inzet bij de klant en het geven van trainingen of ontwikkelen ervan.

Polteq is gewoon een interessant bedrijf om voor te werken. Ik krijg heus wel regelmatig aanbiedingen via LinkedIn, maar ik zit goed bij Polteq en zie niet in wat die andere bedrijven me meer te bieden hebben.”

 

Ben jij een ervaren Testarchitect en verlang je ook naar afwisselend werk? Laat je detacheren door Polteq en ervaar de voordelen die detachering voor jou heeft! We gaan graag met je in gesprek!

Polteq Nederland
Bel Bram Bronneberg via +31 (0) 6 55 11 35 10
Polteq België
Bel Monica Verpoucke via +32 (0) 496 46 19 64

 

 

 

 

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!