De kwaliteit van software | Polteq, specialist in software testen
Delen Printen E-mail

We praten met Evert van Hamersveld, testspecialist bij Polteq.

Evert, kun je iets over jouw carrièreverloop vertellen?

“Ik ben in 2015 bij Polteq begonnen in het Traineeship Software Tester. Direct daarna startte ik als junior testengineer bij NU.nl, waar ik het geluk had dat daar een andere, meer ervaren testengineer was die het leuk vond om mij te coachen. In totaal ben ik daar zo’n acht maanden ingezet geweest. Ik ben met veel verschillende aspecten in aanraking gekomen: mobile apps, backends, API’s, etc. Ik heb er veel geleerd en ik vond het jammer toen deze opdracht afliep. Gelukkig werd ik daar anderhalf jaar later, na een aantal andere opdrachten te hebben gedaan, weer teruggevraagd. De functie die ik kreeg aangeboden was een gecombineerde rol als Product Owner / Acceptatietester in een project waarin een verouderd CMS gerebuild moest worden. Als ik terugkijk naar alle opdrachten die ik tot nu toe heb gedaan, was dat -denk ik- wel de leukste.”

Kun je uitleggen waarom dat de leukste opdracht was?

“Ik denk omdat ik daar de vrijheid had om na te denken over hoe bepaalde aspecten eruit moesten gaan zien. Het nieuwe CMS had als eis dat het backwards compatible moest zijn, dus de oude artikelen moesten nog steeds geopend en aangepast kunnen worden. Dat bracht met zich mee dat de datastructuren min of meer gelijk moesten blijven.

Evert van Hamersveld, testspecialist bij Polteq. “Ik wil me bezighouden met de kwaliteit van software in de breedste zin van het woord”

Evert van Hamersveld, testspecialist bij Polteq.

Ik werkte in het project samen met een lead developer en daarnaast was er een redacteur aan mij gekoppeld aan wie ik alle vragen kon stellen over het CMS. Ik heb met hem, zeker in het begin, heel veel sessies gehad over hoe hij het oude CMS gebruikte, wat hij er fijn aan vond en wat niet… De feedback van deze redacteur, samen met de backwards compatibility eis, vormden voor mij het uitgangspunt om dingen beter, mooier of logischer te maken. En juist die puzzel vond ik heel uitdagend. Ik had dus iemand van de redactie voor de business input en ik had een lead developer die heel goed wist hoe die data in elkaar stak; wat bijvoorbeeld verplichte velden waren, etc. Dat bij elkaar brengen: wat gaan we precies bouwen en hoe gaan we dat doen, dat vond ik erg leuk om te doen.”

Er wordt weleens gesteld dat er voor de puur functionele tester geen toekomst meer is en dat alle testers eigenlijk ook technisch onderlegd moeten zijn. Deel jij die mening?

“Ik beweeg zelf juist meer en meer de andere kant op. Dat is al begonnen met de rol van Product Owner bij NU.nl, waarbij ik meer richting de businesskant bewoog. Een van mijn andere opdrachten, ook in de retail, betrof een replatforming project, waarbij de nieuwe webshop geïntegreerd moest worden in de keten. Mijn taak was om dat functioneel te testen. Maar wat ik juist zo leuk vond van die opdracht, is dat ik heel veel vrijheid had om richting te geven aan mijn werk. Ik kon zelf beslissen met wie ik wilde praten, met welke developer ik wilde brainstormen over bepaalde issues. Daarnaast wilde ik ook meekijken met de projectplanning om advies te kunnen geven over bijvoorbeeld een feature die helemaal aan het eind stond gepland en waarvan ik vond dat het veel logischer was om die naar voren te halen, omdat die cruciaal was voor de voortgang van ons project. Ook mocht ik meepraten en vragen stellen over de requirements, heb ik API tests gedaan en ketentests opgesteld. Die breedte, die veelzijdigheid, me bezig kunnen houden met al die aspecten, dat spreekt mij persoonlijk heel erg aan.”

Wat zijn jouw ambities?

