Leren van side-projects | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

Hoe mijn boekendatabase mij een betere tester maakt

Tijdens de Online Polteq Conferentie in juni 2020, vertelde Sara Raap, testprofessional bij Polteq, over haar ‘side-project’ en hoe dat haar tot een betere tester maakt. Hieronder de samenvatting van haar presentatie.

Bij start-ups heerst het motto “Fail fast”. Veel snel in productie zetten en kijken wat succes heeft. Daar tegenover staat “Succeed slowly”, dat is het motto van een side-project. Een side-project heeft drie eigenschappen:

  • low risk – er hangt niks van af;
  • low pressure – er is geen deadline;
  • en labor of love – jij zorgt voor het werk en jij zorgt voor de liefde.

Het past bij actieve ontspanning, ontspanning die uitdaagt, en waarvan je iets leert. Volgens psychologen is actieve ontspanning goed voor je geestelijke gezondheid en herstel.

Het verschil tussen een hobby en een project: een hobby is een algemene interesse, een project is iets met ouput, iets met een doel. Een goed side-project combineert je interesses en enthousiasme met iets wat voldoening geeft.

Liefde voor boeken

Ik heb een liefde voor boeken, hoe meer hoe beter. Ik heb thuis een collectie staan van meer dan 5000 boeken. Ooit ben ik begonnen om deze bij te houden in een spreadsheet. Daarna heb ik een simpele consumentendatabase gebruikt. Helaas werd die software uit de handel genomen. Ik stapte over naar andere software, maar hoe meer mijn collectie groeide, hoe meer dingen niet konden.

Ik heb requirements opgesteld: ik wil een relationele database, ik wil een front-end om de informatie makkelijk te kunnen zien en zoeken, ik wil dat hij mobiel beschikbaar is ook zonder internet en ik wil data bijhouden over personen, werken, lijstjes, prijzen en series.

Leren van Side-Projects: Hoe haar boekendatabase Sara tot een betere tester maakt.

De boeken van Sara

Technieken

Versie 1 heb ik gemaakt in PHP met een MariaDB (MySQL) database. Ik heb alles aangeleerd door middel van tutorials, boeken, en hulp van collega’s. Versie 2 is ook gemaakt in PHP, maar met een MVC framework (Laravel). En nu ben ik bezig met versie 3, ditmaal in Python (Django) met PostgreSQL.

Ik kan allerlei technieken op het side-project uitproberen, van nieuwe testtools als Cypress tot het werken met Git, van het hebben van mijn eigen server tot het opzetten van CI/CD pipelines. Daarnaast heb ik veel geleerd. Datamigratie blijft moeilijk. Ik wil gewoon dat iets werkt. Daardoor kwam testen op de laatste plaats, en schreef ik spaghetti code. Daar had ik achteraf veel last van. Over het database model moet je goed nadenken en hou daar ook vooral de praktische consequenties in de gaten. Ik had last van feature overload: ik wilde dat mijn project alles kon, maar onderhoud was duur. Als laatste is goede kennis onbetaalbaar. Ik heb versie 2 opgezet in Laravel, maar echt snappen doe ik het niet, dus voor complexe code grijp ik terug op “platte” PHP.

Een betere tester

In hoeverre ben ik een betere tester geworden door mijn side-project? Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen, doordat ik, als niet-ontwikkelaar, dit hele project van de grond heb gekregen. Ik probeer gemakkelijker nieuwe dingen uit. Ik ben nu op mijn gemak in de code.
Ik heb kennis van mijn ontwikkelomgeving en van ontwikkelconcepten. Als eigenaar van mijn side-project heb ik alle Agile/SCRUM rollen vervuld. Ik merk hoe die rollen ieder iets anders willen en ergens is een gulden middenweg.

Als je zelf een side-project wil opzetten, heb ik nog enkele tips.

  • Stel duidelijke doelen, zodat je makkelijker kan prioriteren;
  • Focus op nu, niet op je einddoel;
  • Hak het op in kleine stukken, en vier je kleine successen;
  • Combineer interesses.

Mocht je de motivatie niet vinden, probeer niet heel radicaal iets nieuws te leren, maar neem kleinere stappen.

Bronnen voor informatie en inspiratie zijn de documentatie. Lees deze door en kijk ook wat er allemaal mee kan. StackOverflow helpt met specifieke problemen. DEV.to is een blog platform voor ontwikkelaars waar ik lees over tips & tricks. Bij mijn “concurrentie” krijg ik ideeën over wat ik in mijn project wil toepassen. En tot slot heb ik altijd veel hulp gehad van mijn collega’s.

Sara Raap

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!