“Me bezighouden met de kwaliteit van software in de breedste zin van het woord, daar ligt mijn ambitie. Software moet natuurlijk goed zijn, maar er zijn nog een heleboel randvoorwaarden daaromheen die ook in orde moeten zijn. Je hebt iemand nodig die nadenkt over vragen als: hoe past het in het grotere plaatje, wat pakken we als eerste op, wat laten we liggen, wat is voor ons een MVP, is er wel goed nagedacht over de requirements? Tijd en budget zijn nu eenmaal beperkt en dan móet je keuzes maken. Hoe voegen we met deze beperkte middelen zo veel mogelijk waarde toe? En hoe zit het met de gebruikersacceptatietests? De gebruikers van applicaties moeten op een gegeven moment aangehaakt worden en kijken of wat er opgeleverd is, past bij hun verwachtingen. Deze gebruikers moeten daarop voorbereid worden, begeleid en geïnstrueerd worden. Dat vraagt om een type professional die ‘de taal’ spreekt van de gebruiker en begrijpt waar hun belangen liggen. Zo’n soort rol, daar liggen mijn kwaliteiten. Ervoor zorgen dat de software ook echt doet wat het moet doen, en niet alleen maar dat het werkt. Dat het voldoet aan de impliciete en expliciet verwachtingen van de gebruiker. En dat is een veel bredere, en in mijn ogen veel interessantere vraag dan de vraag of de software wérkt. Want dán bouw je iets waar jouw gebruiker iets aan heeft. Je kunt nog zo’n coole gadget ontwikkelen, maar als niemand die gebruikt, dan heb je er nog steeds niets aan.”

Is dat een rol die in de toekomst steeds belangrijker gaat worden?

“Ja, ik denk het wel. Doordat de rol van technologie steeds groter wordt en de consument steeds veeleisender wordt, groeit ook de behoefte aan professionals die de eindgebruiker begrijpen. Professionals die de requirements, de behoeften goed boven tafel weten te krijgen. Overigens denk ik dat het wat dat betreft een voordeel is als je in detachering werkt, omdat je bij veel verschillende organisaties in uiteenlopende sectoren en branches allerlei opdrachten hebt gedaan. Al die kennis en ervaring neem je mee en kun je weer gebruiken in je volgende opdracht. Dat zou ook mijn advies zijn aan junior testers: ga met regelmaat een nieuwe opdrachten aan, daar leer je het meeste van!”

Hoe zou je Polteq typeren, wat onderscheidt Polteq van andere bedrijven die zich bezighouden met testen en software kwaliteit?

“Ik denk de menselijke maat. Het gaat bij Polteq niet om ‘het schuiven van CV’s’, maar om de vraag: waar wil je naar toe, wat beweegt en motiveert je? Als er privé iets speelt waarvoor je ruimte nodig hebt, dan ís die ruimte er ook. Bovendien vind ik de omvang van Polteq prettig: nog klein genoeg om iedereen in ieder geval van gezicht te kennen.”

Polteq heeft een regionale structuur. Alle medewerkers zijn ingedeeld in een geografische unit. Hoe zorgt Polteq voor onderlinge verbondenheid?

“Je eigen unit is natuurlijk ‘jouw clubje’, met collega’s die je regelmatig ziet en die je echt persoonlijk kent. Maar ik heb ook nog steeds contact met mensen uit mijn traineeship. Heel erg leuk! Ik ben ook erg blij met de jaarlijkse Polteq Conferentie. Niet alleen omdat je daar ook de collega’s uit andere units weer ziet en spreekt, maar vooral omdat we op deze bijeenkomst onze kennis en ervaring met elkaar kunnen delen. Elke opdracht, maar ook elke organisatie is toch weer anders. De Polteq Conferentie is echt een illustratie van de hoeveelheid kennis en ervaring waarover we met z’n allen beschikken. Toen ik voor het eerst een opdracht in de retail sector ging doen, heb ik een paar collega’s benaderd om te vragen waarop ik moest letten. Ik kreeg toen tips over zaken waaraan ik zelf echt nooit gedacht zou hebben. Als je binnen Polteq een hulpvraag uitzet, krijg je altijd het antwoord: ‘Natuurlijk wil ik je helpen! Laten we kijken of er deze week een half uurtje tijd is om even te sparren!”

Werken bij Polteq

Wil jij eens komen praten over een van onze vacatures? Of overweeg je een carrièreswitch naar de IT? Kijk dan eens op onze ‘werken bij’ pagina.

Evert van Hamersveld, testspecialist bij Polteq. “Ik wil me bezighouden met de kwaliteit van software in de breedste zin van het woord”

Meer informatie

Heeft u een vraag of wilt u een vrijblijvende afspraak maken? Laat hieronder uw gegevens achter, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. U kunt ons natuurlijk ook bellen:

+31 (0) 33 277 35 22 (Nederland)
+32 (0) 16 39 48 04 (België)

    Uw gegevens gebruiken wij alleen voor een correcte afhandeling van uw vraag. Lees voor meer informatie onze privacyverklaring.

    Hoe wij dat doen?
    Lees meer
    Focus
    Focus
    Vakmanschap
    Vakmanschap
    Kennisdeling
    Kennisdeling
    Persoonlijk
    Persoonlijk
    Lokaal
    Lokaal
    Oprecht
    Oprecht
    Plezier
    Plezier
    Meer
    Deze website is gerealiseerd door Webheads.

    Neem contact op!